Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslobođeni

Akteri afere Maestro slobodni kao ptice: Loši nas tužitelji koštaju...

'05.07.2011.,Opcinski sud, Zagreb - Mladen Jandricek dolazi na sud u pratnji odvjetnika Mate Matica. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
1/3
06.07.2011.
u 08:00

Sudske troškove, koji bi mogli biti oko 1,8 milijuna kuna, platit će porezni obveznici

Odvjetnica Asja Piplović, Igor Petlevski i Mladen Jandriček, optuženici iz razvikane afere Maestro, u ponovljenom procesu nepravomoćno su oslobođeni optužbi, a sudske troškove, koji bi mogli biti oko 1,8 milijuna kuna, platit će porezni obveznici!

Sretni zbog slobode

Iako je tužiteljstvo iz odluke Vrhovnog suda, kojom je lani ukinuta osuđujuća presuda ovoj trojci, moglo jasno iščitati da u procesu loše stoje s optužbama, predmet je samo prebačen sa Županijskog na niži Općinski kazneni sud i više nije bio u ingerenciji USKOK-a. Ako presuda postane pravomoćna, neće građani samo platiti enormne sudske troškove koji za Jandričeka iznose više od 600.000 kn (kad se ta brojka pomnoži s troje optuženika dobije se 1,8 milijuna kn, op.a) nego i tužbe optuženih protiv RH jer su nedužni bili u pritvoru. Odvjetnica Piplović bila je iza rešetaka 15 mjeseci, Petlevski 22 mjeseca, a Jandriček godinu dana. Nitko od njih nakon oslobađajuće presude nije skrivao sreću, tapšali su se po ramenima i čestitali si. Jandriček je na sudskom hodniku izgovorio da je oslobađajuća presuda i utjeha svima onima koji sada nevini borave u pritvoru. U sudnici se na objavi presude nije pojavio nitko od tužiteljstva.

– Začuđuje ustrajanje tužiteljstva na neosnovanoj optužbi u ovom predmetu, začuđuje lakoća s kojom tužiteljstvo troši novac poreznih obveznika na ovakve procese s obzirom na to kakva je bila ukidna odluka Vrhovnog suda – kritičan je bio prema tužiteljstvu sudac Marijan Bertalanič obrazlažući presudu.

Nije bilo pogodovanja

Petlevski je oslobođen da je 2007. kao voditelj službe nekretnina HFP-a, a nakon što je sačinjena dokumentaciju za javni natječaj za podnošenje ponuda za prodaju nekretnine u Poreču, Asji Piplović i Jandričeku predao dokumentaciju, kako bi njezinoj stranci, tvrtki "Tim 90", osigurao pobjedu na natječaju. Petlevski je oslobođen optužbe da je zlorabio položaj i ovlasti, a Piplović i Jandriček da su ga poticali na kazneno djelo. Od afere Maestro, koja je pred EU bila znak ozbiljne borbe s korupcijom, ostao je još proces J. Matanoviću i R. Peši, a pravomoćno je osuđen samo Matanović na 11 godina zatvora.

Komentara 154

OB
-obrisani-
18:42 08.07.2011.

u državi lopova grijeh je osuditi lopove...

Avatar pupoljak
pupoljak
08:13 06.07.2011.

Dokle god se policija, tužitelji i suci ne pončnu kažnjavati za loše obavljeni posao, dotle ćemo mi plaćati.

BA
barjak
09:04 06.07.2011.

Treba prepoznati i podrzati one koji su nas strani prava???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije