Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekocid u Gvozdu

Tope i prerađuju plastiku usred naselja, građani na izmaku snage: 'Truju nas! Od smrada povraćamo, peče za oči'

Foto: Građanska inicijativa
1/9
10.05.2024.
u 11:39

Unatoč tvrdnjama da će razdvajati tvrdu i mekanu plastiku, tvornica proizvodi granule od otpadne plastike, što je znatno složeniji proces.

Stanovnici Vrginmosta već godinu i pol žive u užasnim uvjetima zbog tvornice za recikliranje plastike koja je smještena u središtu njihova naselja. Franjo Dizdar, jedan od mještana, opisuje smrad kao nepodnošljiv, dok Ljiljana Dragić ističe da ih smrad doslovno tjera na povraćanje i peče im oči, prenosi Provjereno

Održali su prosvjed, bunili se jer im je život, kako kažu, postao nemoguć. ''Meni je četiri dana krv na usta i na nos išla kad su to spaljivali'', kazala je Ljiljana Dragić.

Unatoč njihovim pritužbama, prosvjedima i inspekcijskim nadzorima, situacija se nije popravila. Čak je i DORH pokrenuo istragu zbog sumnje u kazneno djelo onečišćenja okoliša. Maja Turniški ističe da su dječji vrtić i park udaljeni svega stotinjak metara od tvornice, dok mnogi stanovnici žive doslovno kraj same tvornice. Smrad koji se širi dovodi do toga da se djeca vraćaju kući s mirisom izgorjele plastike.

Ekipa emisije Provjereno pokušala je dobiti pristup tvornici kako bi bolje razumjela proces, ali su svi koji su izašli iz tvornice tvrdili da nemaju veze s njom. Tvornica se nalazi u bivšim prostorima tvornice tekstila, što znači da su mnogi mještani upoznati s njezinim kapacitetima. Iako je tvrtka Phaten Plastic Recycling dobila dozvolu za gospodarenje otpadom, čini se da je njezina stvarna aktivnost znatno drukčija od obećanog.

>>> FOTO Građani bijesni na tvornicu taljenje plastike u Gvozdu: 'Ovo hitno mora prestati! Ispuštaju opasni otpad u prirodu'

1/9

Unatoč tvrdnjama da će razdvajati tvrdu i mekanu plastiku, tvornica proizvodi granule od otpadne plastike, što je znatno složeniji proces. Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije ističe da je problematično što se takva tvornica nalazi usred naseljenog područja.

Kada su novinari obavijestili osobu koja se predstavila kao Joe i nije htjela otkriti svoj opis posla o očiglednim problemima, on je tvrdio kako tvrtka već dugo posluje bez ikakvih štetnih posljedica. Međutim, istraživanjem je otkriveno da je upravo Joe direktor tvrtke, unatoč njegovom prvotnom poricanju.

Inspekcija je izišla na teren i utvrdila nepravilnosti. ''Utvrdili su se nedostatci vezani za zaštitu od požara, nedostatci vezani za zaštitu od buke, više puta uočeni su nedostatci i povrede vezani za zakon i pravilnik za gospodarenje otpada. Znači, tu ima više otpada nego šta je dopušteno'', govori Maja Turniški za Provjereno

Prije inspekcije gomile otpada stajale su vani na otvorenom. Sada nakon inspekcije sve je uredno i nema ničega na otvorenom, ali buka i smrad su ostali. Inspektorat je naložio mjerenje kakvoće zraka. Prvo je tvrtka ignorirala dostavljanje tehničkih podataka o dimnjaku i ventilaciji, a potom je općina poduzela konkretnije korake iako prepucavanje traje već mjesecima.

Situacija u Vrginmostu pokazuje koliko je važno osigurati transparentnost i odgovornost u industriji, kako bi se zaštitilo zdravlje i okoliš zajednice.

>>> FOTO/VIDEO Pogledajte susret na Pantovčaku: Plenković stigao kod Milanovića s potpisima

1/27

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije