Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski pokret

Kritični dani za treću najpoželjniju opciju izbora: 'Situacija unutar stranke nije idilična zbog dvije struje'

Ivan Penava, novi predsjednik Domovinskog pokreta - arhiva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.04.2024.
u 18:14

Kada je riječ o Domovinskom pokretu, njihov uspjeh je tim veći kada se zna da ta stranka postoji tek nešto više od četiri godine. Naime, DP je 29. veljače 2020. godine utemeljio Miroslav Škoro, čije je ime u početcima služilo kako bi stranka postala što vidljivija i prepoznatljivija.

S 14 osvojenih saborskih mandata Domovinski pokret je postao ne samo treća najjača politička opcija u državi nego i stranka bez koje se neće moći sastaviti sljedeća Vlada RH. U smjeru DP-a gledaju i članovi HDZ-a, ako žele složiti većinu, ali i SDP-a ako žele osigurati manjinsku Vladu.

Kada je riječ o Domovinskom pokretu, njihov uspjeh je tim veći kada se zna da ta stranka postoji tek nešto više od četiri godine. Naime, DP je 29. veljače 2020. godine utemeljio Miroslav Škoro, čije je ime u početcima služilo kako bi stranka postala što vidljivija i prepoznatljivija. U tome se i uspjelo pa je DP iz mjeseca u mjesec jačao i privlačio nove ljude. Članovi DP-a postojali su ljudi iz političkog centra, ali i ultradesničari, što je u jednom trenutku postao i problem jer se radilo o ljudima različite političke ideologije i svjetonazora. Stoga i ne čudi što je među članovima došlo i do neslaganja pa su tako neki viđeniji članovi počeli napuštati stranku. I Hrvatski suverenisti su napustili pokret te su osnovali svoj klub zastupnika, što su pojasnili riječima da se "Domovinski pokret pogubio i da ne žele biti dio toga kaosa". Unatoč tome, DP je postajao sve prepoznatljiviji i poznatiji na političkoj sceni Hrvatske. Tako se Miroslav Škoro u svibnju 2021. godine kandidirao i za gradonačelnika Zagreba, kada je izbore izgubio u drugom krugu.

Pravi šok za Domovinski pokret nastupio je u kolovozu 2021. godine kada je podnio ostavku, koju je za medije pojasnio riječima kako je ostavku dao jer je "postao razočaran u ono što je stranka postala". Stranački izvori su govorili kako su u DP-u postojale dvije struje te da se struja u kojoj je bio Miroslav Škoro udaljila od čelništva stranke.

"Poštovani, ovim putem podnosim neopozivu ostavku na dužnost predsjednika stranke Domovinski pokret, sa sjedištem u Zagrebu, kao i na sve ostale dužnosti u stranci, s danom 20. srpnja 2021. godine. Ostavku podnosim jer smatram da je sazrelo vrijeme da Domovinski pokret nastavi svoje uspješno političko djelovanje pod drugim, novim vodstvom. Ponosan sam što smo uspjeli oformiti političku stranku DP, koju je hrvatski narod prepoznao kao opciju koja želi, može i zna očuvati hrvatske nacionalne interese, vrijednosti koje su utkane u naše državne i narodne temelje. Bila mi je iznimna čast i najiskrenije vam zahvaljujem na ukazanom povjerenju, koje sam dobio odlukom da budem prvi predsjednik Domovinskog pokreta. U tek nešto više od godine dana od osnutka naše stranke zajedničkim smo naporima ostvarili velike uspjehe na državnim i lokalnim izborima, nametnuvši se, uz potvrdu volje birača, kao treća snaga i treća opcija u Republici Hrvatskoj. To, kao i beskompromisno političko zalaganje za ključne nacionalne interese i slobode svakog našeg državljana – nitko nam ne može osporiti. Iako se ovim putem, iz posve osobnih razloga, odričem prava biti biran na dužnosti i u tijela Domovinskog pokreta, ostat ću i dalje vjerni član stranke i svojim sudjelovanjem u njezinu radu te svim pratećim aktivnostima, bez zadrške ću pridonositi ostvarenju naših stranačkih interesa. Vrijedilo je! S poštovanjem – stoji u Facebook objavi Miroslava Škore. S ostavkom Škore stranku je kao v.d. predsjednika vodio Mario Radić, koji je i danas na toj dužnosti.

VEZANI ČLANCI:

Nekako u isto vrijeme kada je nastajao Domovinski pokret, počelo je i razmimoilaženje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i njegove do tada matične stranke – HDZ-a. Zbog svojih izjava i postupaka, poput prosvjeda u središtu Vukovara, Penava je u više navrata bio pozivan u središnjicu HDZ-a. Ti unutarstranački sukobi završili su na način da je Penava u svibnju 2020. godine napustio HDZ. Njega su u tome pratili i neki od dotadašnjih članova HDZ-a, među kojima i dotadašnji članovi Gradskog vijeća Vukovara iz reda HDZ-a. Oni su svi prešli u novoosnovanu stranku Nezavisna lista Ivan Penava. Većina njih kasnije je prešla u Domovinski pokret.

Dva mjeseca od ostavke Miroslava Škore s mjesta predsjednika stranke, točnije 9. listopada 2021. godine, postao je novi predsjednik Domovinskog pokreta. I dolaskom na mjesto predsjednika DP-a Penava je nastavio na isti način, s tim da je najviše medijske pozornosti izazvao njegov plakat za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, na kojem je bilo istaknuto veliko slovo U.

Tijekom svoga političkog djelovanja Penava je na razne načine govorio o Plenkoviću i Vladi RH. U početku je govorio kako je Plenković najbolji premijer ikada u Hrvatskoj, kao i da je Vlada pod njegovim vodstvom učinila puno za Vukovar. Kada je napustio HDZ, te su se izjave počele mijenjati pa je govorio kako "Plenković nema dovoljno časti i poštenja i liderskih sposobnosti", da provodi "kriminalnu i slugansku politiku", da Plenković i njegova korumpirana klika moraju otići… Na njegovom nišanu bili su i neki drugi ministri, a u vrijeme prošlogodišnjeg Dana sjećanja udario je i po ministru Tomi Medvedu.

– DP je osvojio 14 saborskih mandata i najpoželjnija je udavača, ali mislim da su ovo kritični dani za stranku. Bojim se da će se ići u razbijanje DP-a i da bi dio naših saborskih zastupnika mogao se prikloniti HDZ-u kako bi složili većinu. Niti sama situacija unutar stranke nije baš idilična kako se čini te postoje dvije struje. Jedna je ona koja podržava Andreja Plenkovića i HDZ, a druga je koja je za Zorana Milanovića. Ovdje treba znati i kako su većina naših članova ranije bili članovi HDZ-a – kaže nam jedan vukovarski član DP-a.

I on ukazuje kako je zapravo Mario Radić onaj kojega se najviše pita u stranci, kao i da se radi o pragmatičnom čovjeku i uspješnom poduzetniku.

– Njegovo shvaćanje politike je u suprotnosti s shvaćanjem politike Penave ili Mlinarića. Mislim kako je pred DP-om jedno izazovno vrijeme. Ako se spriječe podjele, mislim kako bi na sljedećim izborima DP mogao biti još jači, ali ako se krene s odlascima, onda nam se ne piše dobro – rekao nam je ovaj član.

Inače, kada je riječ o DP-u, treba znati i kako je u Vukovaru ta stranka osvojila 400-ak glasova manje od HDZ-a i partnera na ovim izborima. Očigledno su u DP-u i sami svjesni izazova pa su tako danas, dan poslije izbora, imali sastanak Predsjedništva stranke na tajnoj lokaciji.  

GALERIJA Stožer Domovinskog pokreta

Ivan Penava, novi predsjednik Domovinskog pokreta - arhiva
1/36

Komentara 47

Avatar rubinet
rubinet
19:26 18.04.2024.

DP je , ne zaboravimo, posredno doveo sadašnjeg Predsjednika RH na vlast. Sad je vrijeme za vraćanje duga. Ako su desnica ,dakako.

ZO
Zoran
18:52 18.04.2024.

Treća "najjača " stranka sa 14 mandata? Ajte molim vas lijepo. Jednom su izdali hrvate davši Milojku da bude predsjednik države,da nas blati u svijetu,a sad su opet spremni prikloniti se rusoljupcima

RO
robertmark
09:09 19.04.2024.

DP je hrpa zgubidana među kojima su kolakušić, sinčić, jurčević... ta hrpa će se srušiti kao kula od karata ako ih ne spasi HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije