novi pravilnik

HAKOM smanjio naknade operatorima

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
HAKOM smanjio naknade operatorima
05.12.2012.
u 12:17
Naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pokretnim mrežama smanjuje se za daljnjih 20 posto u odnosu na tekuću godinu, priopćio je HAKOM
Pogledaj originalni članak

HAKOM je smanjio naknade operatorima, priopćila je ta agencija.

– Vijeće HAKOM-a donijelo je nakon provedene javne rasprave novi pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije. Pravilnik određuje visinu i način plaćanja naknada za obavljanje poslova HAKOM-a u sljedećoj godini, a naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pokretnim mrežama smanjuje se za daljnjih 20 posto u odnosu na tekuću godinu.

Trend smanjivanja naknada operatorima koji je počeo pojavom ekonomske krize 2008. godine nastavlja se i ove godine. Dodjelom digitalne dividende te učinkovitim upravljanjem radiofrekvencijskim spektrom i ukupnim poslovanjem, HAKOM je za iduću godinu predvidio značajno smanjenje naknade koje mobilni operatori plaćaju za dodijeljeni spektar. Najznačajnije naknade iz kojih se financira HAKOM smanjile su se protekle četiri godine za više od 40 posto kada je riječ o naknadama za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, odnosno za gotovo 22 posto za naknade za obavljanje drugih poslova HAKOM-a.

HAKOM nije korisnik državnog proračuna, a sredstva za obavljanje poslova osiguravaju se iz sljedećih naknada: naknada za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, naknada za uporabu adresa i brojeva te naknada za obavljanje drugih poslova HAKOM-a – piše u priopćenju HAKOM-a.

>> HT i VIPnet dobili frekvenciju za LTE mrežu, plaćaju 300 milijuna kn

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
promag
08:47 06.12.2012.

Iako HAKOM nije korisnik državnog proračuna, u vlasništvu je države i svojom dobiti puni proračun. Smanjenje opterećenja telekom operatorima koji imaju maržu 40 % bit će opet na štetu sirotinje koja će razliku u proračunu morati puniti porezima i trošarinama. Ova vlast se nije trebala zvati Kukuriku nego Anti Robin Hood vlast.