Novi udar

Od jeseni rast će cijene prehrane i studentskog smještaja u Zagrebu?

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Od jeseni rast će cijene prehrane i studentskog smještaja u Zagrebu?
06.03.2012.
u 08:00
Studentski zbor proziva upravu SC-a, a s te adrese kažu da se cijene studentima nisu dirale godinama te da je veliki nerazmjer u troškovima koje centar ima u odnosu na cijenu prehrane i smještaja
Pogledaj originalni članak

Nakon što petnaest godina nije dirao u cijene smještaja i prehrane, zbog nagomilanih dugova koji su se opasno približili brojci od 100 milijuna kuna, Studentski centar tražit će ove jeseni njihovo povećanje. Konačnu riječ o korekciji cijena dat će država, a dođe li iduće akademske godine do poskupljenja, studente zagrebačkih visokoobrazovnih institucija očekuje novi udar na standard nakon poskupljenja ZET-ova prijevoza.

– Razmatramo na koji način riješiti financijsku situaciju u Studentskom centru. Postojeći sustav nije održiv i nakon toliko godina nediranja u cijene, nagomilali su se dugovi. Velik je nerazmjer troškova koje SC ima u odnosu na cijenu prehrane i smještaja – komentirala je prof.dr. Vesna Vašiček, predsjednica Upravnog vijeća Studentskog centra.

Radnici: Ravnatelj je kriv za sve!

Odgovornim za gomilanje dugova SC-a, koji će se dijelom pokrivati i višim cijenama prehrane i smještaja, radnici te ustanove drže ravnatelja Niku Vidovića. No on je do daljnjega na bolovanju.

Dio od 1000 zaposlenika SC-a predvođenih Radničkim vijećem želi stečaj i novu upravu koja će se ozbiljnije uhvatiti ukoštac s problemima s kojima, ističu, sadašnja nije učinila ništa osim njihova gomilanja. A upravo to očekuju i studenti, koji smatraju da se cijene ne smiju dizati dok se ne napravi ozbiljna reorganizacija poslovanja i sankcioniraju odgovorni.

200 zaposlenika stalno na bolovanju

– Najlakše je studente udariti po džepu, a SC gomila brojne troškove koje nikada nije pravdao iako smo tražili njihovu specifikaciju. 200 ljudi u toj ustanovi stalno je na bolovanju, bilježe se brojne malverzacije, a nitko ne čini ništa osim što dolaze na ideju da poskupe hranu i smještaj – ocjenjuje Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora Zagrebačkog sveučilišta.

– Prihodi SC-a uvelike su se pokrivali od rada studenata. Zbog bolonjskog procesa, kao i zbog sve manje potrebe za studentskim radom, prihodi su osjetno manji, a samim time i njihovo pokrivanje dugova koje stvara SC. Cijene prehrane i smještaja nisu se dirale godinama, što je dodatno opteretilo poslovanje – objasnila je Vašiček.

Teške pozicije u kojoj se nalazi SC, čija uprava još uvijek nema nikakvo konkretno rješenje osim povećanja cijena, svjesno je i resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Konačna je riječ ministarstva
– Upoznati smo sa stanjem u Studentskom centru  koji je opterećen određenim problemima u financijskom poslovanju. Tu se radi o najvećem studentskom centru u Republici Hrvatskoj, koji se brine o prehrani i smještaju izuzetno velikog broja studenata koji pohađaju visoka učilišta u Zagrebu. Ministarstvu je stalo da se problemi u poslovanju rasprave i čim prije otklone – poručuju.

No ne odgovaraju konkretno za koliko će točno poskupjeti dvije najtraženije stavke u uslugama Studentskog centra. Umjesto toga iz Ministarstva objašnjavaju da ovo pitanje smatraju iznimno važnim te da će na njega dati odgovor nakon prethodnog otvorenog i transparentnog savjetovanja sa svim zainteresiranim stranama – studentima, studentskim centrima i sveučilištima.

Za razliku od ministarstva, studenti su jasni.
– Ne dopuštamo poskupljenje dok se ne riješe sve nezakonitosti i netransparentno poslovanje u Studentskom centru – poručio je nadležnima Relić.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

JO
jointgirl17
08:29 06.03.2012.

talenti u Saboru jedu krokete za 5 kuna, jer je inače logično da onaj koji ima primanja od 15 000 kn mjesečno jede za 7 kuna, a student sa 700 kn stipendije plaća obrok 15 kn. mater vam retardiranu soborsku

Avatar dariodario551
dariodario551
08:31 06.03.2012.

cjene će se korigirati po njemačkim cjenama i standardu, tako uglavnom rade u HR,iako su primanja ponešto manja !

EU
eurobanana
08:11 06.03.2012.

Neka cijene prehrane u SC . bude cijena prehrane Sabora . ako u saboru nemaju minuse sa visoko kvalitetnom prehranom, ..nemoze onda niti SC