NEVJEROJATNO

'Brzojavu' za put od tek šest kilometara trebalo čak 47 sati

Foto: Hrvoje Šlabek/VLM
'Brzojavu' za put od tek šest kilometara trebalo čak 47 sati
08.05.2013.
u 10:00

'Rekao sam im neka si nabave goluba pismonošu. Brže dođeš i pješke' - veli Štimec
Pogledaj originalni članak

Marinko Štimec iz Šemovaca otputio se u četvrtak 2. svibnja rano ujutro u šest kilometara udaljeni Đurđevac na liječnički pregled. Očekivao je da će dobiti posao u križevačkoj građevinskoj tvrtki Radniku, a na posao ne može bez pregleda.

\'Sporojav\'

Taman je oko 11 sati izišao iz ambulante, kad ga je nazvala supruga.

- Iz Radnika su javili da ne moraš ići na liječnički. Nisi dobio posao. Stigao je brzojav - rekla mu je ona.

- Pa, kad su to poslali? - pitao ju je Marinko.

- Prekjučer - dobio je odgovor.

Brzojav broj 18470 križevačka je tvrtka putem Hrvatske pošte na adresu Marinka Štimca u Šemovcima uputila u utorak 30. travnja u 11,50 sati. U poštanski ured u Đurđevcu brzojav je stigao isti dan u 12,06 sati.

Do šest kilometara udaljenih Šemovaca potom je putovao - punih 47 sati.

- Nevjerojatno, kao da smo u Africi, a ne u Hrvatskoj u 21. stoljeću. To nije brzojav, nego sporojav. Brže bi čovjek došao pješice - ljutit je Štimec, koji, naravno, ne bi otišao na pregled u Đurđevac i potrošio novac za gorivo, gablec i izgubio pola dana uzalud da je znao kako neće dobiti posao.

Naravno, odmah se otišao požaliti u đurđevački poštanski ured.

- Svašta sam im rekao, pa i to neka si nabave goluba pismonošu, pa bi onda možda bili efikasniji. Rekli su mi da je poštar već bio otišao u dostavu pošiljaka po selima kad je došao moj brzojav - veli Štimec.

\'Nerad i nemar\'

Žalio se i centrali HP-a u Zagrebu. Ispričali su mu se, rekli da su zaprimili njegovu reklamaciju i da će dobiti obavijest o tome hoće li mu nadoknaditi štetu koju je pretrpio.

- Sva je sreća da nije bilo nešto drugo. A što da se radilo o nekoj životno važnoj obavijesti? Sramota je kako se ponašaju prema svojim potrošačima. Na kraju krajeva, taj je brzojav plaćen 30 kuna, izračunao sam, a stigao je nakon dva dana, kao obično pismo. Državna firma, imaju siguran posao i dobre plaće, a vlada nerad i nemar - sipa Štimec.

U HP-u vele kako se u konkretnom slučaju primatelj brzojava nalazi na širem dostavnom području, a tijekom tog dana poštonoša redovne poštanske dostave nije više išao na dostavu. Domeću kako su do Štimca pokušali doći putem telefona, ali nisu mogli doći do broja. Brzojav je, potom, redovnim putem zadužen za dostavu prvi idući radni dan.

- Hrvatska pošta uručila je brzojav u propisanom roku - kazali su u toj državnoj kompaniji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.