Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKONSKA OBAVEZA

Samo na električnim vozilima i hibridima: Znate li na što upozorava ovaj znak?

Ilustracija
Foto: John Walton/PRESS ASSOCIATION
07.01.2024.
u 14:02

Prema zakonima EU takvi automobili moraju emitirati zvuk pri tako niskim brzinama kako bi upozorili okolinu na svoju prisutnost.

Električna vozila su tiha, posebno pri niskim brzinama. S jedne je strane dobro da ne proizvode previše buke, no njihova 'tišina' može predstavljati opasnost za pješake koji će teško čuti automobil ako im primjerice prilazi s leđa u nekom urbanom okruženju gdje je više izvora buke. Dok automobil vozi u električnom modu osoba će ga čuti tek na udaljenosti od 3,4 metra dok je ta udaljenost za automobile s tradicionalnim motorima čak 11 metara. Pri brzini od 20 kilometara na sat električni su automobili ekstremno tihi i to može predstavljati problem za starije osobe, osobe koje imaju problema sa sluhom, djecu te trkače i bicikliste.

Prema zakonima EU takvi automobili moraju emitirati zvuk pri tako niskim brzinama kako bi upozorili okolinu na svoju prisutnost. Proizvođači su tako ugradili sustave u automobile, a ukoliko taj sustav ne radi prikazat će se poseban znak na vašoj kontrolnoj ploči na kojem se vidi žuti znak automobila i zvučnik.

VEZANI ČLANCI

VIDEO Nadzorne kamere zabilježile trenutak potresa u Kini, ljudi u panici bježali iz restorana

Komentara 1

OT
otrovnijezik
16:51 07.01.2024.

Treba snimiti rad nekog dizel motora (automobila, kamiona, broda) na CD i to pustiti unutar automobila kako bi i vozač znao da mu je automobil "upaljen" a za prolaznike "odvrnuti" do kraja ili postaviti jedan vanjski zvučnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije