Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel Skloništa za životinje

'Zar nitko ne može stati na kraj nasilju nad psima u romskim naseljima?'

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
19.04.2024.
u 16:30

- Pišu se prekršajni nalozi, optužni prijedlozi, sudovi donose presude, kazne idu na naplatu i tu uglavnom sve staje. Jer većina stanovnika ima zaštićena primanja te im se kazne ne mogu naplatiti. U međuvremenu dovlače nove pse – ističe Hampamer

- U ovom trenutku u romskim je naseljima opet oko 500 pasa koji trebaju pomoć. Opet su prepuni krpelja, štenci se porađaju u kojekakvim rupama i ako ih ne zatuku autima, stradaju od krpelja, zaraznih bolesti. Nabavljaju se poput plišanaca iz dućana djeci za igru, a čim porastu, ulica i snalazi se sam. Kad postanu agresivni u potrazi za hranom, zovu da ih riješimo pasa. Koje su sami dovukli u naselja, uglavnom za igračke djeci. Dokle će trajati ovaj teror i koliko nedužnih života treba ostati na njihovim ulicama dok ne osvijeste da su to živa bića koja boli, koja se boje, koja gladuju, isto kao i mi ljudi? - pita Aleksandra Hampamer iz Sklonište za životinje Prijatelji u Čakovcu. 

Prije devet godina počeli su, dodaje, lobirati za zbrinjavanje pasa iz romskih naselja. Projekt je podržalo Ministarstvo poljoprivrede uz veliku pomoć Međimurske županije i od 2018. godine je Ministarstvo dalo velika sredstva gradovima i općinama u čijem su sklopu romska naselja za kastracije i liječenja romskih pasa.

- Od 2018. velikim trudom Zaštitarsko ekološke udruge Prijatelji životinja i prirode, koja vodi najveće hrvatsko sklonište za životinje u Čakovcu, te uz ogroman rad svih stručnih službi s područja Međimurja, dosad je iz romskih naselja spašeno preko 2800 pasa, velikim dijelom štenaca, trudnih kuja, ranjenih, bolesnih, prepunih parazita, uništenih pasa. Još 2018. godine „obrađena“ su sva naselja i svi su psi sređeni, a velik dio njih je ušao u sklonište te na udomljavanje. No, vrlo brzo, a uslijed nedostajuće kontrole od strane gradova i općina naselja se ponovo pune novim psima koje stanovnici ne cijepe, ne mikročipiraju i ne kastriraju – upozorava Hampamer. Drugi krug zbrinjavanja psa iz romskih naselja krenuo je 2021., uključila se i veterinarska inspekcija te komunalni redari.

VEZANI ČLANCI:

- Pišu se prekršajni nalozi, optužni prijedlozi, sudovi donose presude, kazne idu na naplatu i tu uglavnom sve staje. Jer većina stanovnika ima zaštićena primanja te im se kazne ne mogu naplatiti. U međuvremenu dovlače nove pse. Tijekom šest kontrola u 2023. godini u romskom naselju Kuršanec pronađeno je novih 135 pasa koji su svi oduzeti i smješteni u sklonište radi daljnjeg udomljavanja. Zadnja kontrola je bila u studenom 2023. godine i naselje je opet puno novih pasa – ističe Hampamer. Udruga je objavila fotografije psa kojeg je mještanin Paraga namjerno pregazio autom. Pas je imao višestruke prijelome kralježnice i nogu, i danima je u strašnim bolovima ležao u blatu. Naknadno su pozvali sklonište, no pas je uginuo.

- On je samo jedan od stotina koji trpe strašne bolove i zlostavljanja tamo. Dok stanovnici nabavljaju stalno nove i nove. Puni su ih oglasnici na društvenim mrežama gdje se javljaju za svako objavljeno štene za udomljavanje. Ovo nije više problem Županije niti gradova i općina, ovo je problem države koja dopušta da neki ljudi budu više privilegirani od ostalih, da za njih Zakon ne vrijedi i da ga je nemoguće provesti. U isto vrijeme država u potpunosti ignorira ogromno crno tržište pasa za prodaju koje se samo na najvećem hrvatskom oglasniku kreće u iznosima od 900.000 eura za dva mjeseca, za koliko je napravljeno istraživanje. Bez registracije djelatnosti, bez plaćanja i eura poreza, bez izdavanja računa. Ma godišnjoj razini govorimo o prometu od pola milijuna eura samo u jednom oglasniku. Obraćali smo se nekoliko puta Ministarstvu gospodarstva i Poreznoj upravi, ali bez rezultata. Mnogi od takvih neprodanih štenaca na kraju završe na ulici, u skloništima ili romskim naseljima – napominje.

 

GALERIJA Znate li koje je najdulje selo u Hrvatskoj? 'Idem kod susjeda tamo može značiti i nekoliko kilometara'
Ilustracija
1/8

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije