Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE I WHO

Što dosad znamo o novoj misterioznoj bolesti u Kini? Sve više slučajeva upale pluća, bolnice su pune djece

Ilustracija
Unsplash
27.11.2023.
u 11:32

Prema kineskim zdravstvenim vlastima, izbijanje respiratornih bolesti moglo bi biti povezano s mikoplazmom pneumoniae, poznatom kao "hodajuća upala pluća", često prisutnom bakterijskom infekcijom koja obično pogađa djecu. Pacijenti ju često "prehodaju" a da nisu ni svjesni koji je bio pravi razlog njihove slabosti, zbog čega je dobila i nadimak "hodajuća upala pluća".

Bolnice u Kini preplavljene su slučajevima respiratornih oboljenja i bolesne djece koja se žale na simptome slične upali pluća, što je rezultiralo povećanim nadzorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Dječja bolnica u Pekingu ranije je obavijestila je državne medije da svakodnevno prima najmanje 7000 pacijenata, što znatno premašuje njezin kapacitet. Prošlog tjedna najveća pedijatrijska bolnica u susjednom Tianjinu navodno je primila više od 13.000 djece u svoje ambulante i hitnu pomoć. Provincija Liaoning, smještena otprilike 690 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada, također se suočava s visokim brojem slučajeva. Kinesko ministarstvo zdravstva zatražilo je od lokalnih vlasti čak da povećaju broj ambulanti za liječenje groznice.

Povećani broj slučajeva potaknuo je Svjetsku zdravstvenu agenciju da u srijedu uputi formalni zahtjev za podacima o bolesti u vezi s respiratornim oboljenjima i prijavljenim skupinama upala pluća kod djece. Rijetko je da UN-ova zdravstvena agencija javno traži detaljnije informacije od država, budući da se takvi zahtjevi obično podnose interno. Ipak, kineski ured agencije izjavio je da se radi o "rutinskom" zahtjevu. Kineske zdravstvene vlasti kasnije su izjavile da nisu identificirale "neobične ili nove bolesti" te su istaknule da rastuće infekcije predstavljaju mješavinu već poznatih virusa povezanih s prvom potpunom sezonom prehlade u zemlji nakon ukidanja strogih mjera protiv covida u prosincu prošle godine, piše The Independent.

ProMED, javno dostupni globalni sustav nadzora koji prati zarazne bolesti, 21. studenog izdao je obavijest o "nedijagnosticiranoj upali pluća". ProMED je, da podsjetimo, već 2019. godine upozoravao na virus koji uzrokuje covid-19. - S pojavom upale pluća u Kini, dječje bolnice u Pekingu, Liaoningu i drugdje preplavljene su bolesnom djecom, a škole i nastava bile su na rubu obustave - navodi se u izvještaju ProMEDa koji citira FTV News. - Ovo izvješće sugerira široko rasprostranjeno izbijanje nedijagnosticirane respiratorne bolesti. Nije jasno kada je ovo počelo jer bi već tada bilo neobično da oboli toliko djece u kratkom roku. U izvješću se ne navodi da su oboljeli i odrasli, što ukazuje na izloženost u školama - dodaje se u izvješću.

Prema kineskim zdravstvenim vlastima, izbijanje respiratornih bolesti moglo bi biti povezano s mikoplazmom pneumoniae, poznatom kao "hodajuća upala pluća", često prisutnom bakterijskom infekcijom koja obično pogađa djecu. Pacijenti ju često "prehodaju" a da nisu ni svjesni koji je bio pravi razlog njihove slabosti, zbog čega je dobila i nadimak "hodajuća upala pluća". Simptomi uključuju bol u grlu, umor i dugotrajni kašalj koji može trajati tjednima ili mjesecima. Jedan građanin Pekinga, po imenu Wei, rekao je za FTV News da zaražena djeca "ne kašlju i nemaju klasične simptome. 

VEZANI ČLANCI:

Bruce Thompson, voditelj Melbourne School of Health Sciences na Sveučilištu u Melbourneu, rekao je Reutersu da preliminarni podaci sugeriraju da trenutno nema ničeg neobičnog. - U ovom trenutku nema ničeg što bi sugeriralo da bi moglo biti riječ o novom soju covida. Važno je napomenuti da možemo biti uvjereni da procesi nadzora funkcioniraju, što je vrlo pozitivna stvar - kazao je.

WHO preporučuje da se ljudi u Kini cijepe, izoliraju ako se osjećaju bolesnima, nose maske prema potrebi i potraže medicinsku pomoć kad je potrebno. - Dok WHO traži dodatne informacije, preporučujemo ljudima u Kini da slijede mjere za smanjenje rizika od respiratornih bolesti - izjavila je agencija.

VIDEO SDP želi podignuti spomenik za žrtve covida, mjesto za sve koji su doživjeli patnju

Komentara 2

HE
Helios
11:44 27.11.2023.

Who kriminalna organizacija njezin predsjednik zbog pogodovanja i korupcije ima zabranu ulaska u neke zemlje

OT
otrovnijezik
12:33 27.11.2023.

To je nova bolest koja je nastala ove godine jer od kada Zemlja postoji nje nikada nije bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije