Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMITE SE NA VRIJEME

Kako se riješiti vlage u domu i zaštiti svoje zdravlje?

Sretna obitelj
Envato Elements
06.09.2023.
u 08:00

Jesen je doba kad je vlaga u zraku najveća stoga je važno znati što možemo učiniti kako bi ju smanjili i isključili potencijalne opasnosti poput nastanka plijesni

Nakon vrućeg ljeta veselimo se jesenskom osvježenju uz ugodnije temperature, no ne smijemo zaboraviti da je upravo jesen period najveće vlage. Vlažnost zraka dodatno se povećava ako nema adekvatne ventilacije prilikom obavljanja osnovnih životnih aktivnosti. Iako većina nas redovito provjetrava kako bi pročistili zrak u životnom prostoru, takav način funkcioniranja potencijalno može dovesti do dodatnih problema vezanih uz različita godišnja doba poput komaraca ljeti, peludi u proljeće, vlage i plijesni u jesen te hladnoće zimi.

Zašto je važno kontrolirati vlagu

Vlaga u kućanstvu najčešće se povećava zbog svakodnevnih aktivnosti kao što su kuhanje, sušenje rublja, tuširanje ili kupanje, ali i zbog same prisutnost ljudi, biljaka i kućnih ljubimaca. Neke od najčešćih vanjskih utjecaja na razinu vlage u prostoru su nepravilna ili oštećena izolacija zidova, temelja ili podova. Povećana vlažnost zraka tijekom jeseni također utječe na stanje unutar doma pa, ukoliko nemate adekvatan protok zraka, prostor ne „diše“ i pruža idealne uvjete za preživljavanje i razmnožavanje bakterija, virusa, gljivica i plijesni.

Vlažnost zraka često se zanemaruje zbog nedovoljnog poznavanja utjecaja koji može imati na naše zdravlje i dom. Osim što vlaga šteti nekretnini i namještaju te je izrazito neugodnog mirisa i izgleda, može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene poteškoće. Također utječe i na potrošnju energije – što je zrak vlažniji, odnosno sadrži više vode, potrebna je veća količina energija za zagrijavanje prostorije.

Kad je vlaga visoka:

  • ometa kožu da učinkovito isparava znoj i tjera tijelo na napor da bi se ohladilo
  • uzrokuje stalno znojenje koje može dovesti do dehidracije
  • može uzrokovati toplinski stres koji se može pretvoriti u toplotni udar
  • promiče bakterijske i virusne respiratorne infekcije
  • pogoduje nastanku grinja i plijesni koje pogoršavaju simptome astme, alergije, bronhitisa, oslabljenog imunološkog sustava te su općenito opasne za zdravlje

Kad je vlaga niska:

  • potiče kašalj te uzrokuje brojne probleme s dišnim sustavom
  • isušuje oči povećanjem isparavanja suza
  • može uzrokovati suhu kožu, usne i vlasište
  • uzrokuje sparinu koja može poremetiti dnevne aktivnosti i obrasce spavanja

Rješenje za probleme s vlagom

Za potpuni osjećaj ugode potrebno je voditi računa o temperaturi i vlažnosti zraka, a na najvećem udaru vlage obično su prostorije poput kupaonice, kuhinje, suterenskih i podrumskih prostora. Za svaki prostor u kući postoje preporuke za optimalnu temperaturu i vlažnost zraka no, generalno gledajući, sobna temperatura zraka bi se trebala kretati između 18 i 22°C, a vlažnost zraka između 40 i 60 posto.

Foto: Privatna arhiva

Vlaga u stambenom prostoru ne bi trebala biti ispod 30 posto ni iznad 60 posto jer se plijesan često stvara već i pri 65 posto vlage, a do kondenzacije i razvoja plijesni sigurno dolazi kad vlaga dosegne 70 posto. Najčešće se kondenzira na hladnijim dijelovima prostorija poput kuteva, vanjskih zidova te prozorskih okna i okvira, a problem treba rješavati u samom početku. Prvi znak prekomjerne vlage je kondenzacija na prozorima i osjećaj hladnoće stoga su upravo ovo upozorenja na koja u nadolazećem jesenskom periodu posebno trebate obratiti pažnju.

Prostor je potrebno redovito prozračivati kako bi se toplina, vlaga i iskorišteni zrak zamijenili hladnim, suhim i svježim vanjskim zrakom. Provjetravanjem se ne mijenjaju samo temperatura i vlažnost zraka, nego se odvodi ugljični dioksid i dovodi kisik. Tepisi i platneni namještaj mogu zadržavati vlagu te smanjivati kvalitetu zraka u kući, zbog čega je važno redovito čistiti prašinu i usisavati dom, kao i očistiti otvore za zrak prije prvoga uključivanja centralnoga grijanja nakon ljeta. Gljivice i plijesan ulaze u dom i izvana jer se u jesen nalaze na vlažnom otpalom lišću, hrpama komposta i otpadu u dvorištu, zbog čega je važno i odlaganje otpada dalje od kuće te redovito pražnjenje kanti za smeće.

Foto: Privatna arhiva

Srećom, vlage se danas možemo riješiti na dugoročno učinkovit način ugradnjom ventilacijskog sustava koji omogućuje protok zraka unutar prostorija te automatski održava optimalnu razinu vlage unutar životnog prostora. Na domaćem je tržištu u tom segmentu vodeća tvrtka LUNOS koja visokokvalitetnim sustavima osigurava 24 satnu ventilaciju bez otvaranja prozora i tako štedi energiju. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, pa ujedno smanjuje račune za struju.

Foto: Privatna arhiva

U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to, Lunos ventilacijski sustavi dolaze i sa senzorima temperature te vlage s kojima je po moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Sustav na taj način automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu i omjer CO2 te tako omogućuje kvalitetniji zrak, a time i život.

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove - u starogradnje, novogradnje te stanove ili kuće u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna, bez prašine ili drugih onečišćenja, a u periodu od 15. rujna do 15. listopada možete iskoristiti i posebnu jesensku akciju te zaštititi svoj dom od vlage i plijesni uz 20 posto popusta na ugradnju LUNOS ventilacijskog sustava. Uz izuzetno niske operativne troškove, ovaj je sustav najefikasniji način borbe protiv vlage i plijesni, kao i za sprječavanje ulaska prašine, peludi i ostalih štetnih čestica izvana, što ga čini sigurnim rješenjem za vašu mirnu jesen, ali i ostatak godine.

Za dogovor oko besplatnog izvida u vašem domu ispunite kontakt obrazac na www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581 u vrijeme radnog vremena.

Sadržaj nastao u suradnji s LUNOS Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije