Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'stvar konteksta'

Udar na Izrael dodatno podijelio BiH, Komšić napao Krišto: Istupila neoprezno i sebično

World leaders gather for the 78th annual United Nations General Assembly
Foto: CAITLIN OCHS/REUTERS
1/3
10.10.2023.
u 16:44

"Podržavamo državu Izrael. Zajednička povijest stradanja čvrsto veže srpski i izraelski narod", poručio je Dodik

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je jučer predsjedateljicu Vijeća ministara Borjanu Krišto da je reagirala "neoprezno i sebično" kada je iskazala potporu Izraelu, nakon što su tu zemlju napali teroristi islamističke skupine Hamas. Nova kriza na Bliskom istoku ponovo je pokazala da u BiH nema ni minimuma suglasnosti niti oko značajnih vanjskopolitičkih pitanja pa su iz nje uslijedile potpuno oprečne reakcije, u rasponu od pune potpore Izraelu do solidarnosti s Palestincima na portalima i društvenim mrežama.

Čelnica Vijeća ministara Krišto (HDZ BiH) bila je prvi visoki dužnosnik na državnoj razini koji se očitovao o napadu na Izrael. "Nedvosmisleno osuđujem nepravedan i brutalan napad Hamasa na Izrael i njegove građane. Čvrsto stojimo uz Izrael u ovim teškim trenucima", poručila je Krišto. Komšić kao nominalni šef države na to je reagirao ocjenom da je predsjedateljica Vijeća ministara istupila neoprezno i sebično jer je, po njegovu sudu, nije osvrnula i na patnje palestinskog naroda.

VEZANI ČLANCI:

Ustvrdio je i kako su akcije Hamasa gesta "očajnih ljudi koji teroriziranje civila vide kao izlaz" pri čemu je sugerirao kako sve to treba "promatrati u kontekstu". Iz Republike Srpske stigle su poruke jasne potpore Izraelu, a čelnik tog entiteta Milorad Dodik izjavio je kako židovska država ima pravo braniti se od terorizma, a Židove je odmah proglasio supatnicima Srba.

"Podržavamo državu Izrael, njihove lidere i institucije. Zajednička povijest stradanja čvrsto veže srpski i izraelski narod", bila je Dodikova poruka objavljena istodobno dok je njegov ured u Banjoj Luci bio osvijetljen bojama izraelske zastave. Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je reagiralo neutralnom izjavom u kojoj je osudilo stradanje civila i pozvalo na prestanak sukoba.

"Kao žrtve brutalnih napada na gradove i civile, duboko razumijemo vrijednost svakog mirnog trenutka. Pozivamo na deeskalaciju sukoba i hitnu potragu za dugoročnim mirovnim sporazumima", navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova BiH. Na sličan je način reagirao i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović koji je kazao kako osuđuje svaki oblik nasilja, a naročito stradanje nevinih civila. "Pozivam sve na suzdržanost i brigu o životima nevinih i traganje za mirovnim rješenjem", izjavio je Kavazović. 

VIDEO Žestoki udar na Gazu

Komentara 6

ČV
čača vrati se
17:11 10.10.2023.

sad če Sejdo nama držat lekciju,Hamas je isto što i Armija bih i točka

Avatar KalebJosua
KalebJosua
19:08 10.10.2023.

Nije on Željko, On je Hajrudin!

XA
xaron
21:54 10.10.2023.

Hrvati u BH i Izrael i imaju istog neprijatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije