Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HELSINKI HUAWEI HEALTH LAB

Posjetili smo laboratorij u kojem testiraju pametne satove: kako točno broje korake i kalorije

Huaweijev HealthLab u Helsinkiju za testiranje pametnih satova
Foto: Danijel Lijović
1/20
15.11.2023.
u 14:12

Vrhunski finski sportaši demonstrirali su kako se testiraju i kalibriraju pametni satovi. Precizno se mjeri svako odstupanje. A trik je spojiti te podatke i s podacima građana koji su manje fizički aktivni

Koliko puta sami sebe uhvatite da se ne krećete dovoljno? U današnje vrijeme često smo previše zaokupljeni ekranima mobitela i računala, a još ako se tome pridruži i uredski posao i činjenica da previše vremena provodite sjedeći to baš i nije najzdravija perspektiva koju si možete propisati. Ipak, i tehnologija može pripomoći da se i malo više aktiviramo fizički. Nosivi gadgeti poput pametnih satova postaju uređaji sve šire uporabe pa osim praćenja vremena i osnovne povezivosti s internetom sve više nude i cijeli niz zanimljivih parametara i senzora koji pomažu pratiti vašu fizičku aktivnost pa i neke zdravstvene pokazatelje.

Danas mnogi pametne satove prvenstveno koriste da se dodatno motiviraju u vježbanju. I ne govorimo više tu samo o onih famoznih 10.000 koraka, nego o puno široj namjeni - detaljnom praćenju ritma spavanja, potrošenih kalorija u sportu ili tijekom vježbanja u teretani, a u sofisticiranijem dijelu dolazimo čak i do mjerenja kisika u krvi, praćenju krutosti krvnih žila, razini stresa... Sve ovo može se pratiti na Huawei pametnim satovima koji imaju sve više korisnika u Hrvatskoj. Ove godine Huawei je lansirao cijeli niz pametnih satova od Huawei Ultimate Watcha, Huawei Watch 4 pa do nedavno lansirane Huawei GT 4 serije.

Foto: Danijel Lijović

A kako to velike tehno kompanije uspijevaju realizirati sve preciznije pametne satove? Koliko točno i precizno takvi gadgeti prate korake korisnika ili potrošene kalorije? Nedavno sam imao priliku posjetiti jedan od razvojnih centara koji se bavi baš testiranjem i kalibriranjem pametnih satova. Huawei je nedavno u Helsinkiju otvorio svoj novi Health Lab opremljen najsuvremenijom opremom za testiranje. Taj laboratorij im služi kao istraživačka platforma za Huaweijeve divizije zadužene za zdravlje i fitness.

VIDEO Pogledajte kako se testiraju nosivi uređaji u laboratoriju

Da nas pri ulasku nisu tražili da stavimo zaštitne mreže na obuću, više bi mi se činilo da sam ušao u neku teretanu, nego u znanstveni centar. U ovom prostoru veličine gotovo 1000 kvadrata prvo primjećujem sprave za vježbanje, trake za trčanje i drugu sportsku opremu. U ovom laboratoriju mjere podatke iz više od 20 sportova. To im je podloga na kojoj rade  tehnološka istraživanja algoritama za sport i fitness u postojećim i budućim aplikacijama. Ukratko, ovdje provjeravaju točnosti senzora i uspoređuju žive podatke s drugim uređajima.

FOTOGALERIJA: Pogledajte laboratorij u kojem testiraju nosive uređaje

Huaweijev HealthLab u Helsinkiju za testiranje pametnih satova
1/20

Tako sam u akciji mogao vidjeti neke od najboljih finskih sportaša, bili su tu skijaši, plivači, trkači... Ali, za razliku od njihovih redovnih treninga ovdje su spojeni na profesionalne i industrijske uređaje koji mjere njihovu fizičku aktivnost, kao i otkucaje srca, potrošnju kalorija, brzinu zamaha u plivanju, brzinu bicikliranja, trčanja, skijanja...

Tu se prati više od 200 fizioloških i biomehaničkih pokazatelja. Glavnih 5 područja uključuju protustrujni bazen, skijaški simulator, višenamjensku traku za trčanje, traku za trčanje s instrumentima i otvorenu teretanu koja se sastoji od raznih kardiovaskularnih vježbi. Performanse se mjere kako visokonaprednim strojevima, tako i korištenjem najnovijih Huawei nosivih uređaja, kao što je novi pametni sat Huawei Watch GT 4.

Foto: Danijel Lijović

Istraživanja pokazuju da velika većina ljudi želi poboljšati barem jedan aspekt svog životnog stila povezanog sa zdravljem. I sam se mogu poistovjetiti s takvim pogledom. Kada testiram neki od nosivih gadgeta više se trudima isprobati čim više značajki, ali i odraditi više vremena u teretani, još bolje odigrati na tenisu, ili ozbiljnije i efikasnije plivati ako isprobavam pametni sat na moru. U Finskoj sam imao prilika razgovarati sa stručnjacima koji kontinuirano razgovaraju i s vrhunskim sportašima, ali i s običnim građanima različite fizičke spreme. Naime, kako bi čim bolje kalibrirali senzore pametnih satova, stručni timovi moraju proizvesti cijeli niz testova kako bi prilagodili senzore da mogu koristiti i sportašima, ali i svima drugima te davali točne projekcije prikupljenih podataka.

Mene je posebno zanimalo koliko pametni sat može precizno pratiti potrošnju kalorija. S obzirom na to da rekreativno igram tenis i da ponekad dobijem rezultat da potrošim i preko 1200 kalorija po meču zanimalo me koliko mogu vjerovati takvom podatku.

Foto: Danijel Lijović

- Naše mjerenje potrošnje kalorije je zapravo jako precizno, u vrhu smo na tržištu nosivih gadgeta. Ali po mom mišljenju sve te podatke treba uzeti sa zrnom soli. Dosta ovisi i o kojem se sportu radi. Ako pitate za tenis bitno je da pametni sat na ruci s kojom ne igrate, tada će biti precizniji rezultati. A također, ovisi i kakav je vaš stil igranja. Teže je uređajima pratiti situacije kada ima naglih pokreta i startanja. Tenis je vrlo intenziva sport i ja ga igram, znam da nekada otkucaji srca odu i preko 160 otkucaja u minuti. Ako imate oko 82 kilograma i igrali ste oko 90 minuta, mislim da je 1200 potrošenih kalorija dosta precizno", objašnjava mi Petri Wiklund, glavni znanstvenik za istraživanja u Huaweijevom HealthLabu u Helsinkiju, kojem sam pokazao i detaljne rezultate svojih teniskih mečeva unutar aplikacije Huawei Health.  

Kaže mi da su općenito sportovi koji zahtijevaju više naglih pokreta i iznenadnih napora gdje vam srce naglo skoči tada nosivi gadgeti nisu u najboljoj mogućnosti sve točno izmjeriti. "To je izazov za cijelu industriju bez obzira čiji pametni sat koristite. Ali, čak i iz te poteškoće možemo se pohvaliti velikom preciznošću. Radimo rigorozna testiranja da bi se senzori kalibrirali", zaključuje Wiklund

Foto: Danijel Lijović

Huaweijev finski Health lab u Helsinkiju ima multidisciplinarni znanstveno-istraživački tim sastavljen od 6 doktora znanosti i 20 stručnjaka iz 5 glavnih razvojnih područja – fiziologije, umjetne inteligencije, strojnog učenja, testiranja softvera i softverskog inženjerstva u 7 zemalja EU-a. Huawei je izgradio vlastiti protustrujni bazen temeljen na profesionalnim standardima, osiguravajući točnu analizu rezultata plivača na temelju prikazanih performansi. Bazen je opremljen dinamičkim vodenim mlaznicama koje mogu proizvesti kontrolirani strujni protok do 350 m3/sat, a također omogućavaju modifikaciju temperature i kvalitete vode.

S obzirom na to da smo bili u Finskoj, nije me iznenadilo da je jedan od testova bio i skijaški simulator. Skijanje je ipak nacionalni sport u Finskoj. Ovdje su izgradili jednu kratku stazu s podesivom brzinom, nagibom i interaktivnim rutama. Ugrađeni su i senzori koji otkrivaju brzinu, položaj, kutove rezanja staze, sile i podatke o izvedbi. A potom smo vidjeli i sportaša u akciji na toj stazi, samo sada spojenog na različite uređaje kako bi se mjerila i kolika su odstupanja senzora pametnog sata i jesu li potrebna dodatna kalibriranja.

Dakle, ostaje još samo poslušati taj sat i pokrenuti se kad vam kaže da predugo sjedite, kao što mene zna često 'provocirati'...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije