Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački računalni savez

Našim genijalcima hitno treba centar za mlade programere

Zagrebački računalni savez
28.05.2021.
u 15:46

Čarobnjaci za kompjutore prošle i ove godine na državnim su natjecanjima osvojili su sva prva mjesta

Od 36 prvih mjesta na državnim natjecanjima iz informatike u razdoblju od 2006. do 2008. godine, oni su “pobrali” njih 35. A lani i ove godine osvojili su “full house”, 24 od 24 prva mjesta. Otkako postoji Europska juniorska olimpijada u informatici, čak 13 od 16 hrvatskih reprezentativaca došlo je upravo iz redova Zagrebačkog računalnog saveza (ZRS), koji je k tome dobitnik Medalje i Nagrade grada Zagreba za doprinos poticanju darovitosti. I premda s popisom uspjeha možemo još nastaviti, ovdje ćemo stati jer je već poznato da je ZRS pravi inkubator mladih genijalaca. No umjesto da svoj programerski “zanat” uče u vlastitim prostorima, okruženi najsuvremenijom informatičkom opremom, mali i veliki ZRS-ovci dane provode u uredima koje dijele s modelarima u željezničkoj modelarnici. A nad glavom im, upozorava tajnik saveza Zdravko Škokić, visi i velika prijetnja da uskoro ostanu i bez toga.

Zapelo na 350 kvadrata

– Prvi susjedi iz Hrvatske zajednice tehničke kulture žele se upisati kao vlasnici prostora u Ilici 53, za koji kažu da je sada Dalmatinska 12, pa traže da ga u roku 90 dana napustimo – govori Škokić.

Svu nadu zato polažu u konačno otvorenje centra za mlade programere. O tom je projektu Večernjak već pisao i “vrti” se godinama, no nikako da se uistinu i ostvari. Cijeli projekt spreman je za realizaciju, kažu u ZSR-u, i sve što je još potrebno jest adekvatan prostor od 350 do 400 kvadrata u koji bi se mladi programeri, koje često zovu “čarobnjacima za kompjutore”, mogli i preseliti.

– Mnogi su prepoznali da je to projekt od strategijske vrijednosti za državu i grad – ističe Škokić, koji je i autor projekta, a u savezu radi od 1999. Iste se godine počelo raditi na projektu centra za mlade programere, a dovršen je i objavljen u studenom 2014.

– Kao prvi korak u realizaciji projekta vidimo razumijevanje i potporu Grada i države te prioritetnu dodjelu potrebnog prostora, dok bi podrška IT-sektora i drugih trebala doći nakon toga – napominje Škokić, dodajući kako će budući centar stvoriti uvjete za odgoj i trening novih kvalitetnih programera i daljnji iskorak u poticanju darovitih. A u njemu bi se, podsjetimo, smjestio učioničko-natjecateljski sektor u kojem će se istodobno moći raditi s od pet do šest dobno i sadržajno različitih grupa polaznika, natjecatelja, početnika i vježbenika. Ondje će se održavati radionice i tečajevi uz mogućnost individualnog rada, pa i smotre i natjecanja za sve dobne skupine. Upravljanje procesom usavršavanja mladih programera odvijat će se uz pomoć vlastitog informacijskog sustava za popularizaciju i poticanje programiranja ZRSOnat, kojim se upravlja natjecanjima, vježbama, zadaćama i simulacijama.

– Samo u ovoj sezoni izrađeno je više od 400 autorskih zadataka za sve uzraste, od učenika razredne nastave koji su u programiranje uključeni 2004./05. pa sve do studenata – govori Filip Mravunac, koji je i sam počeo programirati kao učenik drugog razreda osnovne škole, a danas je voditelj i organizator u ZRS-u. Dodaje da dva glavna programerska područja u kojima učenici rade, C/C++/Python/Java, odnosno Logo, imaju vlastite softverske evaluatore s odzivom u realnom vremenu pa natjecatelji ili sudionici vježbi u svakom trenutku mogu vidjeti točnost svojeg poslanog rješenja, a po potrebi i ukupnu ljestvicu poretka.

Pa gdje toga ima?

U budućem centru težište će biti na projektno-inženjerskom ili primijenjenom programiranju te popularizatorskim natjecanjima za škole, studente i građane, a imao bi i posebno prilagođen dio za osobe smanjenje pokretljivosti te bi provodio digitalno opismenjavanje i usavršavanje za treću životnu dob.

– Način na koji se ZRS brine o našoj djeci nešto je zaista posebno i primjer cijelom obrazovnom sustavu. Djeca uz njihovu pomoć s lakoćom razviju i usavrše talente, a zbog toga su i rezultati nevjerojatni, 24 od 24 prvih mjesta. Pa gdje toga ima? Odavno su morali dobiti svu moguću podršku i Grada i države za programerski dom. Brojna smo pisma slali gradskoj administraciji, a pisat ćemo i ministru – poručuju roditelji Morana i Branko Jančiković.

Komentara 2

BL
Blomberg
18:46 29.05.2021.

Da to bi trebalo svakako napraviti centar za te mlade ljude, jer za njih novaca MORA biti.

MA
MateProljećar
17:11 01.06.2021.

Zašto odlične ideje moraju toliko čekati na realizaciju... ima li nekog u gradu tko je zadužen da skuplja ovakve vrijedne informacije... netko ih očito koči ili nisu iz njegovog koša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije