Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazalište u Mariupolju

Ukrajinski novinar: Vidite slova? Piše 'djeca' na ruskom, ali zgradu su bombardirali do pepela

A satellite image shows Mariupol Drama Theatre before bombing
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.03.2022.
u 10:20

Jutros je naveo kako su civili, koji se skrivali u podrumu kazališta u Mariupolju, preživjeli zračni napad

Ruske snage bombardirale su u srijedu kazalište u kojem su sklonište od napada potražili civili u Mariupolju, opkoljenom lučkom gradu jugoistočne Ukrajine, objavilo je gradsko vijeće.

Ukrajinski novinar Illia Ponomarenko na svom Twitter profilu svakodnevno izvještava o događajima u Ukrajini, a osvrnuo se i na napad na kazalište. Naveo je da je pored zgrade na ruskom jeziku pisalo "djeca", no da je područje svejedno napadnuto. 

- Vidite ovaj crveni krov? To je dramsko kazalište u Mariupolju, zvali smo ga "Dram". Vidite ona mala slova? Piše "DJECA" na ruskom. To je bila poruka posadama ruskih bombardera. Ali znate što - svejedno su zgradu bombardirali do pepela. Jer su životinje - naveo je. 

Jutros je naveo kako su civili, koji se skrivali u podrumu kazališta u Mariupolju, preživjeli zračni napad.

- To je čudo. Sada se evakuiraju iz ruševina - naveo je te dodao kako se čeka vijest o broju preživjelih.

Ukrajinski zastupnik Dmitro Gurin, čiji su roditelji zarobljeni u gradu, rekao je za BBC kako je sklonište izdržalo napad. 

- Još ne znamo imamo li ranjenih ili ubijenih, ali čini se da je većina njih preživjela i da su dobro - naveo je. Zastupnik je ustvrdio kako je u podrumu kazališta bilo više od 1000 žena i djece

Ruske snage opkoljavaju Mariupolj tjednima i procjenjuje se da je u gradu blokirano oko 300.000 njegovih stanovnika koji su danima bez pitke vode, bez struje i plina po hladnoći. Pri kraju su zalihe hrane i lijekova, a Rusija nije dopustila ulazak humanitarnog konvoja s pomoći opkoljenom stanovništvu.

VIDEO Rusi pogodili stambene zgrade u Kijevu i Harkivu. Stanovnici Mariupolja: Tamo je pakao.

Grad je pod neprestanim napadima ruskih oružanih snaga od početka rata 24. veljače i čitave su četvrti sravnjene sa zemljom.

Prošlog tjedna u napadu na dječju bolnicu i rodilište pet je osoba poginulo.

Zamjenik mariupoljskoga gradonačelnika Serhij Orlov je rekao da je Rusija napala konvoj civila koji je izlazio iz Mariupolja na putu do grada Zaporižje, pri čemu je ranjeno pet civila, među kojima jedno dijete.

VIDEO Kina poručila da nikada neće napasti Ukrajinu. Medvedev: Zaustavit ćemo zapadnu rusofobnu zavjeru.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 2

ST
Stav
13:22 17.03.2022.

Na krovu pise djeca a zaposjeli snajperisti i neonacisti.Propaganda.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:28 17.03.2022.

Pisalo na plotu znate što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije