Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Lipik: Narodne kupke, terapijsko jahanje i vožnja carskim konjima

Turistička patrola Grada Lipika
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/13
19.04.2024.
u 12:03

Slavonski grad s Antunovim vrelom i ergelom lipicanaca ima više gostiju nego stanovnika

U dan-dva mimoišli smo se s prosvjednicima koji su izlaskom na prašnu i mehanizacijom razrovanu cestu negodovali što su za više od godine probijeni rokovi dovršetka radova na državnoj prometnici koja povezuje Lipik i Dobrovac te vodi prema Zagrebu. Doduše, došli smo iz suprotnog smjera pa ona i nije bila prvo što smo u ovom slavonskom gradiću vidjeli, nego raskošnim vilama i cvjetnim gredicama lijepo uređeno središte u kojem dominiraju Toplice Lipik.

Slana soba, Vila dobre volje

S Mramornim i Kamenim kupkama, nepresušnim Antunovim vrelom s termomineralnom vodom i drugim povijesnim znamenitostima, opasane stoljetnim perivojem sa šetnicama, one čine prepoznatljivu vizuru grada. Prije mjesec dana otvorene su i obnovljene Narodne kupke. U zlatno doba Lipika, kad je tu na ladanju bila aristokracija i pjevao najveći tenor svog vremena Enrico Caruso, u njih je zalazio obični puk.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Fizioterapeutkinja Ivona Eck pokazuje nam sada suvremeno uređen wellness prostor s bazenom, jacuzzijem, turskom i finskom saunom, sobom za masažu i slanom sobom, u koju na haloterapiju mogu ići svi stariji od pola godine. Sat vremena korištenja bazena, jacuzzija i sauna je stoji deset, pola sata masaže 13, a boravak četvero djece 20 minuta u slanoj sobi 15 eura. Slušajući Ivonu dok nam objašnjava kako slana osoba olakšava tegobe i alergičarima, usput pratimo na zidu ispisanu povijest Lipika pa nam u oči upada da je nekoć imao svega 30 kuća, a posjetitelja nekoliko puta više nego stanovnika, što je i danas slučaj. Nasuprot Narodnim kupkama uskoro će se otvoriti interpretacijski centar termalne baštine Vila dobre vode.

Iz mirnog gradskog središta, u kojem su i popularni lipički bazeni, cestom koja ljuti mještane odlazimo do još jednog simbola Lipika – Državne ergele, u kojoj je trenutačno 75 lipicanaca. Dok grupa školske djece razgleda plemenite carske konje čiji je uzgoj UNESCO uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, Dario Čordaš govori nam da je ergelu u 19. stoljeću osnovao grof Izidor Janković. Danas se ergela bavi uzgojem i selekcijom, turističkim programima, treningom konja za jahanje i vožnju kočijom... Uskoro će se preseliti na drugu stranu ceste, gdje se dovršava nova ergela, kod jezera Raminac, uz koje je dječje igralište, a okruženo je šetnicom.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Na Ramincu će se 8. lipnja održati i lađarski kup. Ovo i jezero Pjeskara na podužem su popisu direktora Turističke zajednice Hrvoja Kovačića obveznih mjesta koja u Lipiku treba vidjeti.

Ubrzo shvaćamo da je jedan dan malo, pogotovo ako dolazak vežete uz neku od manifestacija, kojih ima cijele godine. A ako volite prirodu i konje, svakako valja otići i u Kasački klub Diamant u obližnjoj Šeovici. Nas je tu dočekala Lidija Bašnec, koja je u selo došla iz Zagreba još 2007. Po struci je veterinarka, a uzgojem konja, za što ima registriran OPG, bavi se već 30 godina. Dok se oko vlasnice tiskaju druželjubivi konji, Lidija nam govori da tu pripremaju kasačke konje za utrke, provode terapijsko jahanje, imaju školu jahanja, vožnje s konjima... Jahati možete bez obzira na vremenske uvjete jer jedini u županiji imaju i natkriveno jahalište.

Sedam katova i priča u tornju

Ako ne želite sami istraživati kamo poći, turistička agencija Lira ima raznovrsne aranžmane:

– Naše su ture kreativno osmišljene i vezane za određenu tematiku, poput memorijalne, zdravstvenog turizma ili, za ljubitelje kulture, interpretativne šetnje s vodičem – navodi Ivana Pleše, s kojom odlazimo do vidikovca u tornju crkve sv. Franje Asiškog.

Toranj ima sedam katova i na svakom je postaja s pričom o gradu. S vrha se pogled pruža na sve četiri strane svijeta. Ivana nam pokazuje prema Lipik Glasu pa kaže da se tu, u Lipiku, proizvode stakla za najbrži automobil na svijetu, Rimčevu Neveru, Aston Martin DB10, koji je vozio najpoznatiji filmski agent 007, Bentley, Lamborghini...

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 8

Gostoljubivost i susretljivost 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 8

Sadržaji za djecu 9

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 8

Održivost 8

Kulturni sadržaji 9

Izletišta 8

Autohtonost 9

Opći dojam 9

Ukupno 86

1. Donja Stubica 91

Sveti Ivan Zelina 86

Ivanec 86

Lipik 86

Mursko Središće 85

Brodski Stupnik

Čazma

Otok

Bilje

Vrhovine

Čačinci

Novska

Fužine

Slunj

Tinjan

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije