Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - Zaton

Renesansno ljetovalište izgubljeno u apartmanizaciji

Zaton, Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/13
14.08.2023.
u 10:03

Jedno od rijetkih mjesta dubrovačke rivijere bez hotelskih kompleksa

Na Jadranskoj magistrali, desetak kilometara prije Straduna, ulazimo u Zaton, skrećemo prema moru i pokušavamo pronaći parking. Uličice dovoljne za komotan prolaz jednog automobila dvosmjerne su, parkiranje na označenim mjestima nemoguća misija pa je opcija stati negdje sa strane, gdje je cesta malo šira. Nekoć rezidencijalno mjesto dubrovačke vlastele, s renesansnim ljetnikovcima, lijepom valom i nekoliko odličnih restorana danas je kupalište Dubrovčana i gostiju koji tu dolaze iz Hrvatske i svijeta, kako bi tek malo dalje od Grada predahnuli od gužve i uživali na šljunčanim i kamenim plažama.

Luksuzno noćenje 1000 eura

Zaton je jedno od rijetkih mjesta dubrovačke rivijere bez hotelskih kompleksa. Apartmani se u sezoni iznajmljuju od 70 do 150 eura po danu, nađe se i poneki jeftiniji, do 60 eura za dan, ali bez klime i televizora. U luksuznim vilama kakvih je napretek noćenje je oko tisuću eura i više. Početkom kolovoza svi su na internetu dostupni smještajni kapaciteti bili puni.

Gostima je dobro, mnogi ovamo dolaze godinama, no domaći se žale kako je Zaton izgradnjom modernih kuća izgubio štih. Omiljeno mjesto za kupanje bio im je mol napravljen još za Austro-Ugarske, ali zbog glisiranja kroz valu sada se to promijenilo i odlaze na druge plaže, radi sigurnosti.

08.08.2023., Zaton, Dubrovnik - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice za mjesto Zaton kraj Dubrovnika. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zatonjani Tonči i Marko i Tufo koji je ovdje na sezoni osmisli su novu zabavu pa s mola u more idu – biciklom. Super nam je – smiju se momci izvlačeći iz mora svoju žutu jurilicu koja s vozačem u svakom krugu završi u dubini.

Skakanje u more, plivanje i poneka vratolomija i više im za uživanje u ljetu i ne treba.

Nekad smo bili malo ribarsko mjesto, ali nema više ribanja, svi su se okrenuli turizmu, govori nam mještanka, dodajući kako Zatonjani sada žale što su prije desetak godina potpisivali peticiju protiv nautičkog turizma pa sad nemaju marinu, ali zato ispred vale imaju usidrene jahte koje za to ništa ne plaćaju.

08.08.2023., Zaton, Dubrovnik - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice za mjesto Zaton kraj Dubrovnika. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zaton ima tri vrela rijeke Omble. Podijeljen je na Veliki i Mali i sa Štikovicom i Vrbovicom tvori mjesni odbor. U Malom Zatonu su dvije trgovine, otvorene cijelu godinu, u Velikom jedna je i radi samo ljeti, no zato je tu kultni kafić Popeye kojeg pamte generacije mještana. Atmosfera je ležerna, domaći kartaju, a za jednim stolom vesela je kartaška ekipa jednog od najutjecajnijih umjetnika suvremene svjetske likovne scene, Brace Dimitrijevića.

- Ovdje je nekada bio Gundulićev ljetnikovac kao i ljetnikovac Cvijete Zuzorić. Ovdje su započete Ljetne igre kada su Marko Fotez i Bojan Stupica u betuli na rivi 1950-ih počeli razgovarati da bi Dubrovniku bio potreban festival, objašnjava Dimitrijević koji u Malom Zatonu ima kuću.

08.08.2023., Zaton, Dubrovnik - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice za mjesto Zaton kraj Dubrovnika. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Jesu li čempresi dovoljni

Prva susjeda ondje mu je bivša žena prvog čovjeka Formule 1 Bernija Ecclestonea, Slavica Radić.

- Zaton je rezidencijalno mjesto s puno renesansnih ljetnikovaca koji međutim dan danas zahvaljujući nebrizi gdje je dopuštena izgradnja na kojekakvim neprikladnim lokacijama postaje nešto sasvim drugo. Količina divlje gradnje proizvela je nemogućnost da se mjesto u kojem je ljetovala i dubrovačka vlastela zaštiti kao spomeničko mjesto, da se vidi kako je Dubrovnik disao ljetnih mjeseci u renesansi – kritizira Dimitrijević. Mišljenja je kako bi se, da je volje, mogle napraviti neke korekcije da se "nakazna arhitektura" oplemeni čempresima.

08.08.2023., Zaton, Dubrovnik - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice za mjesto Zaton kraj Dubrovnika. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 8

Plaže 9

Raznolikost smještaja 9

Kvaliteta ugostiteljske ponude 10

Sadržaji za djecu 8

Događanja 7

Opskrbljenost 8

Autohtonost 8

Opći dojam 8

Ukupno 85

  1. Pirovac 94
  2. Veli Lošinj 94
  3. Zaostrog 92
  4. Vrsi 91
  5. Mandre 90
  6. Podgora 90
  7. Rogoznica 90
  8. Selce 90
  9. Vrgada 89
  10.  Pomer 89
  11.  Stobreč 89
  12.  Tribunj 88
  13.  Valbandon 87
  14.  Ika 86
  15.  Okrug 86
  16.  Metajna 85
  17.  Zaton 85
  18.  Tribanj 84
  19.  Dajla 83
  20.  Omišalj 82
  21.  Prvić Luka 81
  22.  Trget 81
  23.  Kožino 79
  24.  Lukovo 79
  25.  Jadrtovac 77
  26.  Bakarac 76
  27.  Komarna
  28.  Viganj
  29.  Drače
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije