Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRŠENJE ETIKE

Skandal u MOO-u: Kuvajtski šeik dobio suspenziju od 15 godina. Ovo je obrazloženje drakonske kazne

(SP)THAILAND-BANGKOK-OCA-CONGRESS-ELECTION
Wang Teng/XINHUA
04.05.2024.
u 15:26

U pismu u koje je Reuters imao uvid, glavni direktor MOO-a Christophe De Kepper obavijestio je sve članove Izvršnog odbora MOO-a o odluci da se kazni nekoć moćni šeik Ahmad zbog sudskog postupka u Švicarskoj.

Kuvajtski šeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah suspendiran je na 15 godina sa svih pozicija u Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) zbog kršenja etike, priopćio je MOO. U pismu u koje je Reuters imao uvid, glavni direktor MOO-a Christophe De Kepper obavijestio je sve članove Izvršnog odbora MOO-a o odluci da se kazni nekoć moćni šeik Ahmad zbog sudskog postupka u Švicarskoj.

"Izvršni odbor MOO-a odlučio je potvrditi ozbiljnost kršenja etičkih načela od strane šeika Ahmada Al-Sabaha, uključujući izdaju njegove prisege kao člana MOO-a, kao i ozbiljnost štete ugledu MOO-a, koja je ugrozila njegove interese. ", rekao je De Kepper u pismu od 3. svibnja."I posljedično, sankcionirati šeika Ahmada Al-Sabaha suspenzijom svih prava, prerogativa i funkcija koje proizlaze iz njegovog članstva u MOO-u na razdoblje od petnaest godina počevši od datuma prethodne odluke Izvršnog odbora MOO-a o sankcijama 27. srpnja 2023. "

VEZANI ČLANCI:

Prošle godine šeik je dobio tri godine zabrane zbog navodne umiješanosti u izbore Olimpijskog vijeća Azije (OCA), nakon što je MOO odobrio preporuke koje je izdalo njegovo etičko tijelo. Bivši glavni tajnik OPEC-a, Sheikh Ahmad već je bio samosuspendiran kao član MOO-a nakon što ga je švicarski kazneni sud osudio za krivotvorenje 2021., nakon čega je također odstupio s mjesta predsjednika OCA-e.Sheikh Ahmad nekoć je bio jedan od najutjecajnijih ljudi u sportskoj politici, držeći ključne pozicije u MOO-u i u svjetskom nogometnom tijelu FIFA-i. Prošle godine imenovan je ministrom obrane Kuvajta.

Bivši bliski saveznik sadašnjeg predsjednika MOO-a Thomasa Bacha otprilike u vrijeme kada se taj njemački odvjetnik kandidirao za dužnost 2013., Kuvajćanin je također vodio Udrugu nacionalnih olimpijskih odbora.Također je bio zadužen za novčanik MOO-a -- Olimpijsku solidarnost -- koji, između ostalih, financijski podupire sportaše i nacionalne olimpijske odbore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije