Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ČEŠĆA RASPRAVA

Čilić ili Ivanišević? Teniska legenda kaže: Ako Marin ovo napravi, priznat ću da je bolji

Melbourne: Goran Ivaniševi? i Marin ?ili? dolaze na trening uo?i Australian Opena
Foto: Dubreuil Corinne
1/5
03.06.2022.
u 07:00

- Karte se iznova miješaju i po meni je to 50-50 posto. Marin je sigurno u brzini više no što je to bio lani kada je izgubio od Caspera Ruuda. Norvežanin je tvrd orah, ima dobar servis, brze noge i dobar bekhend, solidan je kao Mercedes, ali nije poseban.

Pariški ulazak Marina Čilića u njegov šesti polufinale na Grand Slam turnirima, koji igra danas (ne prije 17.30), prokomentirali smo s Nikolom Pilićem (83), igračkom i trenerskom teniskom legendom.

– Marinu skidam kapu. Polufinale Roland Garrosa velika je stvar. U četvrtfinalu protiv Rubljova prvi put sam ga vidio da tako dobro servira još od 2014. i osvajanja US Opena. Spasio je toliko break lopti servisom da je to nevjerojatno. A kada dobro servirate, onda vam suparnik nerijetko vrati loptu na servis-crtu, a tu je Marin moćan jer zabija i forhendom i bekhendom.

Morate spavati osam sati

Posljednji polufinale nekog Grand Slama Marin je igrao prije četiri godine, kada je izborio finale Australian Opena i od nekih je bio već pomalo otpisan.

– Ja ga nisam otpisao jer imam veliko iskustvo. Marin ima teniski potencijal, kod njega je samo pitanje je li fizički i psihički spreman. Ako pak dobijete jakog igrača, vaše samopouzdanje raste, moralno ste jači, psihički stabilniji i idete na višu razinu.

Je li upravo takav efekt na Marina imala pobjeda protiv drugog igrača svijeta Danila Medvjedeva?

– Da, ta je pobjeda Marinu psihološki značila puno. Znam po sebi. Bilo je trenutaka kada sam mogao reternirati zatvorenih očiju, ali i da sam mogao napraviti break jedino kad bi suparnik napravio dvostruku servis-pogrešku. U tenisu si izložen stalno, evidentno je sve što radiš i to treba moći psihološki podnijeti. A da njegovoj pobjedi ne uzmem ni milimetar, treba reći da je Čilić igrao izvanredno, a da je Medvjedev, koji se vraća nakon operacije hernije, odigrao jedan od svojih najlošijih mečeva. No važno je reći i to da mu Marin nije dao da se vrati. On u tom trenutku, realno, nije bio drugi igrač svijeta, no tko te pita.

Posljednjih godina Čilić je znao gubiti već dobivene mečeve.

– Za svakoga je to pitanje psihofizičke spreme. U jednom od najboljih Marinovih mečeva on je protiv Đokovića vodio 2-1 u setovima, a onda mu je nestalo goriva i Đoković je četvrti i peti set dobio 6:2, 6:2. Marin igra na “va bank”, to je nerijetko Las Vegas, i kada ima dobar tajming, onda je vrlo opasan.

27.9.2021., Opatija - Nikola Pilic"nPhoto: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

Nadamo se da će Marinu ostati dovoljno goriva i za polufinale.

– Imao je dan odmora i to bi mu trebalo biti dosta za rekuperaciju. Na moju žalost ja sam davne 1967. morao igrati dan za danom, i to nakon što sam s Cooperom igrao pet sati pa sam izgubio od Newcombea, kojem sam 20 dana prije u Parizu prepustio samo pet gemova. No znalo se da u Wimbledonu Australci imaju takvu vrstu prednosti.

Što možemo očekivati u polufinalu protiv 10 godina mlađeg suparnika, prvog Norvežanina u jednom Grand Slam polufinalu s kojim Marin ima skor 0-2?

– Karte se iznova miješaju i po meni je to 50-50 posto. Marin je sigurno u brzini više no što je to bio lani kada je izgubio od Caspera Ruuda. Norvežanin je tvrd orah, ima dobar servis, brze noge i dobar bekhend, solidan je kao Mercedes, ali nije poseban.

Da bi se na zemlji izdržao meč od pet setova, treba biti iznimno kondicijski pripremljen. A 33-godišnji Čilić očito se brine o svom tijelu.

– Kada ste profesionalac, morate živjeti spartanski. Itekako je važno spavati osam sati. Eto vam primjera Zvereva, koji se u Madridu požalio da je dvije noći ostajao budan do sitnih sati pa je u finalu protiv Alcaraza bio bez koordinacije. Sada je u Parizu očito bio naspavan i dobio je Alcaraza.

Za polufinale 600.000 eura

Već plasmanom u polufinale Marin je zaradio 600.000 eura, a ako pobijedi Ruuda i plasira se u finale, svom će kontu – a dosad je u karijeri zaradio 27,9 milijuna eura – nadodati još 1,1 milijun eura. Kakvu to računicu ima Roland Garros kada ima nagradni fond od 43,6 milijuna eura?

– Znate što, što od televizijskih prava, što od sponzora, po meni svaki Grand Slam zaradi 150 milijuna dolara pa je tu računica jasna. A zamislite ovo, ja sam 1973. igrao finale Roland Garrosa u kojem sam izgubio od Nastasea i zaradio 7000 dolara. Kad sam platio porez i sve troškove boravka, ostalo mi je 500 dolara, a vi danas imate finalista koji će dobiti više od milijun dolara.

Marin je već sada zaradio više od Ivaniševića (18,6 mil. eura), no je li i veći tenisač od Zeca?

– Nije. Po meni je Goran i dalje veći jer je osvojio Wimbledon i igrao u još tri wimbledonska finala, polufinale US Opena. No, ako Marin osvojio Roland Garros, promijenit ću mišljenje.

>>> Marin Čilić o Novaku Đokoviću

Komentara 8

VJ
vjekoslavkatalina
08:04 03.06.2022.

cilic...jer je raznovrsniji igrac i povijesno ako udje jos u finale garrosa bit ce jedan od rijetkih koji je igrao u sva cetri finala grand slama i to na razlicitim podlogama..a i osvojio je dva davis cupa i jos dva finala igrao i srebrna medalja sa oi..plus za razliku od ivanisevica igra u eri tri najdominantnija tenisaca svih vremena sto njegov uspjeh cini doista velikim..ivanisevic ima vecu karizmu od cilica ali nedovoljno da bude najbolji hrvatski tenisac svih vremena..najpopularniji da ali ne najbolji..drugo ivanisevic osim vimbldona nije polucivao neke osobite rezultate na ostala tri grand slam turnira

PR
prajdali100
08:00 03.06.2022.

Jasno je kao dan,ako Marin osvoji Francusku najveći je naš tenisač uopće.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:03 03.06.2022.

Sami ulazak u finale je dovoljan da bude veći od Gorana jer bi odigrao sva 4 najveća GS finala. A to su uspjela još samo 4 tenisača od 2000.-te.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije