Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupe i razvikane bez pokrića?

Kvinoja, ulje tartufa, zob, mikrozelenje... Jesu li trendi namirnice vrijedne naše pozornosti?

Namirnice
pixabay
29.05.2023.
u 08:00

Često korišteno kao dodatak salatama, juhama, pizzi i tostu s avokadom, mikrobilje ne samo da jelima daje jarku boju, već ima i mnoge zdravstvene prednosti. Pa ipak, ne pozdravljaju svi njegovu pretjeranu uporabu.

Bilo da pregledavate meni u nekom restoranu ili gledate kakva se hrana nudi na policama lokalne trgovine, sigurno ćete naići na neku od popularnih namirnica o kojima bruji internet, no isplate li se one uvijek? Iako je okus, naravno, subjektivna stvar, dobro je čuti što o nekim razvikanim trendovima misle pravi stručnjaci te koje namirnice zaslužuju, a koje nisu vrijedne zvjezdanih statusa koje uživaju.  

1. Ulje od tartufa 

Posljednjih nekoliko godina ovo ulje doživjelo je nevjerojatnu popularnost i počelo ga se, posebno u restoranima, stavljati u sve; od pomfrita do rižota; no unatoč tome u svijetu kulinarstva mišljenja o njemu su podijeljena. "Meni je ulje od tartufa odvratno, a okus mu je prejak i ne paše uz ništa", kaže chef Dave White, zvijezda popularne TV emisije Below Deck Mediterranean, a sličnog je mišljenja i jedan od najmlađih chefova s Michelinovom zvjezdicom u SAD-u, Donald Young. "Mislim da je ulje od tartufa uvijek bilo i još uvijek jest precijenjeno."

"Osobno ne volim njegov okus, ali mnogi ga iz nekog razloga vole stavljati doslovno u sve, pa i u hamburgere i majonezu koju jedu uz pomfrit", kaže Young, a ne znaju svi ni da se ono čak i ne proizvodi od pravih tartufa, što je još 2007. godine primijetio i The New York Times, već od sintetičkih sastojaka koji samo oponašaju okus skupocjenih gomoljača.

2. Jestivi zlatni listići

Ako ste na društvenim mrežama ikada gledali objave o hrani, vjerojatno ste naišli na barem jednu fotku jela ukrašenog ovim listićima; blještavim sastojkom bez okusa koji se koristio isključivo za ukrašavanje deserata, a koji je nedavno nekako ušao i u svijet slane hrane; pa ukrašava hamburgere, grilani sir, čak i sushi...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AURUM (@aurum24kgoldleaf)

Iako zlatni listići mogu poboljšati izgled nekih jela, mnogi misle da je riječ o pukom razmetanju i trendu za kojim jednostavno nema potrebe. "Na možda jednoj ili dvije stvari koje sam vidio jestivi zlatni listići bili su dobro ukomponirani i poslužili su svrsi", kaže Young. "Ipak, oni jelu ne dodaju ništa osim skupog ukrasa."

GALERIJA: Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice

Namirnice
1/10

3. Mikrobilje

Mikrozelenje ili mikrobilje (eng. microgreens) mladi su izdanci povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i žitarica s tek izniklim prvim pravim listovima koji se uzgajaju u zemlji ili u nekom drugom supstratu. Ovo bilje specifično je po tome što ima mnogo veću nutricionističku vrijednost od sasvim izraslog bilja, a konzumirati ga se može već 7 do 15 dana nakon sjetve.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UAOrganic.com (@uaorganic)

Često korišteno kao dodatak salatama, juhama, pizzi i tostu s avokadom, mikrozelenje ne samo da jelima daje jarke nijanse zelene već ima i brojne zdravstvene prednosti; ipak, ne pozdravljaju svi njegovu pretjeranu uporabu. "To je dodatak koji jelu daje boju, ali često ne čini mnogo za okus i u tom smislu uopće ne upotpunjuje jelo", kaže chef Bin Lu, izvršni kuhar u Blue Rocku u Washingtonu.

VEZANI ČLANCI:

4 . Riba iz konzerve

Negdje od prošlog ljeta korisnici društvenih mreža dijele fotografije riba u konzervi s raznim dodacima poput kruha, sira, krekera, maslina i voća, a iako su mnogi u nedostatku svježe namirnice prihvatili i konzerviranu, neki se ljubitelji hrane tome odlučno odupiru.  "Nazovimo to što objavljuju pravim imenom: tuna ili sardina u konzervi lijepo upakirana s dodacima", kaže Morgan Jarrett, glavna kuharica u newyorškom State Grill & Baru. "Odvratno. Lijeni kuhari, male kuhinje, sve shvaćam, no osobno ću taj trend preskočiti."

5. Cvjetača

Od riže, preko pizze pa do njoka i pirea, cvjetača je postala ultimativna namirnica, a često se slavi kao sastojak s jako malo ugljikohidrata i općenito kalorija. A iako to povrće ima mnogo vjernih obožavatelja, chef Jarrett nije među njima. "Da, znam da postoji već neko vrijeme, ali ne ide nikamo i Bože, već je svima dosadila. Čemu ta glorifikacija? Zbog niskog udjela ugljikohidrata? Zar nam je to još uvijek bitno?" pita se kuharica.

6. Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko već dugo osvaja tržište nemliječnih proizvoda budući da je taj napitak na bazi zobi trenutačno drugo najprodavanije biljno mlijeko u SAD-u. "Reklame mlijeka od zobi su posvuda, to je smiješno", kaže Jarrett koja je, kako ističe, u početku podržavala taj trend jer ju je privukla ideja o smanjenju emisije ugljika smanjenjem konzumacije mliječnih proizvoda. Ipak, naknadno je zaključila kako ne može prihvatiti nezdrave sastojke koji se mogu naći u ovome mlijeku kod mnogih proizvođača.

Jarrett tako ističe da se mnoga mlijeka od zobi reklamiraju uz slike koje aludiraju na čistoću sastojaka, no ipak sadrže negativna iznenađenja. "Bilo mi je gotovo neugodno nakon nekoliko godina korištenja tog mlijeka otkriti da je već drugi zastupljeni sastojak ulje repice, visoko prerađena omega-6 polinezasićena masnoća koja se smatra upalnom." Iako je teško u svakodnevnom kuhanju izbjeći ulja, kuharica dodaje da ih je moguće izbjeći barem u pićima.

7. Kvinoja

Bilo da se miješa u salate, dodaje juhama ili stavlja kao punjenje u paprike, ova je cjelovita žitarica popularna i zato što je bogata hranjivim tvarima; zbog čega je se često naziva i "superhranom". No, unatoč svom statusu, nije dobra za svakoga. "Iako je hvaljena zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, kvinoja se često nepravilno priprema, pa joj tekstura bude kašasta", kaže Norah Clark, slastičarka i osnivačica YummyTasteFooda. "Druge žitarice, poput fara ili heljde, mogu ponuditi sličnu nutritivnu vrijednost, a s boljim okusom i teksturom.

Jedna iznenađujuća namirnica može poboljšati imunitet čak i u malim količinama, otkriva studija

Komentara 2

EJ
ejStef
10:29 29.05.2023.

Puno toga se nikada ne bi konzumiralo da ne postoji moda, trendovi i da nema snobova. Puno namirnica se reklamira kao zdravo, ekološki i sl. jer se inače ne bi mogle prodati. Nešto se kupuje samo zato jer je skupo, pa to navodno jedu i bogati, dok je najnovija moda zeleno i sve što ide uz to.

DU
Deleted user
10:07 29.05.2023.

Masliovo ulje , kušerva , kapula , luk , sol , papar , lovor , motar , kapari , majčina dušica . Sve drugo je snobizam osim domačih začina i namirnica .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije