Što će se dogoditi ako jedemo jedno jaje na dan? Stručnjaci tvrde - tako se smanjuje rizik od moždanog udara. Osobe koje svaki dan pojedu jedno jaje imaju 12 posto manji rizik od moždanog udara u odnosu na osobe koje prosječno pojedu dva jaja tjedno. Također, prema istraživanju, više pojedenih jaja na dan neće recipročno smanjivati rizik od moždanog udara u odnosu na jedno.
Postoji li ograničenje s dnevnom konzumacijom jaja? Nutricionistica Keri Gans tvrdi da su za prosječnog čovjeka dva jaja na dan sasvim u redu. Treba imati na umu i što jedete uz jaja, kako se ne bi doveli do neželjenih kilograma. Nutricionistica Gans preporučuje pripremu na malo maslinova ulja i serviranje uz kuhano povrće i kruh od cjelovitih žitarica.
Je li dobro odvajati bjelanjke? Pojest ćete manje kalorija, ali ako odbacite žumanjke odbacili ste i većinu vitamina i hranjivih sastojaka koji se nalaze upravo u žumanjku. Ako znate da ćete u danu pred vama imati još proteinskih bogatih obroka, odvojite žumanjke, ali ako nećete, pojedite cijela dva jaja i izbjegavajte ih pripremati s mnoštvom sira, šunke ili slanine.
Stručnjaci ne savjetuju čuvanje jaja u hladnjaku. Iako većina hladnjaka ima predviđeno mjesto za jaja u vratima, ta pozicija je najtoplije mjesto u uređaju, što nije dobro mjesto za pohranu ako želite da jaja ostanu što dulje svježa. Najbolje je čuvati ih u ambalaži u kojoj su kupljena i staviti ih u sredinu hladnjaka.
Jaja "ne vole" nagle promjene temperature pa ih radije i držite izvan hladnjaka na temperaturi nižoj od 20 stupnjeva kako bi dulje ostala svježa.
Bacate li ljuske od jaja? Ljuska jajeta sadrži čak 95 posto kalcija i samo pola ljuske zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma za kalcijem. Istraživanje je pokazalo kako je ljusku jajeta najbolje uzimati u praškastom obliku. Prirodni kalcij u ljuski jajeta jača ljudske kosti, a odličan je za prevenciju i liječenje osteoporoze. Osim toga, pomaže i kod povišenog kolesterola, krvnog tlaka, a dobra je i za rad štitnjače.
Eksperiment s jedenjem jaja napravila je i Stephanie Ecelkamp koja je svako jutro tjedan dana doručkovala tri jaja i osjetila brojne promjene zbog toga. Kaže da nije bila gladna već u 10 ujutro, već bi dočekala vrijeme ručka bez kruljenja. Lakše se mogla usredotočiti na posao jer nije razmišljala o gladi. Također, činjenica da se jaja ne mogu pojesti u hodu prisilila ju je da sjedne i to vrijeme posveti sama sebi.
Kajganu, ukusno jelo koje često biramo za doručak, većina zna napraviti jer je jednostavna. No, slavni chef Tom Colicchio otkrio je u čemu griješimo kod pripreme. Na tavu se prvo stavi maslac na srednje jaku vatru kako bi se otopio, ne smije potamniti. Stavite jaja na tavu i lagano miješajte vilicom dok se ne počnu sjedinjavati. Tada je potrebno smanjiti jačinu vatre, a to je ono što rijetko tko napravi, kako se jaja ne bi posušila