Mitovi o hrani u koje odmah trebate prestati vjerovati
Mrkve vam pomaže da vidite i u mraku, naranče su najveći izvor vitamina C i izbjegavanje voća navečer najveći su mitovi o hrani, tvrde stručnjaci. Istraživanje nad 2000 odraslih osoba otkrilo je kako ljudi često vjeruju u nešto što je potpuno krivo, a ovo su mitovi koji su čista zabluda:
Naranče su najbolji izvor vitamina C – Jagode zapravo sadrže više vitamina C nego naranče. 100 grama jagoda sadrži 57 mg vitamina C, dok ista količina naranči sadrži 42 mg. Samo sedam jagoda potrebno je da zadovoljite dnevnu potrebu za vitaminom C koji doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava.
Kuhanje voća i povrća smanjuje njegovu nutritivnu vrijednost – Istina je da kuhanjem uništavamo neke osjetljive vitamine poput vitamina C ili folnu kiselinu. No, u mnogim slučajevima kuhanjem se 'otključavaju' zdravstvene koristi voća i povrća.
Zbog previše voća zubi mogu početi truliti – Istina je da voće koje ima jake kiseline može oštetiti zubnu caklinu ako ga jedete u prekomjernim količinama, no zbog voćnih šećera nikada nećete dobiti karijes zbog čega dolazi do 'truljenja' zubi.
Jedenjem celera trošite više kalorija nego što ih unosite – Ne postoji hrana koja ima negativnu kalorijsku vrijednosti. Iako celer sadrži malo kalorija, bogat je s vodom i vlaknima, vaše tijelo i dalje ne koristi više kalorija kako bi ga preradilo.