Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLAČI Ivana Babić iz Marije Bistrice svoju je kuhinju poželjela zam ijeniti pravom slastičarnicom

U slatkoj avanturi

254058.jpg
import
22.09.2005.
u 10:38

Najveća neostvarena želja 26-godišnje Ivane Babić iz Marije Bistrice bila je da postane slastičarka. Ipak, nije se uspjela upisati u Ugostiteljsku školu. Nije imala dobre ocjene, priznaje. Sada dane provodi kao kućanica, odgaja dvije kćeri, no i dalje mašta da barem jedan dan provede u pravoj slastičarskoj radionici.
 Izrada kolača fascinantan je proces. Na početku nemaš gotovo ništa, samo nekoliko jaja, malo brašna i šećera, a na kraju pred tobom leži prekrasna stvar  objašnjava Ivana razloge svoje opčinjenosti slastičarstvom.

Kolači samo za mirne
Želju joj je, uz Večernjak, ispunila tvrtka Adria zdrava hrana, najpoznatija po svojoj slastičarnici Ivica i Marica, u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. Otvorili su vrata svoga proizvodnog pogona i uputili Ivanu u tajne slastičarstva. Ipak, s malom ogradom: zbog strogih higijenskih propisa, Ivana nije smjela doći u doticaj s kolačima za prodaju pa su pripremili "Ivanin kutak". Odijevanje u slastičarsku odoru bio je Ivanin prvi korak prema profesionalizmu. Snalaženje u velikoj kuhinji, među radnicama, bio je drugi.

 Sve su mršave  kazala je.
Nije čudno, izrada kolača težak je fizički posao, objasnila joj je voditeljica proizvodnje Marija Šimić, koja kolače peče više od 20 godina. No, ipak ga većinom rade žene.
 One se više pronađu u tom poslu, za izradu kolača potreban je osjećaj. Slastičarstvo se uvelike razlikuje od kuhanja  kaže Marija Šimić.

Ivana je na to samo klimnula glavom. Opisuje kako je to kad iskušava nov recept.
 Iščekujem i strepim dok ne vidim kakav će ispasti. Ne mogu biti objektivna, treba mi potvrda supruga ili djece da je kolač ukusan  kaže.

Kolači su osjetljiv proizvod, reagiraju na psihičko stanje kuhara. Ako ste nervozni ili razdražljivi, bolje da se i ne primate posla, upozorila je M. Šimić.
 Znam to, kako da ne. Jednom mi nikako nije uspijevalo razvaljati tijesto. Što sam bila nervoznija, bilo je teže postići pravi oblik. A onda sam puknula, tijesto je u jednom trenutku odletjelo sa stola, zajedno s posuđem  smije se Ivana.

Tatina "bušišaka"
Prvi zadatak u pripremi voćnog parfea bio je  oguliti kivi. Za svaki slučaj, dali su joj tup nož. Dok je hrabro gulila voće, "kao krumpir", prisjetila se zgode, odnosno nezgode iz djetinjstva. Jednom je odlučila napraviti puslice, no smjesa se razlila i tako zapekla. Njezinje otac, kako ne bi razočarao 11-godišnju kćer, predložio da kolač izrežu na kocke i pojedu. No, bio je toliko tvrd da se nož poskliznuo i zabio u tatinu ruku. Morao je na Hitnu na šivanje posjekotine.

 Tata se nije ljutio. Od tada taj kolač zove "bušišaka"  kaže.
Ivana ima više od tisuću recepata. Nema omiljeni kolač, uvijek joj je najdraži onaj koji je napravila posljednji. Trenutačno je to "Paunovo pero". Recept ne zna napamet.
 Ni naše radnice ne moraju pamtiti recepte. Imamo kartice s količinama. Ne želimo ih zamarati tehničkim detaljima, važnija je izvedba  kaže M. Šimić.

Radnice u Adria zdravoj hrani imaju dobrog gazdu i vrlo slatku povlasticu: za svaki blagdan mogu kući odnijeti kolače. Doma nose i kolače koji tijekom dana ne budu prodani u slastičarnici Ivica i Marica jer stroga pravila kuće određuju da samo toliko kolač može stajati u dućanu. Ipak, uz sve obilje slastica, M. Šimić ovog se Uskrsa zaželjela  čupavaca. Iako svaki dan radi kolače, zasukala je rukave i ispekla "domaću" turu. Pretjerivanje? Ivana je razumije.  Kad radiš nešto što voliš, nikad ti ne može dosaditi  rekla je postavljajući posljednji ukras, crvenu malinu, na parfe tortu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije