Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOMENDAN

U Austriji obilježena 353. obljetnica smrti Zrinskog i Frankopana

Foto: Snježana Herek
1/4
28.04.2024.
u 18:41

“Povijest se ne smije zaboraviti, jer onaj tko zaboravi svoju povijest neće imati ni budućnosti. Tim više što sudbina Zrinskog i Frankopana simbolično odražava višestoljetne napore našeg naroda u borbi za slobodom i vlastitom državom”, rekao je veleposlanik Glunčić za Večernji list nakon komemoracije.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika banu Petru Zrinskom i markizu Franu Krsti Frankopanu danas je u Bečkom Novom Mjestu u Austriji obilježena 353. godišnjica njihove mučke pogibelji, priopćilo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji.

Isti izvor ističe da je program započeo postrojavanjem gardista kod spomenika u Gradskom parku nakon čega su u svečanom mimohodu predvođenom gardistima vijence pred bistama Zrinskog i Frankopana položili hrvatski veleposlanik u Austriji veleposlanik Daniel Glunčić, župan Međimurske županije Matija Posavec, i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini

Zajednički vijenac Zrinske garde Čakovec, Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja i Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću položili su Đuro Bel i Alojzije Sobočanec, Stanko Horvath, te Petar Feletar i Ivica Zanjko. 

“Prigodnim govorima mnogobrojnim uzvanicima i posjetiteljima iz Austrije i Hrvatske obratili su se Reiner Spenger, dogradonačelnik Bečkog Novog Mjesta, Stanko Horvath, ispred Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, Petar Feletar ispred Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Zmajskog stola Čakovec, Matija Posavec, župan Međimurske županije,  te Daniel Glunčić, veleposlanik RH u Austriji”, stoji u priopćenju.

“Povijest se ne smije zaboraviti, jer onaj tko zaboravi svoju povijest neće imati ni budućnosti. Tim više što sudbina Zrinskog i Frankopana simbolično odražava višestoljetne napore  našeg naroda u borbi za slobodom i vlastitom državom”, rekao je veleposlanik Glunčić za Večernji list nakon komemoracije.

Hrvatski je veleposlanik istakao kako su Zrinski i Frankopan pogubljeni prije 353. godina zbog ideje hrvatske slobode i neovisnosti, za koju su tada dali svoje živote.

“Sada imamo slobodnu, neovisnu i europsku Hrvatsku, zahvaljujući hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, koji su ideje Zrinskog i Frankopana uspjeli pretvoriti u stvarnost”, napomenuo je Glunčić.

Veleposlanik Glunčić je za Večernji list istakao kako su vođeni i vrlo konstruktivni razgovori vezani uz izraženu obostranu želju za realizacijom prijateljskog povezivanja Bečkog Novog Mjesta i Čakovca.

U izvješću Veleposlanstva RH se također napominje kako je prvi dio programa zaokružen pjesmom “Bože čuvaj Hrvatsku…” u izvedbi Vladimira Mihaljevića, kantora i voditelja župnog zbora Župe Presvetog Trojstva u Nedelišću.

Nakon počasnog pozdrava Zrinske garde “Navik on živi, ki zgine pošteno” svi okupljeni krenuli su mimohodu prema gradskoj Katedrali gdje je održana sv. misa zadušnica. 

Misno slavlje predvodio je župnik Župe Nedelišće i dekan Štrigovskog dekanata te duhovnik Zrinske garde Čakovec, prečasni Ivan Herceg.

Misu je glazbeno oblikovao zbor Župe Presvetog Trojstva Nedelišće, uz orguljaša Vladimira Mihaljevića.

Da podsjetimo! Spomenik, odnosno dvije biste hrvatskih mučenika , Zrinska je garda postavila u blizini njihovog stratišta, na kojem je 30.travnja 1671. godine pogubljeni hrvatski ban Petar Zrinski i hrvatski plemić, vojskovođa i pjesnik Fran Krsto Frankopan, po nalogu bečkog dvora. 

Naime, obojica su se pobunila protiv centralizma i apsolutizma tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Leopolda I. i Habsburgovaca, tražeći poštivanje prava i obveza koje je bečki dvor imao prema hrvatskom narodu, a što su platili svojim životom.

Spomendan (30. travanj 1671.), posvećen Zrinskom i Frankopanu simbolizira žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine, a obilježava se svake godine pod geslom “Navik on živi ki zgine pošteno” iz Frankopanove pjesme “Pozvanje na vojsku”.

Posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana preneseni su iz Bečkog Novog Mjesta u Zagreb, i pokopani 1919. godine u zagrebačkoj katedrali, u organizaciji Družbe Braća Hrvatskog Zmaja. 

 

 


 

Komentara 2

PO
podanak
07:57 29.04.2024.

Ajme kakva gužva je nastala!

JF
Jure_Francetić
22:08 28.04.2024.

Navik on živi, ki zgine pošteno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije