Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT BRAĆE I NJIHOVOG PRIJATELJA

Ubojstva surfera šokirala mirnu zajednicu u Meksiku: 'Možete osjetiti strah na ulicama'

Foto: JORGE DUENES/REUTERS/Instagram
1/7
07.05.2024.
u 13:12

Tri osobe uhićene su u vezi s njihovim ubojstvima, uključujući i ženu koja je posjedovala mobitel jednog od muškaraca

Usko povezana i miroljubiva zajednica surfera u meksičkom gradu Ensenada šokirana je ubojstvom trojice turista. Braća iz Australije Callum i Jake Robinson te njihov prijatelj Jack Carter Rhoad iz Amerike ubijeni su na putovanju. Planirali su krenuti iz Ensenade, surfati i kampirati duž obale i stići u Rosarito. Nekoliko dana nakon početka puta, njihova su tijela pronađena u bunaru nedaleko od mjesta za kampiranje, a njihov spaljeni kamionet bio je u blizini. Muškarci su ubijeni hicem iz vatrenog oružja u glavu, a njihova se tijela sada vraćaju obiteljima.

"Teško je. Zapravo, uvijek sam se ovdje osjećala sigurno", rekla je Jessica, Amerikanka iz San Diega koja sada živi u blizini Ensenade. U raznim je razdobljima svoje povijesti Ensenada vrvjela posjetiteljima iz Sjedinjenih Država. Početkom 20. stoljeća, ekonomija grada dobila je poseban poticaj od Amerikanaca koji su dolazili na jug. Danas je to treći najveći grad u državi s turističkom industrijom u procvatu. Tisuće stranaca, od umirovljenika do digitalnih nomada, nastanili su se u gradu kako bi uživali u plažama, toploj klimi i opuštenoj atmosferi, piše BBC

Uz to, svake godine tamo dolazi ogroman broj surfera. Mjesta kao što su plaža San Miguel i otok Todos Santos poznata su među surferskom zajednicom po velikom natjecanju Billabong XXL. "Ovdje je tako lijepo i ljudi su tako ljubazni, namjeravamo surfati cijelom obalom dok živimo ovdje", navela je Amerikanka Jessica, govoreći o sebi i suprugu. 

 

GALERIJA Prosvjed lokalnih surfera u Meksiku: Pozivaju vlasti da riješe nestanak turista u Ensenadi
1/6

Ubojstva mladića jasan su, kako ističe BBC, podsjetnik na razinu kriminala u sjevernim državama Meksika. "Moramo nastaviti privlačiti pozornost na ove probleme, nastaviti prosvjedovati i marširati, nastaviti dizati glas i pozivati ​​na kraj nekažnjivosti", istaknula je Paulina Rodriguez, surferica i stanovnica Ensenade.

Moćni narko karteli uključeni su u teritorijalni rat oko ruta za krijumčarenje droge i trgovinu ljudima prema sjeveru, a ilegalno oružje premješta se prema jugu. Sve je to industrija vrijedna više milijardi za kartele koji djeluju duž granice, a stranci su se u brojnim prilikama sukobili s organiziranim kriminalom u Meksiku. "Postoji veliki problem s nekažnjavanjem. Ako se ovo može dogoditi turistima, može se dogoditi svakome. Kako je organizirani kriminal u društvu u porastu, možete osjetiti strah na ulicama", navodi Francisca Acosta iz Meksika. 

Lokalne su vlasti brzo reagirale nakon smrti surfera. Tri osobe uhićene su u vezi s njihovim ubojstvima, uključujući i ženu koja je posjedovala mobitel jednog od muškaraca. Teorija državnih vlasti jest da su uhićenici pokušali turistima ukrasti vozilo, vjerojatno zbog guma. Glavna državna tužiteljica, Maria Elena Andrade Ramirez, rekla je da će njezin ured provesti iscrpnu istragu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije