Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO RADE OVDJE?

Sve je krenulo od Fortenove: U Hrvatsku stižu "privatni Mossad za civile" i bivši agenti za velike nevolje

Pa/Pixsell
06.12.2022.
u 09:43

U Sabri analiziraju negativne medijske kampanje, bave se lociranjem osoba i imovine, pozadinskim provjerama, profiliranjem i pružanjem "undercover" VIP zaštite

U hrvatskim poslovnim krugovima mnoge je "zamrznula" afera s najvećom hrvatskom kompanijom Fortenovom, nad kojom se odvija iznenadni i još uvijek tajnoviti pokušaj preuzimanja dionica koji mnogi u nas smatraju neprijateljskim. Vidjet ćemo kako će to završiti, ali ta afera probudila je svijest da su i moćne hrvatske tvrtke meta za napad.

Usporedo s time, u posljednjih nekoliko tjedana u poslovnim krugovima počela se tiho pronositi vijest da je na tržište stigla i specijalizirana tvrtka čija ekipa možda može pomoći kad pomislite da je sve propalo. Njezina je specijalnost pomaganje u nevoljama ili suzbijanje opasnosti da uđete u nevolje. I doista, zaposlenici te tvrtke već su razgovarali sa zainteresiranim poslovnim ljudima u Zagrebu, koji su potom počeli širiti novost i ostalima. Izraelskoj tvrtki Sabra Intelligence Solutions to širenje glasina o njoj uopće ne smeta. Naprotiv, o njoj se saznaje uglavnom i usmenom predajom i preporukom. Tvrtka je brojčano mala, sjedište joj je u trećem po veličini izraelskom gradu Haifi. Nekoliko desetaka zaposlenika su terenski agenti, obavještajni analitičari te terenski stručnjaci za pravo, psihologiju i tržište kapitala. Riječ je o bivšim obavještajcima i agentima koji su nekad radili u operativnim postrojbama vanjske tajne službe Mossada, unutarnje službe Shin Bet ili u Sayeret Matkalu, specijalnoj izvidničkoj jedinici Glavnog stožera izraelske vojske. Jedina osoba koja iz Sabre može javno istupati je Mayaan Bachar, pravna savjetnica tvrtke, koja potvrđuje da se njihovoj ekipi obraćaju svjetski poznate velike tvrtke, moćni gospodarstvenici i bogati pojedinci, ali i državne institucije. Klijenti su obično predmetom ucjene, neprijateljskog preuzimanja ili su njihove velike tvrtke izložene napadima koji obezvređuju njihova ulaganja i ruše cijenu dionica. Izraelski mediji Sabru, koja je osnovana 2017., vole nazivati "Mossadom za civile" i tako je najlakše, koristeći dobro poznati izraelski brend, objasniti i usluge Sabre privatnicima i civilima.

Foto: Privatna fotografija

 

No, što oni rade u Hrvatskoj? U Sabri kažu da su odabrali Hrvatsku kao regionalni hub za središnju i jugoistočnu Europu zbog njezina profila zemlje razvijene poslovne kulture, otvorene za inovacije i svjesne uloge informacija u kompetitivnom poslovnom okruženju.

Kibernetička sigurnost

Oni svoje usluge pružaju putem svog kontakta u Hrvatskoj, zagrebačkog odvjetnika Krunoslava Štengla, koji je Sabrin savjetnik i predstavnik. Pitanja kibernetičke sigurnosti Sabri su samo jedan segment poslovanja, oni nude sveobuhvatniji pristup sigurnosti koristeći svoje iskustvo u poslovnom, obavještajnom i protuobavještajnom djelovanju. Naglašavaju da su sadržaj i karakter metoda koje se primjenjuju potpuno prilagođeni zakonskim okvirima država u kojima je potreban angažman radi zaštite interesa klijenta. Koriste i usluge licenciranih lokalaca. Pokazalo se da, kada velike korporacije uđu u međusobne sporove, tu ima i puno prljavštine, legalnog, ali i ilegalnog nadzora nad čelnim ljudima tvrtke. U principu, njihovi timovi rade na rješavanju tih sporova prije nego što se dođe do suda. U Sabri iznose primjer kad se jedna maloprodajna tvrtka našla na meti medijskih napada, a nije joj bilo jasno tko je lansirao te napade s uglavnom lažnim informacijama. Sabrini su stručnjaci otkrili dva zaposlenika tvrtke koji su djelovali kao trojanski konji, a otkrili su i da su izvršni direktor i neki drugi rukovoditelji bili nadzirani preko špijunskog softvera instaliranog na njihove telefone. Otkrili su da je cijelu operaciju poduzeo konkurent koji je želio srušiti cijenu dionica kako bi preuzeo tvrtku.

Bez špijunskog softvera

Štengl kaže da Sabra ne koristi špijunski softver, nego da ima vrlo obučene timove koji mogu postići potrebne rezultate bez kršenja zakona. Oni po željama klijenta izvode i probne napade na razne sustave određenih korporacija kako bi otkrili slaba mjesta, ali je često problem kod samih moćnih poslovnih ljudi koji znaju biti nedisciplinirani i misle da se znaju sami snalaziti. Često se događa da upravo oni mogu prouzročiti štetu svojoj tvrtki. Sabra se bavi prikupljanjem i analizom informacija za potrebe donošenja strateških odluka oko pregovora i preuzimanja i spajanja kompanija, a prikupljaju i dokaze za sudske i arbitražne postupke. Analiziraju i detektiraju negativne medijske kampanje, bave se lociranjem osoba i imovine, financijskim istragama, pozadinskim provjerama, profiliranjem i pružanjem usluga undercover VIP zaštite. Njihovi su timovi i dobri poznavatelji tzv. dark weba i to im služi za otkrivanje tajnih zavjera protiv klijenata. Pokazalo se da je u poslovnom svijetu već teško djelovati bez znanja i vještina stručnjaka s iskustvom (protu)obavještajnog djelovanja, pa je procjena u Sabri da će i tržište koje pokriva njihov zagrebački hub biti zainteresirano za usluge bivših izraelskih tajnih agenata.

 

Komentara 3

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
10:43 06.12.2022.

Zamagljivanje pljačkokracije. Nije prošlo novo samoposluživanje HDZ-a i njihovog novog kućnog tajkuna iz ionako iscrpljenih mirovinskih fondova pa se pokušavaju stvari vratiti na početak kako bi dobili novu priliku.

DU
Deleted user
10:17 06.12.2022.

Država nam se polako pretvara u močvaru gdje vršlja kako tko hoće i otimaju tko gdje stigne a narod se samo čudi. Kod nas će usluge kompanije uzeti sve 'zaraćene' strane i eto ti nevolje, svatko protiv svakog. Devedeswetih nitko ali baš nitko nije pretpostavljao da će se Hrvatska pretvoriti u ovo što imamo danas, tj nemamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije