Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATAN PRIRODNI FENOMEN

FOTO Šanse da ste ovo ikada vidjeli su vrlo male: Snimljen misterij koji opčinjava znanstvenike, djeluje paranormalno

Ilustracija
Reuters
30.04.2024.
u 12:42

Iako se čini paranormalnim, bljesak je zapravo uzrokovan savijanjem svjetlosti na nekoliko sekundi dok sunce zalazi iza mora

Craig Hayslip, asistent na Institutu za morske sisavce Državnog sveučilišta Oregon, snimio je jezivi zeleni bljesak koji je obasjavao nebo dok je sunce zalazilo iznad mora u Oregonu. Hayslip je prošlog tjedna na svom Instagramu objavio sliku zalaska sunca i snimku zelenog svjetla, koju su neki nazvali "paranormalnom".

Strani mediji pojašnjavaju da je misteriozni bljesak uzrokovan savijanjem svjetlosti na nekoliko sekundi dok sunce zalazi iza mora. Bljeskovi svjetlosti mogu varirati od neonsko zelene do električno plave. Prema riječima osoblja Instituta za morske sisavce, neobičan bljesak viđaju prilično često kada su na moru, no dosad ga još nisu uspjeli snimiti.

Metro piše da je zeleni bljesak još je jedan primjer optičkog fenomena koji se ponekad događa oko trenutka zalaska ili izlaska sunca. Ne traje duže od dvije sekunde. Također, bljeskovi se događaju samo pri određenim temperaturama kada zrak na velikoj nadmorskoj visini postane topliji, što znači da je vjerojatnije da će se bljesak uočiti iznad vode nego na kopnu.

Prema Earth Skyu, najbolje vrijeme za vidjeti fenomen je tijekom vedrog dana bez magle i oblaka na horizontu. Osim što se može vidjeti s mora ili plaže, zelenom bljesku možete svjedočiti i s vrhova visokih zgrada ili planina, piše Daily Mail. Preporučaju se da oni koji budu svjedočili spektaklu ne gledaju izravno u sunce jer bi moglo oštetiti oči. 

VEZANI ČLANCI:

FOTO Zamućena atmosfera i prašina na automobilima: Hrvatsku zasuo saharski pijesak

Ilustracija
1/51

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije