Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ AGROKOR

Vrhovni sud odbio ZZZ, tužiteljstvo povuklo optužnicu, sjednica optužnog vijeća odgođena

Zagreb: Konferencija za medije Zlate Hrvoj Šipek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.01.2024.
u 16:00

Izvjesno je da optužnica u aferi Agrokor, "teškoj" oko 1,2 milijardu kuna, drugi put ide na popravni ta da će se o njezinoj pravomoćnosti teško raspravljati prije početka 2025.

I zadnji pokušaj DORH-a, za sada, da spasi što se spasiti da u slučaju Agrokor je propao, jer je Vrhovni sud priopćio da su odbili Zahtjev za zaštitu zakonitosti (ZZZ) koji je DORH podnio na odluku optužnog vijeća te odluku Visokog kaznenog suda (VKS), koji je potvrdio da je financijsko - knjigovodstveno vještačenje u slučaju Agrokor nezakonit dokaz. Pa je kao takav izdvojen iz spisa. Vrhovni sud je smatrao da je ZZZ neosnovan.

Za slučaj Agrokor, u ovom trenutku to znači da financijsko - knjigovodstveno vještačenje, kao kostur optužnice zapravo ne postoji. U međuvremenu je tužiteljstvo, nakon što je doznalo za odluku Vrhovnog suda, povuklo optužnicu, pa je odgođena sjednica optužnog vijeća koja se trebala održati 15. siječnja. Tužiteljstvo je jednom ranije već bilo povuklo optužnicu, a tada je problem bilo to što je jedna od tužiteljica koja je provodila istragu bila uhićena zbog sumnje da je pogodovala jednoj od optuženica u slučaju Agrokor. Njih su dvije sa supruzima u međuvremenu optužene, a slučaj Agrokor se nastavlja u neveselom tonu. Jer nakon što je tužiteljstvo povuklo optužnicu, sud će im vjerojatno dati rok od godinu dana da je nadopune ili izmijene.

Tijekom te godine moraju provesti novo vještačenje, a tko će ga raditi, nepoznanica je... Uglavnom, izvjesno je da optužnica u aferi Agrokor, "teškoj" oko 1,2 milijardu kuna, drugi put ide na popravni ta da će se o njezinoj pravomoćnosti teško raspravljati prije početka 2025. A istraga je pokrenuta u listopadu 2017...

VEZANI ČLANCI: 

Što se pak tiče ZZZ-a, DORH je smatrao da sporno vještačenje eventualno može biti nevjerodostojan, no ne i nezakonit dokaz. Smatrali su da je odluka optužnog vijeća koju je potvrdio VKS protivna tumačenju zakona, da je došlo do pogrešne primjene zakona, a pozivali su se i na neke ranije odluke Vrhovnog suda I VKS-a u sličnim situacijama. No Vrhovni sud im nije dao za pravo, a u svezi pozivanja na raniju sudsku praksu, naveli su da pravne i činjenične situacije u odlukama Vrhovnog suda i VKS-a na koje se DORH pozivao nisu - usporedive.

U tim odlukama bilo je problematizirano zapošljavanje vještaka u državnom tijelu, dok se u slučaju Agrokor problematizirao sukob interesa vještaka jer je radio i za Agrokor i za izvanrednu upravu. Po stavu Vrhovnog suda, te situacije su neusporedive jer u odlukama na koje se pozivao DORH, vještaci nisu bili u poslovnom odnosu koji bi bio usporediv s utvrđenjem u predmetu Agrokor jer nije riječ o "unosnim i mnogobrojnim zadacima iz odnosa vještaka i oštećenika".

VIDEO Konferencija za medije Zlate Hrvoj Šipek

Komentara 4

MI
Mikis
19:09 12.01.2024.

cim Todorski je kasnijo sa placanjem Orbicu i prikrivenim dobavljacima, a mega-uvoznickom lobiju, odmah je postao problem. Ne kada je domacima kasnijo ili sa placanjem poreza ili kredita ruskim bankama. TAKO STOJE STVARI OVDJE

Avatar lapolapo
lapolapo
17:50 12.01.2024.

VS kada će presuda vezana za CHF kredite,to čeka puno više ugroženih ljudi.

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
14:41 12.01.2024.

Turudić poslao Sanadera u zatvor bez dokaza a ovi bezveznjaci iz DORH-a koji su i dan danas pod paskom bajića ne mogu zatvoriti Todorića niti uz 5000 stranica dokaza. Idemo Turudiću pročisti to do kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije