Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija iz Brazila

Automobili od voća na cestama za dvije godine

banane
Sanjin Strukić/Pixsell
29.03.2011.
u 19:04

Iako je proces proizvodnje karoserije iz ovih materijala skup, potrebno je samo pola kilograma vlakana da bi se proizvelo 45 kilograma jake i lagane plastike

Automobili izrađeni od ananasa i banana za samo dvije godine mogli bi se pojaviti na cestama – optimistično najavljuju znanstvenici. Ekipa stručnjaka iz Brazila uspjela je iskoristiti vlakna iz voća za izradu nove generacije vrlo čvrstih karoserija. I to nije sve – oni vjeruju da će se ti materijali u budućnosti moći rabiti i za izradu unutarnjih dijelova automobila poput amortizera, branika ili upravljačkih ploča. Brazilci su vlakna iz voća povezali pomoću plastike, a njihov izum već se isprobava u nekim tamošnjim tvornicama.

– Svojstva ove biljne nanocelulozne plastike zaista su nevjerojatna, ona je laka, a istodobno vrlo jaka – rekao je doktor Alcides Leao sa Sveučilišta u Sao Paulu dodavši da je nova plastika 30 posto lakša i četiri puta jača od obične.

Neki dijelovi nove karoserije čvrsti su poput aramidnog vlakna – jakog materijala koji se rabi za izradu prsluka otpornih na metke. Plastika s vlaknima otpornija je na vrućinu, proliveno gorivo i vodu u odnosu na uobičajenu. Doktor Leao godinama je proučavao neobična biljna vlakna kojima bi ojačao plastiku te je učinio lakšom i ekološki prihvatljivijom. Idealne materijale pronašao je u listu ananasa, a dobri su izvori i banane, kokosovi orasi te agave. Za izradu nanocelulozne plastike potrebno je staviti listove i stabljike ananasa, banana i drugog voća u strojeve nalik na prešu. Nakon toga u smjesu se dodaju kemikalije. Materijal prolazi nekoliko ciklusa zagrijavanja sve dok se ne pretvori u prah.

Iako je proces proizvodnje karoserije iz ovih materijala skup, potrebno je samo pola kilograma vlakana da bi se proizvelo 45 kilograma jake i lagane plastike.

– Sad smo usredotočeni na zamjenu sadašnje automobilske plastike, ali mislim da ćemo ubrzo moći zamijeniti čelične i aluminijske dijelove automobila – kaže dr. Leao. Nova tehnologija proizvodnje smanjit će masu automobila, što će dovesti do manje potrošnje goriva. Nadamo se da će “automobili s okusom voća” ispuniti očekivanja.

Komentara 6

CI
cickova
08:01 30.03.2011.

\"samo pola kilograma da bi se proizvelo 45 kilograma\". o mamu ti, nisam znao da se iz nicega moze dobit nesto. koji se vi ******

Avatar dragi Ivo
dragi Ivo
01:25 31.03.2011.

Može i bolje!Kada sam bio mali svi moji susjedi su vozili automobile na krumpir - u auspuhu!

MO
moveax
08:55 01.04.2011.

Banana automobili nisu nista novo...pogotovo kada su kupljeni na kedit. Koji je danas datum....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije