alternativa

Stop sendvičima: Kako se zdravije hraniti na poslu?

sendvič (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
10.07.2013.
u 10:30

Nabavite termo posudu u kojoj možete nositi kuhanu hranu na posao i unatoč svemu hraniti se zdravo...

Mnogo je puta teško jesti "ispravno", jer kako i kaže jedna reklama, kad si gladan nisi svoj. I tad ne razmišljaš previše, govori nutricionistica Daisy Merey.

Hrana, a osobit njen nedostatak čini nas nervoznima. Uključimo li u sve uvjete u kojima radimo, stres i frižider u uredskoj kuhinji koji vam se gadi, ukupno dobivamo pravi kaos od prehrane... A za mnoge ljude to je najveći dio hrane koju će pojesti tijekom tog dana. Jedete ono što vam je nadohvat ruke, kao primjerice hranu iz kantine ili automata, visokokalorijski zalogaji vrlo vjerojatno će vam uzrokovati niz zdravstvenih problema, od loše probave i nečiste kože do nakupljanja sala. Zato evo nekoliko prijedloga kako češće preskočiti krafne, peciva i gricklice, te se na poslu zdravije hraniti...

Što možete učiniti da biste poboljšali prehranu na poslu?

1. Donesite vlastitu hranu. Jesti ćete bolje i zdravije donesete li kuhanu hranu sa sobom. Time ne samo što ćete i značajno uštedjeti, nego ćete pridonijeti osjećaju da brinete o sebi, što posredno utječe na samopouzdanje.

- Morate biti spremni i donijeti hranu koja je zdrava. Vrećica je uvijek bolje rješenje nego u dostava ili grickalice i čokoladice iz automata - kaže Merey. Osim toga ćete dobiti i na energiji. Oko 25 posto ljudi donose vlastiti ručak na posao, a oni obično i zaobilaze rođendanske torte i ostale slatkiše kada ih kolege njima nutkaju.

Planirajte da vam ručak uključuje povrće i ne previše šećera ili masti, a na kraju i voće.

- U slučaju da poslije poželite još nešto pogrickati, opskrbite se pistacijama ili bućinim košticama, zalogajima s vlakanima, proteinima i ugljikohidratima koje nećete samo zgrabiti i potrpati u sebe - kaže dijetetičar Elysse Lakatos.

2. Što donijeti? Ako se odlučite da nosite hranu, morate se dobro organizirati. Neka jela možete skuhati i navečer, poput gulaša, graha te variva od mahunarki, ali i šalši. Uvijek se mogu podgrijati u mikrovalnoj ako je imate, međutim ni hladna jela nisu loša. Možda bi bilo najbolje da uložite u termo posudu koja čuva toplinu hrane i njenu ispravnost. Ako vam je komplicirano nositi tekuću hranu pokušajte s hladnim salatama. Bezbroj je načina za kombinaciju tjestenine, riže i povrća te mesa koje vam je ostalo od večere...

3. U trgovini nemojte pokleknuti. Niste li ništa stigli skuhati, u pekari ili trgovini nemojte pokleknuti pred burekom i krafnom već kupite jogurt i žitarice koji će vas zasititi, a možete probati i sa zrnatim sirom, tunom iz konzerve i salatom od povrća uz minimalan dodatak kruha. Ne zaboravite kupiti i koju voćku kako bi se, kad vam padne koncentracija, osvježili...

4. Kontrola porcija. Bilo da je u pitanju mesno jelo, jelo na žlicu ili grickalice, važno je kontrolirati koliko se toga pojede. Grickalice bi trebalo ograničiti na 100 do 150 kalorija jer imamo tendenciju da vrećicu dovršimo bez obzira na veličinu, iako ljudi mogu zadovoljiti žudnju i s malim količinama, kaže Miriam Pappo, direktor kliničke prehrane na Montefiore Medical Center. Možete se zavaravati i na dobar način. Ljudi koji skrivaju slatkiše u tamnoj posudi manje je vjerojatno da će ih pojesti nego kada ih ostave u staklenoj posudi, kaže Merey.

5. Saznajte što je zdravo. Krekeri mogu biti manje štetni od čipsa jer nemaju toliko ulja u sebi, iako su obje namirnice "katastrofa" po nutritivnom sastavu. Čak i muffin može imati više kalorija od obične krafne...

6. Budite posebno oprezni ako ste žena. Žene bi trebale znati da je njihov kardiovaskularni sustav vrlo osjetljiv.

- Više žena nego muškaraca umire od bolesti srca svake godine - kaže Aliya Browne, direktorica klinike za srčane bolesti Hainesport. Prema njenim riječima žene se teže odvajaju od nezdrave hrane u uredu.

- Možemo biti malo više pod stresom od muškaraca, a to nas može učiniti većim emocionalnim izjelicama - zaključuje Brown, piše CareerAdvice.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?