Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Tri pogleda na rat, Tita, Tuđmana, Oluju, BiH...

01.11.2019.
u 21:00

Sučelili smo ih jer upravo stavovi povjesničara često „zavade“ lijevu i desnu političku scenu, pa posljedično i širu javnost.

Premda se podjele u Hrvatskoj u posljednje vrijeme sve više očituju u tzv. društvenim pitanjima, posebice kad su posrijedi obitelj, brak, spolni identitet, ljudski život ili pak legalizacija droga, to nikako ne znači da je završen dugogodišnji ideološki sukob izazvan različitim pogledima na događaje iz suvremene hrvatske povijesti.

Naprotiv, on će još dugo opterećivati društvo. Pokazuju to i stavovi trojice eminentnih hrvatskih povjesničara koje smo zamolili da interpretiraju sedam važnih događaja iz suvremene hrvatske povijesti o kojima postoje prijepori ne samo u hrvatskoj historiografiji nego i u društvu. A sučelili smo ih jer upravo stavovi povjesničara često „zavade“ lijevu i desnu političku scenu, pa posljedično i širu javnost.

Darko Dukovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijsko-memorijalnog centra Domovinskog rata, i Hrvoje Klasić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, slažu se da mogu postojati različite interpretacije povijesnih događaja, jer ovise o korištenim izvorima, dostupnim informacijama, znanju, znanstvenom poštenju, ali one, kažu, nemaju veze s političkom podjelom na lijevo i desno.

>>Cijelu priču pročitajte u Obzoru subotnjeg tiskanog izdanja Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>>Država za plaće troši koliko i za mirovine

>>Analizirali smo 50 presuda za silovanje: Napadi na suce nisu opravdani

>>Aleksandra Bukovčan: Izjava o seksu utroje bila je ishitrena, ostajem uz Pernara

>>I Dinamo će dati novac za gradnju stadiona

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:35 02.11.2019.

Ne treba ni citati. Onaj iz Rijeke i sa zgb FF buju velicali tita i jugu, onaj treci bu rwkwl istinu. Sve predvidivo.

Avatar milanblenton7
milanblenton7
09:56 02.11.2019.

Ako nema ništa novo s istoka, onda malo o bravaru... Čisto da se održava regionalna svijest.

OO
oo8787
12:19 02.11.2019.

Tito je zločinac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije