Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte ih!

Uz ova 3 savjeta izbjeći ćete prerano sijeđenje kose, otkriva liječnica

shutterstock
28.12.2023.
u 10:30

Ako se pitate kako izbjeći prerano sijedu kosu, naturopatska liječnica Janine Bowring, kaže da postoje tri ključna načina da to učinite - i svi su vrlo jednostavni.

U društvu koje je opsjednuto mladenačkim izgledom, samopouzdano prihvaćanje svojih sijedih može biti i lijepo i snažno. To vrijedi za bilo koju dob. Međutim, ako se nadate zaštiti svoje prirodne boje što je dulje moguće, niste jedini. Jedna nedavna studija pokazala je da se 72 posto žena 'boji sijeđenja', vjerujući da ih to stari više od bilo koje druge fizičke karakteristike, piše Best Life.

Ako se pitate kako izbjeći prerano sijedu kosu, naturopatska liječnica Janine Bowring, kaže da postoje tri ključna načina da to učinite - i svi su vrlo jednostavni. Bowring, također,  sugerira da bojanje kose zapravo može ubrzati proces sijeđenja, dok istovremeno prikriva vašu boju koja blijedi.

VEZANI ČLANCI: 

Međutim, sijeđenje se događa i zbog prirodnih promjena koje se s vremenom događaju u kosi i vlasištu. 'To je uzrokovano nedostatkom melanina zbog nakupljanja vodikovog peroksida u folikulima dlake. To je obično uzrokovano stresom i oksidativnim stresom koji ubija te stanice melanocita', objašnjava, misleći na stanice koje proizvode pigment u vašem kože i kose. Kako biste usporili proces, ona preporučuje ova tri savjeta:

1. Uzimajte puno vitamina D: Prva stvar koju vaše stanice melanocita trebaju za nastavak proizvodnje pigmenta je vitamin D, objašnjava liječnica: 'Dakle, više prirodnog izlaganja sunčevoj svjetlosti pomoći će spriječiti sijeđenje kose'. Osim vitamina D koji vaše tijelo prirodno proizvodi nakon izlaganja suncu, vitamin D možete unijeti i kroz odabranu hranu, uključujući losos, pastrvu, gljive, jaja, obogaćene žitarice, mlijeko i sokove.

GALERIJA: 7 razloga zašto ćelavite, a niti jedan nema veze sa starenjem

1/9

Uzimanje suplementa može pomoći u daljnjem povećanju unosa, iako biste o ovoj mogućnosti trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što ih dodate svojoj zdravstvenoj rutini.

2. Napunite se ovim mineralima: Bowing kaže da je sljedeća stvar koju trebate učiniti kako biste spriječili prijevremenu sijedu kosu jesti hranu bogatu određenim mineralima. Konkretno, ona kaže da će vam biti potrebni 'magnezij, bakar, cink, željezo i kalcij za zdrave melanocite'.

Trebali biste moći unijeti većinu esencijalnih minerala jedući raznoliku prehranu temeljenu na cjelovitim namirnicama koje uključuju voće, povrće, žitarice, nemasne proteine ​​i mliječne proizvode. Međutim, nekim ljudima je teško unositi dovoljno kalcija i magnezija putem prehrane, a u tom slučaju liječnik može preporučiti dodatak.

VEZANI ČLANCI: 

3. Nabavite vitamine B iz cjelovitih izvora hrane: Na kraju, Bowring kaže da je unos dovoljne količine vitamina B također vrlo važan. 'Ne kažem da treba uzimati sintetski vitamin B—to mi se ne sviđa. Uvijek uzimate vitamine B iz cjelovitih vitamina i izvora cjelovite hrane', preporučuje ona.

Međutim, važno je napomenuti da postoji mnogo različitih vrsta vitamina B i da ćete možda trebati uzimati različite vrste iz različitih izvora hrane. Na primjer, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva, tiamin (vitamin B1) možete dobiti iz graška, orašastih plodova, svježeg voća i jetrica, dok piridoksin (vitamin B6) možete dobiti iz peradi, svinjetine, soje, zobi, mlijeka i još mnogo toga.

Frizerka kaže da većina ljudi ne pere kosu pravilno: 'Treba šamponirati samo tjeme, a ne vlasi'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije