Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Joga i zdravlje

Opuštanje se, kao i sve drugo, treba naučiti

yoga
Boris Ščitar/Pixsell
28.03.2011.
u 09:00

U suradnji s Medical Yoga Centrom upoznajemo vas s vezom fizičkih vježbi i mentalnih seansi

Glumac Richard Gere, osvjedočeni sljedbenik istočnjačkih tehnika kontemplacije i meditacije, više je puta naglasio kako u svakodnevnim meditativnim seansama opuštanja nalazi duševni mir “koji u Hollywoodu nije teško izgubiti”, a poznato je da razne mentalne tehnike oslobađanja od stresa primjenjuju mnoge slavne osobe. Čak je i Mike Tyson svojedobno (u zatvoru!) prolazio neka spiritualna iskustva sa zenom, pa kasnije duhovito priznao: “U meditacijama su mi se čak počela javljati neke čudne pametne misli, koje sigurno nisu bile moje, pa sam se uplašio i odustao.”

 Laici u pravilu najčešće pitaju kakve veze imaju obične (fizičke) vježbe joge i mentalne tehnike meditacije? Može li jedno bez drugoga? Najjednostavniji je odgovor: može. Sama tjelovježba (asane) bez ikakvih meditativnih tehnika donosi izvanredne rezultate čak i na psihičkom planu, baš kao što i primjena isključivo mentalnih vježbi rezultira mnogim posve fizičkim učincima – od poboljšanja rada srca do uravnoteženja tlaka... No, najbolje rezultate daje spajanje fizičkih vježbi i tehnika opuštanja, disanja i meditacije. Razlog leži u činjenici da je uspjeh bilo koje mentalne tehnike uvijek bolji ako smo tijelo doveli u stanje potpune opuštenosti.

 – Prosječan čovjek ne zna se opustiti – kaže dr. Louise Mariani. – Čak i kad to želi, njegovo tijelo ostaje napeto, a u glavi ne prestaje kovitlac misli. Zapamtite, opuštanje je poput male znanosti koju, kao i sve drugo u životu, treba znati, treba naučiti.

 A osnovno je na putu toga učenja moći osjetiti i kontrolirati svoje tijelo. Vježbe joge izvanredna su pomoć u tome, jer vas u svakoj dobroj školi joge od prvog sata uče da osluškujete signale tijela, da ih razumijete i osjetite. Svaka, baš svaka jogijska vježba, korak je bliže moći vladanja svakim dijelom svoga tijela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije