Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari Zagreb

Oko vrela okupljale su se vještice, a trg se pretvarao u blatno jezero

stari Zagreb
Foto: Iz knjige Stari Zagreb od vugla do vugla
1/8
22.11.2013.
u 11:00

– Prije će doći Antikrist nego što će pločnik na Harmici biti dovršen, pisao je kroničar Adam Baltazar Krčelić

"Ak dojdeš v Zagreb i napiješ se vode na Manduševačkom zdencu, nigdar iz Zagreba ne buš otišel!"

Izreka je to koja je davnih dana često prelazila preko usana Zagrepčanaca o zdencu oko kojega se nekada trgovalo i gdje se ubirala pristojba slična današnjoj carini te oko kojeg su se, bilježe sudski zapisi, okupljale vještice. 

Riječ je o Manduševcu koje se prvi put spominje u  14. stoljeću, a vrelo je izviralo na mjestu današnje kuće br. 3 u Bakačevoj ulici, piše Branimir Špoljarić u svojoj knjizi Stari Zagreb od vugla do vugla.

To staro vrelo zatrpano je 1852. godine, a voda je dovedena na današnje mjesto na Jelačićevu trgu. No, trg se do 1848. zvao Harmica.

Današnje ime Trg duguje banu Josipu Jelačiću koji je zadužio narod ukidanjem kmetstva i staleških razlika. Spomenik banu Jelačiću postavljen je 1866. godine, no  1946. preimenuje se Jelačić plac u Trg Republike, a kip bana nestaje. Obnovljeni spomenik vraćen je pak  16. listopada 1990. godine, na dan rođenja bana Josipa Jelačića, na svoje mjesto. 

Na glavnom je zagrebačkom trgu na svijet je došao pjesnik Antun Mihanović koji je skladao hrvatsku himnu i to u kući jednokatnici koja je stajala na sjevernoj strani trga uz današnji prolaz Splavnica. Bilo je to 10. lipnja 1796. godine. 

Temelji srcu Zagreba postavljeni su pak 1841. godine kada je gradski magistrat odlučio srušiti vrtove oko Manduševca te je na tom mjestu uređeno sajmište. 

Trg je dugo bio pokriven zemljom, pa se za vrijeme kiša i poplava potoka Medveščaka stvaralo pravo blatno jezero. 

– Prije će doći Antikrist nego što će pločnik na Harmici biti dovršen, pisao je kroničar Adam Baltazar Krčelić, no asfalt je ipak položen 1911. godine na cijelom trgu. Najstarija je kuća Bartola Felbingera na kućnom broju 15, tik uz hotel Dubrovnik, koja je izgrađena 1828. godine, a neboder visok 64 metra podignut je 1958. godine.

Nekima je i danas draže pogledati s nebodera na kojem je nedavno otvoren vidikovac ZagrebEye negoli uvis prema njemu.

Druge pak Zagrepčane više mori što srce grada prije (ali i nakon) adventa postaje dom velikom šatoru i mnoštvu kućica s kuhanim vinom i kobasicama.. 

Komentara 4

MT
mtintilinic
10:39 23.11.2013.

Neboder se ne nalazi na Trgu bana Jelačića, već u Ilici.

Avatar Sunčica
Sunčica
15:11 22.11.2013.

lijep je Zagreb pod snijegom

AA
ante.antara
20:40 22.11.2013.

Pjesnik Antun Mihanović napisao je riječi himne. Himnu je skladao Josip Runjanin, rođen u Vinkovcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije