Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavili dodatne akcije

Sindikati nezadovoljni Zakonom o plaćama

Zagreb: Konferencija za medije sindikata o Zakonu o plaćama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.11.2023.
u 19:00

Organizirali su internetsko potpisivanje peticije kada će radnici moći izraziti nezadovoljstvo završnim prijedlogom zakona

Akademski sindikat, Carinski sindikat Hrvatske i Školski sindikat Preporod izrazili su nezadovoljstvo završnim prijedlogom Zakona o plaćama te ocijenili da se njime želi obezvrijediti kolektivno pregovaranje i da je on "prazna ploča" pa su najavili dodatne akcije.

– Mi nismo protiv zakona ni protiv ocjenjivanja i smatramo da je napredak u korist radnika u državnim i javnim službama. Međutim, mi smo danas protiv ovog i ovakvog zakona. U njemu ne pišu ni koeficijenti koji bi prikazivali međuodnos službi – rekao je potpredsjednik Akademskog sindikata Viktor Gotovac na konferenciji za novinare "Ocjena ili ucjena?"

Sindikati smatraju da je svrha ocjenjivanja službenika u završnom prijedlogu Zakona o plaćama stvaranje podjela i zastrašivanje radnika te se protive tome da isključivo ravnatelji ocjenjuju radnike.

– Konkretno, to nama u školama znači da će pored svih stručnih tijela koja imamo – učiteljskih i nastavničkih vijeća, stručnih aktiva – jedini koji ocjenjuje radnika biti ravnatelj. Tako ćemo dobiti natjecanje u poslušnosti i odanosti ravnatelju – poručio je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

– Zakon je napravljen i napisan da eutanazira eventualno nezadovoljstvo. Mi jesmo za donošenje ovoga zakona, ali ne i rješenja koja on predviđa – poručio je.

Sindikati se također protive rigoroznom ograničavanju broja radnika ocijenjenih najboljim ocjenama, otkazivanju ugovora o radu radnicima s ocjenom "ne zadovoljava" u jednoj godini, slabljenju važnosti sindikata i ograničavanju prava o kojima se kolektivno pregovara te donošenju zakona bez uvida u koeficijente radnih mjesta.

Gotovac je ustvrdio da je ograničavanje tih prava "korak k dodatnom obesmišljavanju sindikata".

Sindikati su stoga organizirali internetsko potpisivanje peticije kada će radnici moći izraziti nezadovoljstvo novim prijedlogom zakona, a potpisivanje završava dan uoči glasanja o Zakonu o plaćama u Saboru. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: U Saboru ponovo frcale iskre: Pavliček došao u slavonskoj odori s kobasicom i salamom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije