Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako zaštiti dijete kada dobije proljev?

Bulardi
Foto: Envato Elements
1/2
04.07.2023.
u 16:32

Mnogi roditelji susreli su se s ovim pitanjem. Često su djeca vrtićke ili školske dobi podložna padu imuniteta, čestim respiratornim oboljenjima ili pak dijarejama različitih uzroka. Prilikom putovanja nerijetko vase dijete se otruje hranom i tada moramo brzo reagirati.

Koja je razlika između trovanja hranom i virusne probavne infekcije.

Proljev uzrokovan bakterijom ili virusom?

Trovanje hranom je bakterijska infekcija, a simptomi su znatno teži nego kod virusnih infekcija. Simptomi se brzo razvijaju, izraženo je često povraćanje uz povećanu tjelesnu temperature što može dovesti do dehidracije. U ovakvim slučajevima vrlo je važno odmah nadoknaditi izgubljenu tekućinu I elektrolite. Kod virusnih infekcija simptomi su nešto blaži, no proljev je u ovim slučaju prisutan, što kod trovanja hranom ne mora biti ili se javlja kasnije.

Virus izaziva akutnu infekciju koja zahvaća želudac i crijeva. Najprije će se javiti bol u trbuhu, a ostali simptomi se javljaju kasnije. Virusu je također potrebno više vremena da napusti organizam, nego bakteriji. Bakterija kao najčešći uzročnik trovanja hranom proizvodi razne otrove u crijevima pa su u slučaju trovanja hranom simptomi puno izraženiji, ali kraće traju.

Bilo da se radilo o virusnoj ili bakterijskoj infekciji probiotici imaju veliki značaj u otklanjanju simptoma, te bi se trebali koristiti odmah prilikom pojave prvih simptoma. Uvijek je najbolje potražiti savjet u obližnjoj ljekarni, a ako se klinička slika pogorša potražiti pomoć liječnika.

U kakvoj su vezi imunitet i zdravlje probavnog sustava?

Već znamo da imamo nekoliko uzročnika koji narušavaju našu crijevnu floru, to su nezdrava prehrana, stres, antibiotici…No to isto rade toksini i ostali uzročnici bolesti- najčešće virusi, bakterije, gljivice. Sve to utječe na imunitet te ga oslabljuje. Crijevni mikrobiom sa svojih 100 milijardi većinom dobrih bakterija pomaže u probavi hrane, prepoznaje štetne mikroorganizme i sprječava nastanak infekcija. Zbog toga je izuzetno važno čuvati zdravlje mikrobioma, a u slučaju narušenog zdravlja crijevne mikroflore dati suplemente koji će vratiti narušeno zdravlje i ravnotežu, te tako ubrzati oporavak organizma i ojačati imunitet.

Probitci mogu biti prvi i pravi izbor preporuke pogotovo ako u svom sastavu sadrže cink, esencijalni mineral koji pomaže u obrani organizma od patogena te zacjeljivanju sluznice crijeva.

Foto: Envato Elements

Koji probiotik uzeti prilikom dijareje?

Iako su probiotici otkriveni prije više od 100 godina njihova važnost doživljava ekspanziju u posljednjih 10 godina. Mnogo je probiotičkih sojeva, no da li je svaki probiotički soj učinkovit za svaku crijevnu tegobu?

Pitanje je uvijek isto. Kako izabrati pravi probiotik kod proljeva vašeg djeteta?

Prema stručnim europskim smjernicama I brojnim studijama prva preporuka je probiotički kvasac, Saccharomyces boulardii te probiotičke bakterije iz roda Lactobacillus. Probiotički kvasac je specifičan jer je otporan na sve vrste antibiotika, štiti dobre bakterije u crijevima i prepoznaje štetne mikroorganizme koji su uzročnici dijareje te ih eliminira iz organizma. Površina kvasca je 10 puta veća od površine probiotičke bakterije, pa je u mogućnosti za sebe vezati I veći broj patogena, izbaciti ih iz organizma te ubrzati proces oporavka.

Kada i koliko dugo koristiti probiotike?

Kada zamijetite prve simptome dijareje kod svog djeteta vrlo je važno odmah reagirati, te posegnuti za adekvatnim dodatkom prehrani kreiranim za djecu. Takav preparate koji sadrži Saccharomyces boulardii I cink naziva se BULARDI® Junior s cinkom. Također, bitno je nastaviti uzimati Bulardi®Junior i nakon smirivanja simptoma, radi ravnoteže i zdravlja mikrobioma te jačanja imuniteta. Buladri® Junior u svom sastavu sadrži I neizostavni cink, izuzetno bitan kod tegoba dijareje.

@TECH pakiranje garantira učinkovitost i kvalitetu!

Kako bi proizvod bio što učinkovitiji poželjno je da proizvod ima garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe. Zato je između ostaloga važno i pakiranje koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka I garantira učinkovitost a dolazi iz Probiotic Excellence Centra, Abela Pharme. Takvo pakiranje upravo ima Bulardi Junior dodatka prehrani, zaštićen @TECH inovativnim pakiranjem.

Zato otputujte sigurno na svoj zaslužen odmor i obavezno u svojoj SOS ljekarni imajte liniju Bulardi proizvoda.

Sve proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za više informacija posjetite www.probiotic.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije