Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POST Kako je riba iz sjevernih mora utjecala na svjetsku povijest

Bakalar - hrana za pustolove

173428.jpg
import
23.09.2005.
u 10:33

Kad u predbožićno vrijeme trgovci u prodavaonicama izvjese obezglavljene sušene bakalare, rijetki će u toj nelijepoj ribi iz sjevernih mora prepoznati pravog revolucionara.
Otkriće Novog svijeta, širenje kršćanstva, američku revoluciju, potaknuo je nitko drugi nego taj morski grabežljivac, tvrdi američki pisac Mark Kurlansky u knjizi "Riba koja je mijenjala svijet".

Kad su u 10. stoljeću nestašne Vikinge Thorwalda i sina Erika Crvenog sunarodnjaci protjerali zbog sasvim malog ubojstva, vrla obitelj nije imala izbora nego razapeti jedra i krenuti prema Islandu. No, kako dečki ostaju dečki, i tamo su nešto zakuhali. Pa su ih protjerali.
 Obitelj se snašla - jednostavno su otkrili novi otok i nazvali ga Grenland. A tamo, obilje bakalara! Sušenim bakalarom, koji traje i nekoliko godina, njihov je sin i unuk Leif Eriksson nakrcao brodovlje i doplovio do obale Amerike davno prije razvikanih europskih osvajača.

Vikinzi nisu bili gurmani. Putem do Amerike, kaže priča, žvakali su suhi bakalar dok ne bi omekšao. Njihovi potomci u Norveškoj danas jedu ukusnije.
Srednji vijek obilovao je tajnama. Jedna je bila otkud Baski dovlače tone usoljenog bakalara, ribe koje nema na Mediteranu. Ionako brojna, baskijska ribarska flota iznenada se povećala kad im je Katolička crkva ponudila izvrsnu poslovnu priliku. Proglasila je posne dane: petkom i korizmom meso nije smjelo biti u tanjurima dobrih katolika. Riba jest. Kitovo meso, tada vrlo popularno, lako se kvarilo, no usoljeni bakalar trajao je mjesecima.

 Baskijska tajna bila je otkrivena tek u 16. stoljeću. Francuski moreplovac Jacques Cartier naletio je kod ušća rijeke Lawrence u New Found Landu na tisuće baskijskih ribarskih brodica. Cartier je zabio križ u najbliži rt i proglasio to područje francuskim teritorijem.
U nekoliko stoljeća izlova bakalara, Baski nikad nisu postavili zahtjev za tim djelićem zemlje. Bilo im je važnije da mjesto ostane tajna. Kad bi se tajnoviti ribolovci vratili kući, na stolu ih je najčešće čekao bakalar na način Pil-Pil. Na maslinovom ulju zažutili bi češnjak, dodali dvije žlice peršina, pržili nekoliko minuta te izvadili iz tave. Pola kile bakalara stavili bi u posudu gdje je pržen češnjak. Na laganoj vatri kuhali bi 30 minuta, a zatim vratili češnjak i peršin i kuhali još koju minutu.

 Do početka 18. stoljeća britanske prekomorske kolonije oslobodile su se gladi i natukle prilično bogatstvo, sve uz pomoć bakalara. "Bakalarskoj aristokraciji", kako su Englezi posprdno nazivali novopečene bogataše, nije odgovaralo što matica zemlja postavlja stroge poreze na bogatstvo. Mali je korak bio do američke revolucije.


Na portugalski način

Marinirati bakalar u maslinovom ulju s češnjakom. Krumpir pomiješati s krupnom soli i peći u pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva. Pripremiti smjesu kukuruzne krupice, sjeckanog češnjaka, korijandera i maslinovog ulja. Skuhati repino lišće i na njega staviti pečeni krumpir, mladi luk i bakalar prekriven smjesom od kukuruzne krupice. Peći u pećnici deset minuta i jako vruće poslužiti s maslinovim uljem.800 g bakalara, 600 g krumpira, 1 kg repina lišća, 0,3 l maslinova ulja, 500 g kukuruzne krupice, češnjak, sol, mljeveni papar, korijandar


Bacalaur Braz

Isprati bakalar u hladnoj vodi, zatim 24 sata močiti. Očistiti kosti i kožu, a meso raščlaniti na niti. Krumpir izrezati na male prutiće i pržiti u vrućem ulju. Propržiti luk na malo maslinovog ulja, dodati ribu, zatim ispržene krumpire i zaliti kajganom u koju ste dodali malo soli i papra. Pržiti na laganoj vatri dok se jaje ne stisne. Služiti toplo, ukrašeno crnim maslinama i narezanim peršinom.600 g usoljenog bakalara, 4 jaja, 4 krumpira, luk, peršin, crne masline, maslinovo ulje

Želite prijaviti greške?