Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPREŽALJENI VELIKAN

U Zagrebu će se igrati velika utakmica u čast Dražena Petrovića. Arena bi mogla biti pretijesna

Zagreb: Dražen Petrović u Ciboni je održao konferenciju odmah po povratku iz Amerike, 1992.
Siniša Hančić/PIXSELL
20.11.2023.
u 19:35

O namjeri organizacije revijalne utakmice Draženu u spomen, brat Aco i nećak Marko razgovarali su s predsjednikom i izvršnim direktorom Fiba Europe Jorgeom Garbajosom i Kamilom Novakom

"Sljedeće godine bi se u Zagrebu trebala odigrati utakmica, u spomen na Dražena, pa smo Marko (ispred Zaklade Dražen Petrović) i ja održali radni sastanak s predsjednikom Fiba Europe Jorgeom Garbajosom te izvršnim direktorom Fiba Europe Kamilom Novakom. Dojmovi su sjajni."

Tako je svoj i sinov prošlotjedni put u München obrazložio bivši hrvatski izbornik Aleksandar Petrović, Cibonina igračka legenda i brat Dražena Petrovića. A ideja je da se, u susret Draženovu 60. rođendanu (22. listopada), u rujnu sljedeće godine u Areni Zagreb odigra revijalna utakmica u čast nezaboravnog košarkaškog Mozarta.

GALERIJA Pogledajte fotografije od Dražena Petrovića

Zagreb: Dražen Petrović u Ciboni je održao konferenciju odmah po povratku iz Amerike, 1992.
1/18

Arena bi mogla biti tijesna

Ta ekshibicijska utakmica podrazumijevala bi reprezentaciju Hrvatske i najzanimljivijeg mogućeg suparnika u vidu selekcije europskih košarkaških zvijezda ili pak nekog velikog kluba. A nama se čini da bi bilo idealno kada bi to bio Real Madrid, jedini europski klub izvan Hrvatske za koji je Dražen u karijeri igrao. Organizirali bi je profesionalci, a ako bi Arena bila ispunjena, u što i ne sumnjamo, sav višak ostvaren prodajom ulaznica i marketinških prava išao bi u humanitarne svrhe.

U nadi da će se ova ideja, koju podržava i Hrvatski košarkaški savez, realizirati, spomenut ćemo i onu koja se nije ostvarila, a sjajno je zvučala. Naime, Acina je ideja bila da za 30. obljetnicu od Draženova odlaska u Zagreb dođe jedan od njegova dva NBA kluba (Portland Trail Blazers, Brooklyn Nets) i da im se suprotstavi selekcija europskih NBA igrača. Bio bi to prvorazredni spektakl, protiv kojeg ni ured NBA lige nije imao ništa protiv, ali se prepriječila iznimno visoka financijska zahtjevnost osiguranja Jokića, Dončića i ostalih NBA zvijezda vezanih za takav revijalni nastup koja se protezala i na nekoliko desetaka milijuna USD. A to je ipak bio prevelik zalogaj.

VEZANI ČLANCI:

Inače, na Draženov 60. rođendan trebala bi se dogoditi i premijera igranog filma čiji se kadrovi trenutačno, pod redateljskom palicom Danila Šerbedžije, snimaju u New Yorku. U filmu "Nešto je jače od mene" glavnu ulogu igra Domagoj Nižić (negdašnji odbojkaš, Dražena kao dječaka šibenski osmoškolac Tonko Stošić, a Draženovu majku Biserku Zrinka Cvitešić. Za ulogu Draženova oca Jole Petrovića izabran je srpski glumac Dragan Mićanović dok Draženova brata Aleksandra glumi Pavel Matuško, a kao dječaka igra ga još jedan mladi Šibenčanin, Lovre Tanfara.

Pokrovitelj filma je Hrvatski olimpijski odbor, a njegovo snimanje podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska televizija, Grad Zagreb, Slovenski filmski centar i Filmski centar Srbije. Na jednom setu pojavila se i Draženova mama Biserka koja nam je ispričala da je bila riječ o presici po Draženovu prelasku iz Šibenke u Cibonu i da je glazbenik Mile Kekin sjajno odigrao Novosela.

Poput Danila Šerbedžije, veliki poklonik Dražena i košarkaškog sporta je i Frano Petruša, autor edukativnog stripa o Draženu izašlog 2014. godine, koji sada priprema crtani film i videoigricu.

VEZANI ČLANCI:

Kad je u pitanju Draženova ostavština, i bez spektakularna gostovanja NBA momčadi u Zagrebu, godina na isteku bila je prilično bogata. Najprije je šibenska učiteljica Ivana Guberina dovršila i premijerno prikazala dokumentarac "Naš mali", a potom su redatelj i glumac Paško Vukasović i dramaturginja Ivana Vuković postavili "Dražena" i na kazališne daske. A ta predstava, koja veseli klince ali i njihove roditelje, ima dvije nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta.

Draženov nećak živi eksponat

Novost vezana uz Dražena, točnije u muzejsko-memorijalni centar koji nosi njegovo ime jest ta da taj muzej više neće biti gradski. Zbog nedostatne zainteresiranosti Grada prema potrebama održavanja najpoznatijeg sportskog muzeja na prostorima bivše SFRJ, gospodarenje muzejom bit će prebačeno na Zakladu Dražen Petrović, u čemu se očekuje i pomoć države, odnosno Ministarstva kulture. A to pak znači da će u njemu kao voditelj, ispred Zaklade, raditi Draženov nećak, odnosno Acin sin Marko koji je i dosad radio posao ekskluzivnog vodiča i bio neka vrsta nenametljivog živog eksponata.

Komentara 3

KR
kruti188
19:55 20.11.2023.

znači, ono tupavo jugo-đubre SENF želi uništiti čak i draženov muzej, FUJ, kakva je to marva u gradu zagrebu na vlasti a bedaci kojima je šoping nedjeljom najvažnija stvar u životu popušili i glasali za tu STOKU....

MI
mikimouse12
21:42 20.11.2023.

Osim ako ne igraju New York Netsi i Real Madrid :).

MI
Mikis
19:56 20.11.2023.

bu Bodiroga i Divac bili glavni financijeri komemoracije , pa ce dobiti najvise minuta i paznje pred mikrofon i "publiku"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije