Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Interna medicina kao kraljica medicine

Interna medicina
Foto: Poliklinika Medikol
1/4
15.05.2023.
u 07:05

Interna medicina je grana medicine koja se bavi problemima i bolestima unutarnjih organa. Interna medicina se ne naziva bez razloga “kraljicom medicine”, jer predstavlja osnovu mnogih daljnjih subspecijalizacija odnosno grana medicine uže specijaliziranih za pojedine organe ili organske sustave.

U Poliklinici Medikol na raspolaganju vam je: opća internistička ambulanta, kardiološka ambulanta, pulmološka ambulanta, gastroenterološka ambulanta i nefrološka ambulanta.

Poremećaji probavnog sustava postali su jedna od najčešćih bolesti današnjice

Stil života koji uključuje neredovitu i lošu prehranu, stres, dugotrajno sjedenje ili nedovoljnu fizičku aktivnost dovodi do poremećaja probavnog sustava. Stoga i ne čudi kako je to jedna od najčešćih bolesti današnjice.

Sve se više ljudi bori s različitim želučanim tegobama poput gastritisa te traže pomoć gastroenterologa kako bi se riješili neugodnih simptoma.

U slučajevima kroničnog proljeva, zatvora, učestalih i teških žgaravica, osjećaja teže nadutosti, iznenadne i jake boli u području trbuha, rektalnog krvarenja ili pojave krvi u stolici, nejasnog gubitka tjelesne težine ili pozitivne anamneze na karcinom debelog crijeva kod članova obitelji preporučuje se gastroenterološki pregled.

Foto: Poliklinika Medikol

Gastroskopija i kolonoskopija, bez nelagode, na bezbolan način uz korištenje umjetne inteligencije

Specijalist gastroenterolog po završetku obavljenog pregleda u slučaju daljnje potrebne dijagnostike, često indicira obavljanje UZV-a trbuha, kao i gastroskopiju i/ili kolonoskopiju, koje se obje mogu obaviti u kratkotrajnoj anesteziji (sedaciji) te na taj način olakšati nelagodu pacijentu.

Poliklinika Medikol na dvije adrese u Zagrebu i Čakovcu pruža mogućnost obavljanja i kolonoskopije i gastroskopije u anesteziji uz upotrebu najsuvremenije medicinske opreme s korištenjem umjetne inteligencije u rukama iskusnih liječnika specijalista iz tog područja.

Bolesti dišnog sustava 

Dišni sustav se sastoji od gornjeg i donjeg dišnog sustava, počinje od nosa i završava s plućima. Da bismo normalno disali važno je imati zdrave i prohodne dišne puteve. Nažalost, sve češće se susrećemo s poteškoćama u dišnom sustavu od kojih se mogu razviti različite bolesti kao što su astma, KOPB (kronični opstruktivni bronhitis i emfizem), bronhiektazije, respiracijske infekcije ili upala pluća.

Simptomi koji mogu ukazivati na ove bolesti su kašalj i iskašljaj, kratak dah u mirovanju ili naporu, otežano disanje, osjećaj nedostatka zraka i bol u području toraksa (prsnog koša). Grana interne medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem plućnih bolesti je pulmologija. Stoga se kod svih navedenih simptoma preporučuje specijalistički pregled pulmologa.

Post COVID pulmološka ambulanta

COVID 19 uglavnom počinje sa simptomima respiratornog infekta, a ima širok raspon mogućih bolesti od asimptomatskih slučajeva do blažih kliničkih slika poput grlobolje, gubitka okusa i mirisa, febriliteta, ali i razvoja pneumonije. U početku najčešće kao rezultat virusne upale, a kasnije može biti posljedica imunosno posredovanog odgovora inficirane osobe i raznih komplikacija.

Pulmološka ambulanta Poliklinike Medikol u Zagrebu pruža uslugu obrade, praćenja i liječenja bolesnika s post-COVID 19 sindromom.

Foto: Poliklinika Medikol

Liječnik pulmolog će u sklopu praćenja post COVID sindroma uvesti određenu terapiju te prema potrebi provesti dodatne pretrage i specijalističke preglede. Ukoliko postoji potreba za plućnom rehabilitacijom i vježbama disanja pacijentu se preporuča i plućna fizikalna terapija uz provođenje vježbi disanja.

Nefrologija – prevencija i liječenje

Nefrološka ambulanta Poliklinike Medikol ima težište na prevenciji i liječenju bolesti bubrega i urotrakta, kako kod muške tako i kod ženske populacije. 

Proteinska ili ketogena dijeta

Dolaskom toplijih dana, većina se odlučuje na korištenje određenih dijeta, od kojih je među popularnijima „proteinska dijeta“. Ista ograničava unos ugljikohidrata kao izvora energije i umjesto toga naglašava unos od 1,2 do 2,0 g/kg bjelančevina dnevno. 

Iako je proteinska ili ketogena dijeta nedavno dobila nerazmjernu količinu pozornosti jer navodno pomaže u liječenju pretilosti i dijabetesa tipa 2, ograničeni su dokazi da ona zapravo nudi takve dobrobiti.

Ova dijeta nije bez posljedica: može proizvesti štetne učinke kod prosječnog držatelja dijete, kao što su povećana razina masnoća u krvi, nedostatak vitamina i minerala i umor. Za pacijente s bubrežnom bolešću ili s visokim rizikom od nje, ketogena dijeta može dodatno nepovoljno promijeniti omjer rizika i koristi stvarajući rizike specifične za bubrege.

Ne postoji jedan točan plan prehrane za svakoga, a naročito ne za osobe s bubrežnom bolešću. Pristup mora biti individualan, jer ovisi i o stupnju oštećenja bubrežne funkcije, popratnim bolestima i lijekovima koje uzimate. Stoga se najbolje posavjetovati s liječnikom specijalistom koji vam propisuje odgovarajuću terapiju utječe li ona u kombinaciji s dijetama nepovoljno na vaše zdravlje.

Kardiologija – ulaganjem u prevenciju do manje smrtnosti

Bolesti srca i krvnih žila – kardiovaskularne bolesti (KVB-i) vodeći su uzrok obolijevanja i smrti u svijetu. Bolesti srca i krvnih žila obilježava dugotrajni tijek, često su doživotne, smanjuju kvalitetu života, dovode do invalidnosti i prijevremene smrtnosti.

Foto: Poliklinika Medikol

Glavna strategija u smanjenju obolijevanja od KVB-i je prevencija. Samo ulaganjem u prevenciju i kontrolu kardiovaskularnih bolesti može se očekivati postizanje postavljenog cilja smanjenja smrtnosti od KVB-i za 25% do 2025. godine.

Najčešće kardiovaskularne bolesti su: 

  • koronarna bolest (najteži oblik srčani udar) 
  • povišeni krvni tlak 
  • bolesti srčanih zalistaka 
  • aritmije 
  • kardiomiopatija 
  • zatajenje srca 

Osobe koje boluju od bilo koje od navedenih KVB-i trebaju kontinuirano praćenje kliničkog stanja i uzimanje adekvatne terapije. Time se značajno utječe na kvalitetu i produljenje života. Kompletnu kardiološku obradu s ciljem prevencije, pravovremene dijagnostike i adekvatnog liječenja kardiovaskularnih bolesti možete obaviti u Poliklinici MEDIKOL. Ističu se cjelovitošću usluge, kako preventivne, tako i kurativne, uz kontinuirano praćenje kliničkog stanja pacijenta. Usluge dostupne u Poliklinici Medikol su između ostalog UZV srca, ergometrija, holteri EKG-a i holteri tlaka. 

Osim 24-satnog, u ponudi se nalaze i 48-satni i 72-satni, kao i 96-satni holter EKG-a, koji doprinose boljem uvidu cjelokupnog zdravstvenog stanja pacijenta.

Za više informacija ili rezervaciju termina javite se u Polikliniku Medikol pozivom na broj 072 12 12 12 ili e-mailom na info@medikol.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije