Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPLAVILE OTOK

Talijanski otok na inovativan način odlučio riješiti problem s kozama: 'Kreću se u čoporima i uzrokuju štetu'

Schneverdingen: Sezona janjenja ozna?ava po?etak najprometnijeg razdoblja u godini za pastire
Foto: Philipp Schulze/DPA
1/4
04.04.2024.
u 09:20

Životinje su se priviknule na strme stijene koje okružuju taj otočić, a i nekoć su bile turistička atrakcija zbog suživota s ljudima, jednako kao i vulkan koji se nalazi na tom otoku

'Udomi kozu' - naziv je inicijative koju je pokrenuo maleni talijanski otočić kod Sicilije koji se na inovativan način odlučio riješiti problema prevelikog broja životinja. Otok Alicudi udaljen od kopna oko dva, tri sata vožnje trajektom, i površine svega pet kilometara kvadratnih, u posljednje se vrijeme suočava s problemom velikog broja koza. Procijenjuje se kako otok sada ima čak šest puta više koza nego li je ljudi, a otok nastanjuje oko 100-njak stanovnika. 

Životinje su se priviknule na strme stijene koje okružuju taj otočić, a i nekoć su bile turistička atrakcija zbog suživota s ljudima, jednako kao i vulkan koji se nalazi na tom otoku. Međutim, navodi The Guardian, njihova populacija toliko se povećala u posljednjih nekoliko godina da su počele sve više gravitirati prema naseljenim mjestima, čime su počele i uništavati tamošnju vegetaciju i vrtove mještana. 

Neki mještani su bili čak i prijavili da im koze ulaze u domove, a više je suhozida bilo uništeno jer su one skakale po njima. Gradonačelnik Riccardo Gullo nije htio jednostavno organizirati odstrel ovih životinja, već je htio ipak s nekim senzibilitetom pristupiti toj situaciji pa je pokrenuo inicijativu kojim bi se te koze podijelile. Rok je do 10. travnja, navodi se. 

- Apsolutno ne želimo niti razmišljati o ubijanju životinja tako da potičemo ovu ideju ''poklanjanja''. Zahtjev za kozu može podnijeti bilo tko, ne mora biti uzgajivač, a nema niti ograničenja u broju. Već smo imali nekoliko telefonskih poziva, uključujući i jednog farmera s otoka Vulcano koji bi htio uzeti nekoliko koza jer proizvodi i sir rikotu koji je jako cijenjen. Ako netko ima mogućnosti pripitomiti kozu, to bi bio lijep i human način za rješavanje ovog problema - objasnio je. 

POVEZANI ČLANCI:

Navodno je koze prije 20-ak godina na otok doveo netko tko ih je imao plan uzgajati, no taj je plan izgledno pao u vodu te su životinje nakon toga bile prepuštene samima sebi. Bivši vijećnih Paolo Lo Cascio smatra da je koza na otoku čak 800, a ne 600 kako se navodilo.

- Kreću se u čoporima i uzrokuju štetu, jednostavno ih je previše - objasnila je vlasnica kafića Golden Cafe Noir u luci.

>> VIDEO Komadi stijene otoka Guishan padaju u more nakon potresa u Tajvanu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije