8.500 EURA

Križevčanin na državnoj cesti pogazio jazavca, štetu će platiti Hrvatski lovački savez

Foto: Marijan Susenj
Križevčanin na državnoj cesti pogazio jazavca, štetu će platiti Hrvatski lovački savez
11.09.2024.
u 20:56
Hrvatski lovački savez osporio je tužbu i zahtjev, no sud se složio s oštećenikom. Lovački savez mora isplatiti 5.744 naknada i 2.731 euro za naknadu sudskih troškova
Pogledaj originalni članak

Gotovo dvije godine nakon incidenta, Hrvatski lovački savez morat će muškarcu iz Križevca isplatiti nešto manje 8.500 eura jer je na državnoj cesti udario u jazavca. Nesreća se dogodila 30. rujna 2022. oko 23 sata između Bolfana i Cvetkovca. Iako je vozio znatno sporije od maksimalne dozvoljene brzine, a i po struci je vozač, Križevčanin nije uspio izbjeći životinju, a udar je nanio značajnu štetu njegovom automobilu.

Jazavac dugačak 35 centimetara i težak oko 16 kilograma prema riječima vozača istrčala je na cestu i zaletjela se u prednji branik Audija. Nakon toga je pobjegla u cestovni jarak u kojemu je uginula, piše Podravski. U tužbi se navodi da je 700-tinjak metara od mjesta nesreće bio postavljen prometni znak "Divljač na cesti". Osim policije, obaviješten je i Hrvatski lovački savez. "Pri izlasku iz Bolfana na ravnici mi je s desne strane vozila iz grabe izletio jazavac koji se kretao takvom brzinom da ga nisam uspio izbjeći. Prikočio sam, ali ga nisam mogao izbjeći, a jazavac je nakon sudara još uvijek bio živ, vrtio se u krug po cesti i pao u putni jarak koji je bio pun vode, gdje se i utopio" prisjetio se vozač.

Odmah nakon sudara Križevčanin je u ovlaštenom auto-servisu zatražio procjenu štete i popravak, te zatražio naknadu od 5.700 eura. Hrvatski lovački savez osporio je tužbu i zahtjev, no sud se složio s oštećenikom. Lovački savez mora isplatiti 5.744 naknada i 2.731 euro za naknadu sudskih troškova. 

U obrazloženju presude navodi se da jazavac može biti "opasna stvar" ako iznenada iskoči na cestu, a za štetu koja nastane zbog opasne stvari odgovara njezin vlasnik. S obzirom na to da je životinja došla s područja kojim gospodari Hrvatski lovački savez, jasno je da oni snose odgovornost, a tim više, dodaju, jer je muškarac vozio 65 km/h na dionici gdje je dozvoljena brzina 90 km/h.

GALERIJA Trenerica pasa otkrila kojih šest pasmina nikada ne bi imala za kućne ljubimce

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Pexels
Foto: Shuttershock
Foto: @leothesilverlabrador
Foto: shutterstock
Foto: Pexels

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LE
lector2corrector
20:35 12.09.2024.

Blizu ste vi Europi. Samo jednu svjetlosnu sekundu. Takve stvari dekra uz policijski potpis rješava u 15 dana i to uvijek u korist vozača. Sud tu nema što raditi...

CR
Croissant
22:40 11.09.2024.

Eh kad bi tako sudski kaznjavali sudionike koji divljajuci cestom usmrte ljude.. gdje bi nasem sudstvu bio kraj.