Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILANOVIĆ NE MOŽE BITI PREMIJER

VIDEO Grbin: Ovo je odluka koja je posljedica panike jednog patuljastog diktatora

Peđa Grbin
Foto: Dario Topić
1/10
19.04.2024.
u 15:34

"Mi u SDP-u i naši partneri spremni smo na otvorene razgovore s jednim ciljem - da Hrvatska ostane demokratska zemlja jer ova odluka Ustavnog suda ide u smjeru diktature i samovlade", ustvrdio je Peđa Grbin

Peđa Grbin, čelnik SDP-a, izvanredno se obratio nakon nove bombe koja je stigla ovog petka s Ustavnog suda. Prema odluci koju je podržalo devetero sudaca, Zoran Milanović više ni u kojem slučaju nakon ovih održanih izbora ne može biti predsjednik Vlade niti mandatar za sastavljane iste. 

"Vlast proizlazi iz naroda, Šeparović očito misli da pripada njemu. Narod je svoje predstavnike izabrao u srijedu na temelju onoga što su govorili i na temelju onoga što nisu smjeli govori jer ima je Ustavni sud zabranio. Nama su neke stvari bile zabranjene i toga smo se držali. Koliko god smo instituciju i njihovo sramotno priopćenje prije mjesec dana poštivali, sada mi je žao. Ovo što su danas napravili je ispod svake razine, razine. Odlučili su, bez obzira na to za koga ljudi glasaju, da oni mogu, zato što im se tako hoće, promijeniti. Kada sam ga slušao, shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati malo drugačiji, bio spreman poništiti izbore", rekao je Grbin uvodno. 

"Odlučili su prevariti svakog građana i građanku koji su satima čekali u redova. Uopće nije bitno radi li se o Milanoviću ili drugome, obezvrijedili su pravo građana da biraju predstavnike. Poručujem im, sazovite novu sjednicu odmah sada pa donesite odluku kakvu ste i željeli, a koja bi glasila, citiram: 'Jedini predsjednik vlade smije biti Andrej Plenković'. Upravo je to što je Ustavni sud danas htio reći". 

"Svatko tko legne s HDZ-om mora biti svjestan da ako se usudi dignuti glavu, čeka ista odluka Ustavnog suda. Ovo je nedopustivo, protiv ovoga se borimo. Imamo priliku, imamo šansu. Koraka su dva. Prvi, moramo konstituirati sabor što je moguće prije, a onda dogovoriti se, u bilo kojem formatu, kako ćemo formirati vladu. Sve opcije su na stolu, oko svega smo spremni razgovarati. Ti se razgovori trebaju voditi oči u oči. Ako nekome do sada nije bilo jasno na što je HDZ spreman, onda im to je danas moralo postati jasno. Ovo je odluka koja je posljedica panike jednog malog sitnog patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo pod nogama. Sada je vrijeme da ga zaustavimo". 

"Mi u SDP-u i naši partneri spremni smo na otvorene razgovore s jednim ciljem - da Hrvatska ostane demokratska zemlja jer ova odluka Ustavnog suda ide u smjeru diktature i samovlade", zaključio je Grbin. 

Vezano uz razgovore, Grbin je kazao: "Vodit ću ih oči u oči s onima s kojima ih trebam voditi, a ne preko medija. Predsjednik Republike smije sudjelovati samo u konzultacijama. Kako će to izgledati, svi se moramo prilagoditi onome na što nas se prisiljava". 

VEZANI ČLANCI:

"Ovo upozorenje Ustavnog suda, neka oni objese mačku o rep. Ako dođe do toga da jednu osobu podrži 76 zastupnika koji su dobili povjerenje građana, onda bih volio vidjeti taj Ustavni sud koji će krojiti i odlučivati tko može, a tko ne voditi vladu", naveo je te dodao: "Obrazloženje ovoga što je Šeparović danas iznio, može se svesti na sljedeću rečenicu: 'Zato što sam ja tako rekao, eto zašto'. Pravnih argumenata unutra nema". 

"Očekujem ispriku Andreja Plenkovića koji nas je prozivao kršiteljima Ustava iako znam da se taj čovjek ne može ispričati jer on valjda u životu nije priznao kada je pogriješio pa neće ni sada", kaže Grbin.  

Inače, u tijeku je utrka u kojoj političke stranke što prije pokušavaju doći do potrebnih 76 glasova kako bi se sastavila nova vlada. Nikola Grmoja (Most) poručio je kako stranka Milanovića kao premijera neće podržati, ali nudi suradnju koaliciji Rijeke pravde i Domovinskom pokretu, bez Možemo. Domovinski pokret, stranka koja je osvojila 14 mandata, i dalje tvrdi kako pregovori službeno nisu krenuli tako da ni nije poznato u kojem će smjeru otići.

>> VIDEO Šeparović: 'Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik buduće vlade'

Komentara 38

MA
Maksimiliano
16:09 19.04.2024.

kao zadnja varijanta preostaje da vojska počne s hapšenjima ...

HS
Hirsch_str
15:28 19.04.2024.

Plenković je izgledao pomalo kosel u noći izbora.Tih šest izgubljeni mandata puno košta nas.A 2/3 Hrvata glasalo je za druge opcije koji se mogu prilagoditi SPD .Jako je zakuvalo..

KA
kajbiti
16:45 19.04.2024.

Vi ste silom htjeli vlast, da ne kažem prevarom. Niste uspjeli. Sada drukate narod na nerede. Nadam se da je narod pametniji od vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije