Ovo su mitovi o hrani u koje bismo trebali prestati vjerovati
Kada je riječ o prehrani i namirnicama, tu postoji najviše mitova. Novim istraživanjima često se mijenja ono u što smo dosada vjerovali, a u neke stvari vjerujemo krivo i dalje. I trebali bismo prestati, smatraju stručnjaci...
Smeđi šećer je zdraviji od bijelog? Ono po čemu se smeđi šećer razlikuje od bijelog jest okus melase (gusti, slatki tamnosmeđi sirup koji sadrži oko 50% šećera, ali i hranjive tvari), malo ljepše izgleda te sadrži više minerala. Nažalost, smeđi šećer neće ništa dobro učiniti po pitanju vašeg zdravlja. I dalje je riječ o - šećeru.
Vegetarijanska prehrana oskudna je proteinima? Uvriježen je stav kako će organizmu dovoljno proteina pružiti prehrana koja obiluje crvenim mesom. Istina je zapravo u tome da će vegetarijanci itekako "pokriti" svoje potrebe za proteinima kroz konzumaciju mliječnih proizvoda i grahorica.
Namirnice s niskim udjelom masnoća nisu nužno bolji izbor. Neki proizvodi imaju manju udio mliječne masti, no obiluju solju i šećerima. Također, masnoće iz avokada ili primjerice orašastih plodova su itekako zdrave i potrebne našem organizmu.
Svježe voće se samo računa? Da biste ispunili svoje dnevne potrebe za voćem i nutritijentima koje sadrži, ne trebate samo jesti svježe plodove u svom izvornom obliku. "Računaju se" i smoothiji, ali i kolači s voćem, samo pazite na kalorije i šećere.