Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajedničko upozorenje

Sve više meksičkih narkokartela na tlu EU

storyeditor/2022-11-15/europol.jpg
Foto: web
1/3
19.12.2022.
u 10:40

Europolova najnovija procjena prijetnji od ozbiljnog i organiziranog kriminala pokazuje i da je 65 posto europskih kriminalnih skupina multinacionalno

Povećana prisutnost meksičkih narkokartela na tlu Europe mogla bi dovesti do povećanja njihova profita, ali i do porasta nasilja u EU. Ta opaska stoji u prvom zajedničkom izvješću Europola i DEA-e. Izvješće se bavilo umiješanošću meksičkih kartela u trgovinu drogom na području EU, a pokazalo je da se njihova suradnja s kriminalnim organizacijama na tlu EU intenzivirala jer surađuju u transportu, odnosno krijumčarenju metamfetamina i kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Do sada se smatralo da se ta kriminalna suradnja odnosi samo na kokain, no izvješće pokazuje novu vrstu kriminalne suradnje koja zabrinjava policijske agencije jer se sada suradnja proteže i na proizvodnju metamfetamina i kokain-hidroklorida u nekim državama članicama EU. Osim toga, nakon što su na području EU otkriveni pogoni za proizvodnju fentanila te nakon što je bilo i zapljena te droge u EU, povećava se zabrinutost da bi ilegalno tržište tom drogom unutar EU moglo ojačati.

Europolova najnovija procjena prijetnji od ozbiljnog i organiziranog kriminala pokazuje i da je 65 posto europskih kriminalnih skupina multinacionalno. Istraživalo se kako kriminalne skupine surađuju pa se doznalo da koriste neku vrstu specijaliziranih agenata za određene točke svojih operacija. U tom "poslu" koriste se brokeri, laboratorijski stručnjaci, posrednici, ljudi koji nude usluge pranja novca...

U EU su uhićeni meksički "kuhari" koji su zbog svojih jedinstvenih znanja kako proizvesti što veće količine metamfetamina bitni u narkolancu. Izvješće je pokazalo i da meksički karteli surađuju s europskim kriminalnim skupinama i kako bi preko europskih luka drogu dalje krijumčarili na tržišta u Aziji i Oceaniji. Droga se krijumčari u skrivenim pošiljkama, a otkriveno je i da su postojali planovi za uspostavu krijumčarskih ruta iz Kolumbije do zračnih luka u Italiji.

VIDEO Smijete li šetati psa po hladnoći? Veterinar otkriva koje su temperature preniske za zimske šetnje

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije