Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO OTREŽNJENJE

Hrvatska ne zna kako riješiti ključan problem. Ne postoje naznake da će se to promijeniti

Velika Gorica:  Mladi vatreni slavili protiv Bjelorusije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
28.03.2024.
u 09:29

Mi se još uvijek oslanjamo na arhaičnu ideju o posjedu, dok moderni sustavi stvaraju brze, moćne i dinamične igrače

Nije nikakva tajna da hrvatskim selekcijama nikada nisu odgovarali, primjerice, španjolski i portugalski nogometni sustav. Još jednom je to potvrdila zadnja utakmica naše mlade reprezentacije igrača do 21 godine koja je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Portugala pregažena s 1:5. Među našim dečkima nekolicina je nada za koje smo skloni misliti da će doseći ozbiljnu nogometnu razinu. I onda kada se dogodi ovakvo otrežnjenje, logično se nameće pitanje gdje smo mi zapravo u usporedbi s najozbiljnijim sustavima kada je stvaranje igrača u pitanju. Naravno, jedna utakmica nije mjerilo, no na tom primjeru možemo detektirati dosta stvari.

Taktička formacija koju je Dragan Skočić primijenio protiv Portugalaca pokazala se pogrešnom, najblaže rečeno. Ne samo zbog činjenice da smo nakon 25 minuta primili četiri pogotka, već zbog toga što igrači od kojih je to zahtijevao, taj sustav gotovo nikada ili rijetko kada igraju. U takvim okolnostima stalno smo bili u defenzivnom bloku koji je loše funkcionirao i gdje su hitriji, motoričniji i dinamičniji portugalski igrači s lakoćom dolazili na dvadesetak metara od našeg gola. A kada igrate protiv momčadi koja je tehnički kvalitetnija, onda to izgleda baš onako kako smo vidjeli u zadnjoj utakmici naše mlade reprezentacije.

Tu se opet vraćamo na univerzalni razvojni koncept, odnosno nogometnu strategiju. A ona bi, između ostaloga, trebala podrazumijevati da igrači u reprezentacijama igraju u sustavima na kakve su naviknuti u klubovima. Zahtjevi moraju biti isti, jer navike je teško promijeniti, bez obzira na to o kakvoj se kvaliteti radilo. Utakmica protiv Portugala možda je najočitiji primjer teze o različitim principima u selekciji igrača.

Mi smo još uvijek u arhaičnom modu u kojem težimo usporenom posjedu bez mogućnosti brže transformacije u dubinu. A to je ono o čemu ovisi razvoj našeg nogometnog sustava. Sve je manje igrača u našem sustavu koji na krilnim pozicijama mogu donijeti prednost svojom hitrinom i rješavanjem situacija jedan na jedan. To su oružja svih najmodernijih i najmoćnijih momčadi u svijetu.

Velika Gorica:  Mladi vatreni slavili protiv Bjelorusije
1/17

Mi kao da se još uvijek oslanjamo na ideju kako ćemo kroz posjed, prilazak i što više dodavanja izvući protivnika iz obrambenog bloka i napraviti višak. A kako se s tim možemo mučiti, pokazala je i utakmica naše A reprezentacije protiv Tunisa. Baš kao i važnost posjedovanja igrača na krilnim pozicijama, poput Marka Pjace ili Ivana Perišića.

Mi moramo osmisliti sustav u kojem ćemo igrače odgajati prema zahtjevima u kojima se moderni nogomet razvija. A to je moć, brzina, dinamika, ritam... Individualna klasa ionako se rađa. U tom procesu još uvijek zaostajemo, a još ne postoje ozbiljnije naznake da će se nešto promijeniti u bliskoj budućnosti jer bismo se u godinama koje dolaze mogli imati ozbiljnih problema.

Komentara 9

DU
Deleted user
11:06 28.03.2024.

Dinamova škola nogometa drži repku na visokom nivou i u svjetskom vrhu i dok je tako Hrvatska će osvajati medalje ....bez Dinama bi bili prosječni poput Slovačke,Austrije i naših istočnih komšija bivše nam države.

KO
Konan
11:03 29.03.2024.

Pjaca se ozlijedio vrlo mlad...zar si zaboravio.. Perisic je jamo dobar ali gdje god je igrao nije bio jedan.od glavnih igraca, sto vise dosta i na klupi. Onda ga jos stavljaju u isti kos kso i Bobana, Prosineckog ili Sukera sto je smijesno

KO
Konan
08:47 29.03.2024.

Pjaca je imao nesrecu da se je ozlijedio. Sigurno talentiraniji nego Perisic. U niti jednom klubu Perisic nije bio standardni prvotimac osim jedno vrijeme u Interu. Dobar igrac sli ne vrhunski. U Totenhamu nije bio niti blizu prvog tima.Onaj Sonn je za njega avion.. Dobar, pravi decko ali nije bas takva marka da se ne moze bez njega. Jedina prednost i moram priznati vrlo bitna je igra u dva smijera, ali Pjaca nije bas niti malo losiji od njega a tek mogu zamisljati kakav bi bio da nije imao onako mlad tesku ozlijedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije