Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN Kardinali su na ovoj konklavi jeli samo tjesteninu, a u prošlosti su se gostili delicijama

Gurmanska konklava

271046.jpg
import
23.09.2005.
u 14:14

Mora da je kuhar u Domu Svete Marte bio prilično loš, zaključit će papinski kroničari iz činjenice da je ova konklava trajala manje od dva dana. Kuhar je oduvijek bio siva eminencija izbora pape, a prema jednom od nepisanih pravila hrana poslužena kardinalima trebala bi biti neukusna kako bi ih to natjeralo da što prije odrade posao i izađu "ispod ključa". Izgleda da ovaj put kardinalski meni  tjestenina i vino "frascati" iz vinograda iz okolice Rima  nije bio na visini te izbornicima nije preostalo drugo, nego s čežnjom prepričavati kako se papinski kuhar Bartolomeo Scappi 1549. godine čak morao braniti od optužaba da je izvrsnim kuhanjem produljio konklavu.

Kuhar šestorice papa
Scappi je bio omiljeni kuhar poglavara Katoličke crkve  pripremao je hranu za njih čak šest, a recepte je objavio i u nekoj vrsti kuharice. Kardinale je 1549. godine oduševio sljedećim: rižu je skuhao u bistroj juhi od piletine i pačetine, a zatim razdijelio na dva dijela. Jedan je prebacio u zemljanu posudu (za moderno doba poslužit će i aluminijska), posuo naribanim sirom, šećerom i cimetom (za nepca iz 21. stoljeća preporučuje se smanjiti količinu šećera i cimeta) te na vrh stavio malo maslaca. Na tu je smjesu razmazao mljevena pileća i pačja prsa, zatim ponovo posuo sirom, šećerom i cimetom. Preko toga je nanio drugi dio riže te sve zalio s malo rastopljena maslaca. Zatim je jelo stavio u srednje zagrijanu pećnicu na pola sata.
No pravi gurmanski objed ne bi bio potpun bez "popratnih" sadržaja  pića i cigareta. Iako kardinali za glasovanja jedva da međusobno razmijene koju riječ, kad se vrate u hospicij, ovaj put Dom svete Marte, atmosfera se potpuno mijenja  izbornici vode žestoke rasprave, piju i  puše.

Konjak i cigarete
Tako je tijekom konklave 1978. godine, kad je izabran Ivan Pavao I., kardinal Giuseppe Siri čuvao u svojoj sobi bocu konjaka, i to je, na oduševljenje mnogih, priznao. Kardinal Roncalli, budući papa Ivan XXIII., nervozu prije posljednjeg glasovanja, kad je postalo jasno da će biti izabran, također je smirivao malim dozama konjaka. Papa Ivan Pavao I. izbor je proslavio na zajedničkoj večeri s kardinalima, a drugoga jutra, na pitanje kako je spavao, skrušeno je priznao da je počinak bio loš jer su ga "morili nemiri, sumnje i  šampanjac". Cigareta u konklavi nikad nije bila grijeh. Kardinal Suenens prisjetio se prve zajedničke večere s Ivanom Pavlom I. kad je neki američki kardinal upitao smije li zapaliti. Papa mu je dopustio, no postavio je uvjet. Dim cigarete nikako nije smio biti bijel.


Scappijeva patka u umaku

Očistite patku od viška masnoće te joj povežite batke i krila. Sve sastojke dobro promiješajte u velikom loncu te uronite patku prsima prema dolje u te sastojke, poklopite i pričekajte da provri. Potom sve prebacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Povremeno oberite masnoću koja ispliva na površinu sve dok pačetina posve ne omekša, za što je potrebno od jednog i pol do dva sata. Posljednjih pola sata maknite poklopac i patku okrenite na leđa tako da koža porumeni, a umak s dododacima ugusti.
Razrezanu patku na pladanju ukrasite lukom, suhim višnjama, borovnicama te prelijte umakom.
SASTOJCI
Patka od 2 kg
4 srednja luka
170 g suhih šljiva
85 g suhih višanja ili borovnica
225 g kuhane posne šunke
butelja jakog crnog vina
125 ml vinskog octa
2 jušne žlice smeđeg šećera, 1 jušna žlica kadulje
po 3/4 žličice drobljenog crnog papra, cimeta u prahu, klinčića, muškatnog oraščića i đumbira

Želite prijaviti greške?