Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lijepi običaj

Krenuo je blagoslov kuća: Znate li što znači kratica C+M+B i kako se zapravo pripremiti za sam blagoslov?

Dusko Jaramaz/Pixsell
04.01.2024.
u 08:00

Dok je nekada naglasak bio na blagoslovu kuće (prostora), današnji obrednik govori o "godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima"

Počeo je tradicionalni blagoslov kuća diljem Hrvatske. Obično kreće od Štefanja i traje do Sveta tri kralja, ali u nekim dijelovima Hrvatske blagoslov je nešto uranio. 

Nakon blagoslova svećenici nam uvijek ostave naljepnicu sa sličicom, godinom blagoslova i kraticom C+M+B, a u nekim pak krajevima još uvijek postoji običaj da svećenik ili njegov pratitelj na nadvratniku kredom ispiše godinu blagoslova i spomenute inicijale. No, znate li što ta slova zapravo znače? 

VEZANI ČLANCI:

Prema jednom tumačenju ova tri slova, u našoj verziji: G+M+B, označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara. Ipak, ovo tumačenje nije jedino! Ova tri slova zapravo su akronim latinske blagoslovne rečenice:

C = Christus

M = mansionem

B = benedicat

Ili u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom! Lijepi običaj ispisivanja slova ili lijepljenja naljepnice znak je da je dotična obitelj primila božićni blagoslov.

Osim toga, evo što je još važno znati o blagoslovu kuća, kako piše portal Bitno.net

Naziv: Dok je nekada naglasak bio na blagoslovu kuće (prostora), današnji obrednik govori o “godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima”. Ova promjena proizlazi iz želje da se izbjegne magijski prizvuk blagoslova i naglasi važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji i u prvi plan stavi njihovo zajedništvo i poziv na svetost života. Blagoslov samog prostora time, naravno, nije izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

Trajanje: U našim krajevima blagoslov obitelji i njihovih domova započinje uglavnom na blagdan sv. Stjepana i traje do kraja božićnog vremena tj. do nedjelje krštenja Gospodinova. Iznimka su, naravno, veće župe u kojima župnik tijekom božićnoga vremena ne stigne pohoditi sve obitelji, pa blagoslov zna potrajati i duže. U posebnim prilikama blagoslov je moguće organizirati i tijekom godine.

VEZANI ČLANCI:

Misao: Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov za sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru. Po blagoslovnoj molitvi “zaziva se Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.” Djelotvornost blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Isusu Kristu koji uvijek poziva da svoj život provodimo u njegovu Duhu.

Kako se pripremiti za blagoslov? Na prvome mjestu treba naglasiti kako je dobro da svi članovi obitelji budu na okupu i kao prava “Crkva u malom” zajedničkom molitvom posvjedoče i obnove svoju vjeru. Osim ove temeljne pretpostavke, dobro je spomenuti kako bi se na obiteljskom stolu trebali naći Sveto pismo (barem Novi zavjet), blagoslovljena voda, svijeća i raspelo.

Novčani dar: Vrijeme blagoslova vrlo često je i vrijeme rasprava i prijepora oko novca koji bi trebalo dati svećeniku. No, važno je zapamtiti da to zapravo nije važno te da svatko daje koliko može i od srca. Ovaj novčani dar nije uvjet za primanje blagoslova doma i obitelji. Blagoslov kuća ne vrši se zbog novaca, niti da bi se skupio novac, nego se ta praksa ustalila s obzirom na to da je na taj način najlakše izvršiti svoju vjerničku obvezu doprinosa za svoju župnu crkvenu zajednicu (peta crkvena zapovijed).

Što napraviti s božićnim drvcem kad prođu blagdani i skinu se ukrasi?

Komentara 13

DU
Deleted user
09:07 04.01.2024.

Moj dom je blagoslovljen! Za dom!

Avatar rubinet
rubinet
12:19 04.01.2024.

GMB -Gašpar , Melkior i Baltazar.

JA
Jakuševec1004
12:20 04.01.2024.

Ako pišete o nečemu onda provjerite. Nikad se nije pisalo C,M,B nego je pisalo recimo 20 G+M+B 24 za ovu godinu. Pisalo se kredom na vrata ili štok, a slova su imana tri kralja, Gašpara, Melkiora i Baltazara. Možda see negdje piše, prevedeno na latinicu S,M,V. Ne kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije