Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija traga za počiniteljima

Vandalizam na starom groblju u Vukovaru, uništeni spomenici ispisani ćirilicom

Uništeni spomenici ispisani ćirilicom
Foto: Branimir Bradarić
1/9
10.01.2023.
u 12:41

Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar, koji je i predsjednik vukovarskog SDSS-a, kaže kako je ovo treći slučaj skrnavljena ovoga groblja u protekla tri mjeseca.

Uoči pravoslavnog Božića, na pravoslavni Badnjak, na starom groblju u Vukovaru, koje se nalazi u blizini središta grada, uništeno je desetak nadgrobnih spomenika na kojima su imena preminulih većinom bila ispisana ćirilicom. O ovome vandalskom činu izviještena je i policija koja je napravila očevid.

Povodom skrnavljena nadgrobnih spomenika na groblju u Vukovaru oglasila se i PU vukovarsko – srijemske.

- Tijekom noći 5./6. siječanj 2023. godine, u Ulici Europske unije u Vukovaru, nepoznati počinitelj je na starom pravoslavnom groblju porušio ukupno 10 nadgrobnih spomen ploča od kojih su tri spomen ploče pukle. Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Povreda mira pokojnika – stoji u izvješću policije o ovom slučaju vandalizma. 

Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar, koji je i predsjednik vukovarskog SDSS-a, kaže kako je ovo treći slučaj skrnavljena ovoga groblja u protekla tri mjeseca. Prema njegovim riječima u prvom slučaju nepoznati počinitelj, ili više njih, demolirali su nekoliko spomenika, u drugom je uništena ikona koja se nalazi na zavjetnom križu koji se nalazi u središtu groblja, a u ovom trećem i najnovijem slučaju uništeno je još desetak spomenika.

- Ovdje se radi o činu mržnje prema onome što ovo groblje predstavlja koji je najstariji dokaz postojanja Srba u Vukovaru. Policiju smo obavijestili u sva tri slučaja skrnavljena i očekujemo da se pronađu odgovorni za ovaj vandalizam – rekao je Kolar.

Dodaje kako smatra da ovaj vandalizam nije mogla počiniti jedna osoba s obzirom da su uništeni spomenici vrlo teški. Po riječima Kolara insistirati će kod gradskih vlasti da se na samome groblju ili u blizini postave nadzorne kamere kako bi se spriječili ovakvi nemili događaji. Poslije svega sada slijedi sanacija uništenih spomenika o čemu će razgovarati s gradskim komunalnim poduzećem Komunalac ili s članovima obitelji čiji najmiliji su pokopani na ovome groblju. 

Komentara 46

Avatar Cro_Dragon
Cro_Dragon
11:47 10.01.2023.

Mrtve pustiti na miru...osim ako nemaju četnička obilježja, a i to službeno ukloniti.... ćirilica to, ipak, nije.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:42 10.01.2023.

Tkogod da je to učinio lišen je ljudskosti.

ZZ
Zo-ZG
12:28 10.01.2023.

Samo poremećeni ljudi skrnave grobove. Jedino nisam siguran tko je to napravio, ne bi se čudio da netko od njihovih pokušava izazvati nemir!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije