Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nadomjesci vitamina C umanjuju učinkovitost lijekova protiv tumora

vitamin-txt.jpg
import
01.10.2008.
u 11:09

Nadomjesci vitamina C mogu smanjiti učinkovitost lijekova protiv širenja tumora. Ispitivanja su pokazala da nakon uzimanja lijeka koji ubija tumorske stanice i vitamina C u kapsulama ili tabletama, trećina do 70 posto tumorskih stanica preživi.

Kada je riječ o kemoterapiji, njena učinkovitost također se smanjuje ako pacijent uzima vitamin C. Najnovije istraživanje američkih znanstvenika pokazuje da vitamin C može negativno utjecati na rezultate liječenja raka.

Većina studija u prošlosti pacijentima je preporučala uporabu vitamina C zato što je riječ o prirodnom antioksidansu koji bi mogao štetno djelovati na tumorske stanice. Znanstvenici nova saznanja potkrjepljuju rezultatima istraživanja koje je pokazalo da lijekovi protiv širenja tumora imaju slabije djelovanje ako pacijent uzima vitamin C.

To se događa zbog toga što vitamin C štiti sitne strukture unutar tumorskih stanica, iste one koje bi trebali razoriti lijekovi. U najnovijem istraživanju korištene su visoke doze vitamina C.

Liječnici tvrde da je nova studija zanimljiva, ali i dalje je prerano govoriti o tome je li pouzdana. Tvrde kako je moguće da visoke doze antioksidansa umanjuju učinkovitost lijekova. Pacijentima se preporuča uzimanje vitamina putem zdrave i uravnotežene prehrane, a ne putem nadomjestaka.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije