Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

WHO upozorava: Cijepljenje ne treba očekivati prije sredine 2021. godine

Austrija
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.09.2020.
u 16:04

Australija je objavila da će produljiti zabranu putovanja za još barem tri mjeseca kako bi zaštitila zemlju od širenja koronavirusa.

U svijetu je od koronavirusa oboljelo ukupno 26,489,636 ljudi, dok se oporavilo 18,677,022. Od bolesti COVID-19 preminula su 873,552 pacijenta. Najviše zaraženih ima u SAD-u, Brazilu i Indiji. 

15:15 - Rusko cjepivo protiv covida-19, Sputnik-V, izazvalo je stvaranje antitijela kod svih sudionika ranih faza kliničkih ispitivanja, pokazali su rezultati ispitivanja, objavljeni u petak u medicinskom časopisu The Lancet, što je Moskva pozdravila.

Rezultati dvaju ispitivanja, provedenih u lipnju i srpnju ove godine na ukupno 76 sudionika, pokazali su da je 100 posto sudionika razvilo antitijela na novi koronavirus i da nisu imali ozbiljnih nuspojava, navodi list.

Rusija je registrirala cjepivo u dvije faze za domaću uporabu u kolovozu, prva na svijetu, i to prije objave bilo kakvih podataka o njemu i prije početka masovnog ispitivanja.

15:15 - Austrija je u petak uvela tzv. korona-semafor koji bi lokalnim vlastima trebao omogućiti da uvedu specifične mjere protiv koronavirusa u nadolazećoj zimskoj sezoni.

Nakon službenog početka primjene u Beču, Grazu i Linzu te okrugu Kufstein, sustav je pokazao "žuto".

Stupanj zaraze seže od zelenog (nizak rizik), preko žutog i narančastog do crvenog (visoki rizik). Svaka boja nosi sa sobom određene mjere u borbi protiv širenja zaraze.

14:00 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne očekuje rašireno cijepljenje protiv covida-19 do sredine iduće godine, poručila je glasnogovornica WHO-a u petak, naglasivši važnost rigoroznih provjera za efikasnost i sigurnost cjepiva.

Nijedno od mogućih cjepiva u naprednim kliničkim ispitivanjima do sada nije pokazalo "jasan signal" efikasnosti od barem 50 posto zahtjeva WHO-a, kazala je glasnogovornica Margaret Harris.

Rusija je u kolovozu odobrila cjepivo protiv covida-19, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, zbog čega neki zapadni stručnjaci propituju sigurnost i efikasnost cjepiva.

Američki zdravstveni dužnosnici i Pfizer objavili su u četvrtak da će cjepivo biti spremno za distribuciju do kraja listopada, netom prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenog, na kojima će pitanje pandemije koronavirusa i odgovora na istu biti važan faktor za glasače.

12:09 - Broj novozaraženih koronavirusom u Sloveniji pada treći dan zaredom, no raste u školama i vrtićima, objavila je u petak slovenska vlada. U posljednja 24 sata potvrđeno je 47 novih zaraza i nijedan smrtni slučaj. U prethodna dva dana bilo ih je 53, odnosno 55.

Najviše novih zaraza, deset je u Ljubljani,  a ostali u 28 općina diljem države.

Najviše novozaraženih je mlađe od 24 godine, nakon što je virus ušao u više vrtića i osnovnih škola koji su otvoreni ovaj tjedan.

Učenici u razredima u kojima je potvrđena infekcija ostaju kod kuće, a u ostalima se nastava odvija uz epidemiološke mjere.

Slovenija je od početka epidemije zabilježila 3056 inficiranih i 134 umrlih od covida-19.

10:45 - Ljudi koji putuju u Veliku Britaniju suočavaju se s konfuzijom, kako je kazao ministar prometa u petak, budući da su Wales i Škotska uveli samoizolaciju za putnike iz Portugala, dok takva restrikcija ne postoji u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj.

Putnici iz Portugala, Gibraltara, Francuske Polinezije te s grčkih otoka - Mikonosa, Zakintosa, Lezbosa, Parosa, Antiparosa i Krete - moraju po dolasku u Wales, od petka, u samoizolaciju.

Škotska će primijeniti istu restrikciju za putnike iz Portugala i Francuske Polinezije od subote.

Engleska i Sjeverna Irska to neće učiniti.

10:20 - Francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer rekao je u petak da su 22 škole u toj zemlji zatvorene zbog slučajeva covida-19.

"U kontinentalnom dijelu Francuske trenutno je zatvoreno 12 škola od ukupno više od 60.000, što je mala brojka. Uz 10 škola na otoku Reunionu, ukupno ih je 22", rekao je Blanquer za radio Europe 1.

Kad se više od 12 milijuna učenika vratilo u škole u utorak neki roditelji i sindikati nastavnika izrazili su zabrinutost zbog planova o ponovnom otvaranju učionica dok se ubrzava širenje virusa.

Ministarstvo zdravstva zabilježilo je više od 7000 novozaraženih u protekla 24 sata drugi put u dva dana, u odnosu prema rekordnih 7578 zabilježenih 31. ožujka, kao i porast broja hospitalizacija.

10:15 - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi preventivno je hospitaliziran u Milanu radi pretraga nakon što je na testiranju bio pozitivan na koronavirus, objavila je u petak njegova stranka Naprijed Italija.

Stranka je priopćila da njegovo zdravstveno stanje "ne daje razloge za zabrinutost".

83-godišnji medijski tajkun bio je u izolaciji u svom domu u Arcoreu, sjeverno od Milana. Stranka navodi da je sada preventivno u bolnici San Raffaele "iz opreza". Berlusconi je razgovarao putem video veze s pristašama svoje stranke u četvrtak i rekao je da više nema temperaturu.

08:30 Australija je objavila da će produljiti zabranu putovanja za još barem tri mjeseca kako bi zaštitila zemlju od širenja koronavirusa.

Ograničenja za posjetitelje iz cijelog svijeta uvedena su u ožujku, a Australcima i onima sa stalnim boravkom također je zabranjeno napuštanje zemlje osim ako im se ne odobri izuzeće.

Prema savjetu australskog tijela za zaštitu zdravlja AHPPC, ministar zdravstva Greg Hunt izjavio je u četvrtak kasno navečer da će ta zabrana biti produljena barem do 17. prosinca.

“AHPPC navodi dasituacija s covidom-19 i dalje predstavlja neprihvatljiv rizik za javno zdravlje", rekao je Hunt. "Produljenje izvanrednog razdoblja je prikladan odgovor na taj rizik."

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
11:44 04.09.2020.

Oboljelo ukupno 0,31% svjetskog stanovništva a umrlo 0,01%. Vrijeme je da se nekaj ozbiljno poduzme prije nego svi puomiremo od corone. Eto tim groznim tempom ostaje nam samo 10.000 godina da nas corona sve poubija!!!

DE
deda1234
12:33 04.09.2020.

Znaci šloe i vrtići nisu u sloveniji

MP
miroslav.petkovic.7564
12:00 04.09.2020.

Rusi su napravili cjepivo nek uzimaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije