Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"učenik"

Prvi bollywoodski film u utrci za Zlatnog lava oda je glazbi i boli odrastanja

19.08.2021.
u 11:10

Nove filmove recenzira Večernjakova filmska kritičarka Jelena Ružić.

Napisati nešto suvislo o značenju glazbe za čovjeka, posebice za onog čovjeka koji joj se cijeli predao, nije lagan posao. Pojeftinjavati njezin smisao pokušavajući je definirati u okvirima izlišnih citata autora velikih i zvučnih imena s druge je strane poprilično blasfemično. Shvatiti ili “re-shvatiti” glazbu može se jedino – glazbom ili, ako je sreće, nekim dobrim filmom koji je u stanju uloviti taj osjećaj.

Kada je riječ o filmu koji ovjekovječuje glazbu kao eteričnu fluidnost, sigurno je da se i lakše i uspješnije to može uraditi pomoću dobrog soundtracka. Kada pak takvo što uspije film kojemu je glazba u pozadini u najmanju ruku nejasna i nerazumljiva prosječnom zapadnjačkom uhu, onda se doista može reći da je riječ o djelu koje je uspjelo u nastojanju da glazbu prikaže univerzalnim i zajedničkim dobrom svih nas. Upravo je to pošlo za rukom bollywoodskom uratku “Učenik” koji je premijerno prikazan lani na 77. Venecijanskom filmskom festivalu. “Učenik” je tako postao prvi indijski film u zadnjih dvadeset godina koji se našao u utrci za Zlatnog lava (inače, uloga redateljeva mentora i izvršnog producenta pripala je autoru “Rome” Alfonsu Cuarónu).

U središtu ove glazbene melankolije je Sharad Nerulkar, mladić koji silno želi postati vrsni muzičar u ispjevavanju raga, posebnog žanra tradicionalne indijske glazbe. On svakim djelićem svog bića upija savjete kojih se drži kao materina skuta, a koje dobiva od učitelja Gurujija, kao i od velike umjetnice Maai koju sluša dok se noćima vozi ulicama Bombaja.

Savjeti su to u kojima mu se govori kako je tehnika pjevanja (bez koje inače nema ovog hindu-žanra) nebitna pored osjećaja koji on svojim muziciranjem mora osjetiti, stvoriti i lansirati u svijet. Iako lišen komičnosti i simpatičnosti koja dolazi uz nju, Sharad na trenutke podsjeća na Llewyna Davisa, pomalo smušenog junaka braće Coen koji je na svoju konstataciju da se bavi tradicionalnim folk-žanrom dobio komentar: Oh, pa mislio sam da si glazbenik.

Laici za hindu glazbu, izgubljeni između ispjevavanja raga u kojem je, čini se, falš nepoznanica i blago omamljeni orijentalnim zvucima tanpure, prate Sharada kako cijeli život poput Ikara leti prema svojim ambicijama i željama za savršenstvom. No, niti je došao preblizu Suncu pa se zbog toga strmoglavio, niti je potpuno odustao od nečega što mu je očito nedostižno. Umjesto toga, izabrao je za svoj duh najgoru opciju – živjeti negdje između, u limbu potencijalnih ostvarenja.

Radnja “Učenika” poprilično je spora, katkad toliko da ju je teško i zatupljujuće pratiti. Ipak, kroz portret života osobe koja se bori između realnih izazova te snova (koji još nikad nikom nisu platili račune), “Učenik” nije samo oda glazbi, nego i jedna slojevita psihološka drama o odrastanju i boli koju prilagođavanje svijetu oko sebe nosi.

1. Učenik (Netflix)

Glazbena drama, Indija, 129 min.

Režija: Chaitanya Tamhane

Glumci: Aditya Modak, Arun Dravid

2. Osveta (HBO)

Martijn živi životom vuka samotnjaka, daleko od gradske vreve u kojoj su mu žena i kći. Usamljen je i slomljen: zbog terminalne bolesti, ali i gubitka sina koji je ubijen. Kada saznaje da ubojica izlazi na slobodu, Martijn uzima stvar u svoje ruke. Film nema nijedan kadar koji nije prekrasan, zahvaljujući čemu gradacija procesa žalovanja od tuge i nemoći do agresivnog gnjeva teče itekako pitko.

Drama, Meksiko, 89 min.

Režija: Rodrigo Fiallega

Glumci: Martijn Kuiper, Andrés Almeida

3. Odred otpisanih: Nova misija (Cinestar)

Čak i oni koji nisu obožavatelji superjunačkih filmova, na najnoviji DC-jev uradak neće ostati imuni. Na jednom mjestu opet su se okupili svi antijunaci, i to ovaj put zbog misije na Corto Malteseu. Uobičajena superjunačka akcija kojoj ne manjka ni dinamike ni dobrih specijalnih efekata, obogaćena tarantinovskim trenucima, ali i zavidnom dozom humora i blesavih likova.

Akcija, avantura, SAD, 132 min.

Režija: James Gunn

Glumci: Margot Robbie, Idris Elba

4. Jolt (Amazon)

Rođena je kao djevojčica u čijoj krvi kola neprirodno visoka razina kortizola. Lindy je zbog toga neobuzdano agresivna i opasna za okolinu. U odrasloj dobi napokon dobije terapiju koja joj pomaže obuzdati gnjev, ali sve postaje teže kada čuje da joj je dečko ubijen. Lindy je jako loša kopija Cassandre iz “Žene koja obećava”, a rupe i manjkavosti u scenariju, kao i predvidljiva radnja čine ga jedva gledljivim.

Akcija, triler, SAD, 91 min.

Režija: Tanya Wexler

Glumci: Kate Beckinsale, Jai Courtney

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije